2014. október 26. (vasárnap) - Dömötör
főoldal Heti Termés Legolvasottabb Ingatlanpiac Cégtár Apró Akcióporta

Vitális

2008. április 9. (szerda) 17:58

Szülészet-nőgyógyászat: család + tervezés

Dunaújváros Online Hírek
Népszerű kurzus folytatásának híre, alapadatok a tavalyi munkáról, és a tetejébe nagyszabású fejlesztési terv vázlata – korrekt összegzéssel rukkolt ki a Szent Pantaleon Kórház Szülészet-nőgyógyászati Osztálya. Fontos/biztató jelenség: az osztály forgalmát a reformintézkedések sem vetették vissza.
Hahóóó...megjöttem!
Hahóóó...megjöttem!
Kezdjük egy jó hírrel: olyan népszerűségnek örvend a kismamák körében a szülésre felkészítő tanfolyam, hogy a tervek szerint májusban újabbat szervez a Szent Pantaleon Kórház Kht. Szülészet-nőgyógyászati Osztálya – áll a DO-hoz eljuttatott summázatban.
   
    Kedvező mutatók
   
    A tavalyi alapadatokról dr. Bazsa Sándor PhD osztályvezető főorvos tájékoztatta honlapunkat: ezek szerint nyolcszáztizenkilenc szülést vezettek le az osztályon, valamivel többet, mint 2006-ban. Az úgynevezett császárfrekvencia, vagyis a császármetszések aránya 22,4 százalék volt a dunaújvárosi kórházban, ami jó átlagnak, normális értéknek tekinthető – az összevetések híveinek még néhány adat: a Fejér megyei kórházakban 25,78 százalékos az arány, míg az országos átlag 29 százalék e téren.
    Egy másik, mindenképpen szomorú, de egy-egy osztály munkáját karakteresen minősítő adattal is előrukkolt az osztályvezető: szintén kedvezőek ugyanis a statisztikai adatok az úgynevezett perinatális halálozást (a szülés előtt, közben vagy utána - 72 órán belül - elhalt magzatok arányát) tekintve; a négyezrelékes mutató kiválónak minősíthető, a nyugati ellátásokban ilyen alacsony. Dr. Bazsa Sándor tájékoztatása szerint a kedvező arányokat az is befolyásolja, hogy a mindenképpen kockázatosnak minősíthető középidős születéseket –vagyis azokat az eseteket, amelyekben a 26-28. hétben elfolyik a magzatvize a kismamának – a feladatra specializálódott klinikákra utalják; az újszülötteknek és a szülőnőknek egyaránt jobb, biztonságosabb ellátást képes nyújtani egy centralizált, erre a célra szakosodott klinika.
   
    Foglalkozás – kispapáknak is!
   
    De vissza a bevezetőben említett tanfolyamokhoz: mindezekről, valamint a várandóssággal és szüléssel kapcsolatos többi tudnivalóról is részletesen tájékozódhatnak a szülészet-nőgyógyászati osztály által szervezett, szülésre felkészítő "minikurzuson" részt vevő kismamák, akik párjukkal együtt látogathatják az előadássorozatot.
    Mint arról hasábjainkon is beszámoltunk, eddig ősszel és télen tartott kurzust az osztály, mindkettő iránt a vártnál jóval nagyobb érdeklődés mutatkozott: dr. Bazsa Sándor tájékoztatójából kiderül, hogy minden alkalommal megtelt a kórház auditóriuma, ahol nemcsak a kismamák, de a leendő apukák is az érdeklődők között ültek:
    – A találkozókon a babavárás, a szülés témakörében tájékozódhattak, meglátogatták a szülőszobát, a rooming-in szobákat, a műtőket. Rengeteg kérdés, kíváncsiság munkált a leendő szülőkben, akik természetesen egymás között is kicserélhették tapasztalataikat. A kismamáknak kiváló alkalom teremtődött arra, hogy közösséget teremtsenek – és egyebek mellett halljanak más várandós anyukák problémáiról és félelmeiről is. A visszajelzések szerint nemcsak az elhangzó információk okán volt tehát népszerű a tanfolyam – a mentális, lelki tényezők terén is segített a résztvevőknek.
    A kurzussal kapcsolatban az osztályvezető kifejtette: nincs kialakult, általánosan elfogadott modell a felkészítés tematikáját tekintve, pláne nincs a tanfolyamok gyakorlati megvalósítása terén, ám abban a szakemberek egyetértenek, hogy a terhesgondozás egyik meghatározó eleme a felkészítés motívuma – a terhességre, szülésre, a gyermekágyas időszakra, valamint az anyaságra felkészítsék.
    A dunaújvárosi kórházban az alábbi tematikára épül a "várandósiskola": vizsgálati eljárások a terhesség alatt, kóros terhesség, a terhesség alatti életmód; a szülés, szülést befejező műtétek; szülés, együttszülés; gyermekágy, rooming-in, szoptatás; pszichés változások a terhesség, szülés és a gyermekágy alatt. Kapcsolat, tartás
Kapcsolat, tartás
Az előadásokat természetesen avatott szakemberek, vagyis orvosok, szülésznők, újszülöttes nővérek, védőnők tartották és tartják a májusban kezdődő kurzuson is.
   
