A hatékony penészgátlás lépései

doszerk - 2021. december 15. 16:07

Az otthonunk szépségéhez a hibátlan, tiszta falak is hozzájárulnak. Ha a potyog a vakolat, vagy épp fekete penészfoltok csúfítják el a falakat, nem érezzük magunkat olyan komfortosan. Ez a penészgomba esetében nem csupán azért van, mert bántja a szemünket a gombatelep. (X)

A levegőben szálló penészspóráktól ajánlott minél hamarabb megszabadulni, hogy megőrizzük egészségünket. A legjobb persze, ha megelőzzük a penészedést, mert megszabadulni tőle bizony nem könnyű. Az alábbiakban azonban megmutatjuk, milyen lépésekkel lehetünk mégis sikeresek.

A penész kialakulásának megakadályozása

A penészgomba megjelenéséhez és szaporodásához több tényezőnek kell teljesülnie. Tudnunk kell, hogy a penész csupán a nedves felületeken képes megtelepedni. Ezért általában azokban a helyiségekben tűnnek fel a foltok, ahol magas a páratartalom. 

Ekkor a levegőben tárolt nedvesség mértéke meghaladja az egészséges 45-55%-ot. Ha van a helyiségben egy hűvösebb falfelület, ahol kicsapódhat a víz, már meg is lesz a penész helye. Ezek a felületek jellemzően a rosszabbul szigetelt homlokzatok, a sarkok és a fugák. Megfelelő szigeteléssel és a Páramentesítő.hu páramentesítőivel elejét vehetjük a penésznek. De mit tehetünk akkor, ha már késő?

Távolítsuk el a penészt

Sokszor nem tudjuk, hogy magas páratartalomban élünk, csak akkor, ha már feketésszürke foltok éktelenkednek a sarokban. Feltétlenül meg kell szabadulnunk a penésztől, ha óvni akarjuk egészségünket. 

Első lépésként manuálisan szabaduljunk meg minden penészgombateleptől. Ezt a legegyszerűbben fertőtlenítős vízzel tehetjük meg. Azonban ügyeljünk rá, hogy használjunk gumikesztyűt és maszkot. Nézzünk alaposan körül, csak úgy lehet végleges a siker, ha nem marad nyoma sem a penésznek.

Légtisztítás az egészségért

Nem véletlen, hogy ajánlott eltakarni a szánkat és az orrunkat, miközben a penészfoltokat sikáljuk. A penész, csakúgy mint a gombák többsége, spórákkal szaporodik. Amikor a foltok eltávolításán dolgozunk, milliárdnyi mikroszkopikus spóraszemet juttatunk a levegőbe. Ezt egyébként a háborítatlan telepek is megteszik, ezért is kell őket eltávolítanunk.

Így hát a legjobb, amit tehetünk, hogy már a fal tisztítása közben üzembe helyezünk egy légtisztító készüléket. Ezek a berendezések különféle technológiák segítségével kivonják a spórákat a légtérből. Ha ezt nem tesszük meg, akkor rövid időn belül újra helyet találnak maguknak a penészspórák a szaporodáshoz. 

Kezeljük a magas páratartalmat

Miután a tünetet kezeltük, és eltűntek a penészfoltok és a spórák a lakásból, a kiváltó problémát is orvosolnunk kell. A magas páratartalom a leghatékonyabban és leggyorsabban egy páramentesítővel állítható helyre.

A párátlanítók a beszívott levegőből lecsapolják a felesleges vizet, és szárazabban juttaják azt vissza a helyiségbe. Így újra optimális lesz a páratartalom, amivel véglegesen megszabadulhatunk a penésztől.
 

A rovat további hírei: Mozaik

Szép és nemes célért futott a város (galériával)

Szép és nemes célért futott a város (galériával)

2024. máj. 19.

Több mint ezren vágtak neki a szombaton megrendezett Jót fut a Város – Dunaújváros elnevezésű jótékonysági rendezvénynek; a nemes közösségi kezdeményezés révén a Móra iskolának segíthetett minden résztvevő.

A kullancs eltávolításának menete

A kullancs eltávolításának menete

2024. máj. 19.

Kullancsot talált a kis kedvencében? Semmi pánik! Megmutatjuk, hogyan lehet gyorsan és szakszerűen eltávolítani. Nem kell egyből az állatorvoshoz rohanni, bárki el tudja végezni ezt az egyszerű műveletet otthon. (X)

Csomagtartóvásár – újra a piacon!

Csomagtartóvásár – újra a piacon!

2024. máj. 18.

Az első kísérlet átütő sikere után evidens, hogy újra a Béke téri piac ad otthont a Csomagtartóvásár sokadalmának – vasárnap lelhetnek kincsekre a bolhapiac forgatagában.

Dinamizmus, rugalmasság és trendi megjelenés – új futócipők a láthatáron

Dinamizmus, rugalmasság és trendi megjelenés – új futócipők a láthatáron

2024. máj. 18.

Akár most kezded a futást, akár profi vagy már, egyik esetben sincs könnyű dolgod a cipőválasztásnál. Igazi útvesztőben találhatod magad a keresés során, ha néhány alapvető szempontot nem veszel figyelembe. (X)

Pünkösdi piacozásra hív a Dunai Kincses Kert

Pünkösdi piacozásra hív a Dunai Kincses Kert

2024. máj. 17.

A nyári szünetelés előtt még egy utolsó kavalkádra invitálja az érdeklődőket a Dunai Kincses Kert Termelői Piac a Szalki-szigetre, a kemping területére szombaton délután.

Mire használható az aljzatkiegyenlítő?

Mire használható az aljzatkiegyenlítő?

2024. máj. 17.

A lakberendezés, burkolatok kialakítása és a felújítások során számtalan olyan eszközt, kiegészítőt használnak a szakemberek, amelyek létezéséről sokan nem is hallottak. (X)

DSTV: Nagy Ervin Dunaújvárosban

DSTV: Nagy Ervin Dunaújvárosban

2024. máj. 17.

A beszámolót már olvashatták, most itt a DSTV összeállítása. Könyvbemutatóra érkezett, de szó szerint "hazai pályán"lépett közönség elé Nagy Ervin színművész a közelmúltban – a Kultik színpadán mesélt szerepeiről, pályájáról. Hangkép.