    Újabb modernizálás

   
    A tanfolyammal kapcsolatos tudnivalók mellet az osztályos információkat is tartalmazza a kórházi summázat: ezek szerint a nőgyógyászati osztály azon kevés városi kórházi osztályok közé tartozik, amely kiterjesztett nőgyógyászati onkológiai műtétek végzésére is kapott minősítést. Az osztályon 2007-ben több rákos beteget láttak el; tizenhét radikális, tíz nem radikális műtétet hajtottak végre. A betegnek a helyi beavatkozások lehetősége jelentős könnyebbséget okoz, hiszen nem kell már településre utazniuk, családtagjaik, ismerőseik is könnyebben tudják tartani velük a kapcsolatot.
    Az osztályon emellett tavaly közel százhatvan endoszkópos vizsgálatot végeztek, túlnyomóan a meddőség kivizsgálása céljából, és jó eredményeket értek el az év folyamán ismét továbbfejlesztett inkontinencia-műtétekkel is.
    Fontos és egyértelműen biztató adatnak minősíthető, hogy a vizit- és napidíj, valamint a "műszakosítás" bevezetése nem érintette a betegforgalmat – a betegszám alakulásában nem mutatkozik csökkenés 2006-hoz képest.
    Mindezen tevékenységek és eredmények a 2006-ban elkezdett modernizálás folytatását ösztönzik, fejtette ki dr. Bazsa Sándor: a szülészet-nőgyógyászati osztály tervei között első helyen szerepel, hogy az akkor elvégzett részleges felújítás után újabb egyharmad részt modernizálnak idén és jövőre. Az anyagi lehetőségek megteremtése mellett reménykednek abban is, hogy az ultrahanglaborba egy új készüléket tudnak vásárolni a régi, lassan elöregedő ultrahangos berendezés helyett.
    És a végére még egy fontos terv – ezúttal már a szakmai közösség képviselőinek is: az ismeretek ápolására, az új információk követésére, a kapcsolatok szélesítésére országos nőgyógyászati kongresszust szerveznek – a tervek szerint szintén 2009-ben.

Hozzászólások

Új hozzászólás

1. | 2008-04-12 13:26:38 Link Válasz Igaz, hogy a császár aránya itt kisebb, mint máshol, de ez nem feltétlenül jó, sőt! Volt olyan beteg, akinél az első gyermek császárral jött a világra, a másodikat ezért szintén így kellett volna világra segíteni, ehelyett a természetes módot eröltették, aminek súlyos komplikációi lettek. Persze ez a dokinak egyszerűbb, mert a helyreállító műtétek már nem érintik és az is mindegy neki, hogy annak a kismamának lehet-e még később gyereke.

Gondolom, a "felkészítő tanfolyamon" arról sem esik szó, hogy itt a szülés után "betapintás" címszó alatt, mindenféle érzéstelenítés nélkül kikaparják szegény nőket, ami egyébként egy altatásos műtét lenne, de a dokinak mit számít, ha a nő a sok órai vajúdás után ordít még egy kicsit, mert nagyobb fájdalmat okoznak neki, mint amit a szülés közben átélt. Ez persze nem mindenhol van így, de itt jellemző. Sok szerencsét mindenkinek, aki arra kényszerül, hogy ezt át kelljen élnie.

2. | 2008-05-27 14:06:03 Link Válasz Bizony a tisztításról szó esett a múltkori felkészítőn. Az ismereteim nem vetekszenek egy orvoséval, de tudomásom szerint a császárt minden esetben külön mérlegelik. Ha valami nem szól kifejezetten a császár mellett, akkor a természetes módot választják. Egyébként ha jól tudom, a császár kényelmesebb lenne az orvosnak is...

12px
Megosztás: Facebook Megosztás: Twitter Megosztás: MySpace Megosztás: Iwiw Megosztás: Google Megosztás: Live Megosztás: Delicious Megosztás: Digg Megosztás: Multiply Megosztás: Slashdot
Megosztás: myAOL Megosztás: Yahoo Bookmarks Megosztás: Yahoo MyWeb Megosztás: Blogmarks Megosztás: Diigo Megosztás: Reddit

Megtalálhatsz minket a Facebook-on is.
Csatlakozz hozzánk!

.17.
DO Hírtérkép

Ingatlan ajánló

ingatlant keres

ingatlant kínál

Tulajdonostól! Már ha álmai otthonát...

Tulajdonostól! Már ha álmai otthonát...(eladó) Ha luxust nélkülöző, de élhető otthont szeretne reális áron, ez az ajánlat Önnek szól. tovább

Összes hirdetés: 1116 db

Apró

Búvóhelykereső

Szolgáltatás | Kínál

Búvóhelykereső

Összes hirdetés: 152 db

Cégtár

cégkereső

regisztráció

uszodatechnika2400 Rajna Vilmos mv.
Egyéb szolgáltatás
PREVENCIÓ BT.
Egészség, szépség
Argonic-Team Kft.
Biztosító
Optimavill hungary kft
Elektronika, villamosság
beseme
Üzleti szolgáltatás
Serák Trans Kft
Fuvarozás
Helkat Autó Kft.
Autó, motor

Összes cég: 1040 db

Minden jog fenntartva! © DVG Zrt. • honlapkészítés: DDSWEBMédiaajánlatSzerzői jogokAdatvédelemImpresszum

A Dunaújváros Online a DDS Admin és a DDS Iguana rendszereket használja.