Dunaújváros Hetilap

Eddig 12 tonna koszt takarított el az új gép a város útjairól

Terdik Péter - 2022. március 31. 9:44

Hosszú évek felgyülemlett portömegeitől szabadítja meg a települést az a takarítógép, amelyet a közelmúltban adott át Kálló Gergely országgyűlési képviselő, és Mezei Zsolt alpolgármester. A munka sok, az utcák pedig hosszúak – idő és türelem kell a teljes tisztasághoz. 

Még egy hete sincs, hogy a városvezetés átadta az új utcaseprő gépet. Bár alkalmanként az elmúlt években is találkozhattak a városlakók hasonló géppel az utcákon, azt az önkormányzat csak bérelte más városoktól, saját tulajdonában hosszú évek  óta nem volt hasonló jármű – idáig.  Az újonnan vásárolt géppel ugyanis végre városunk a saját kezébe vehette a "seprűt".

Lassan, de biztosan járja a várost 

A városvezetés külön kérése volt, hogy a takarítógép először a külső városrészeket járja, ennek megfelelően a Technikum városrészben kezdte meg a munkát, azóta megfordult a Kertvárosban, és a Béke városrész útjain is. A közösségi médiában több felvetés is érkezett a városlakóktól, miszerint a gép nem takarít elég alaposan. Ezzel kapcsolatban Mezei Zsolt általános hatáskörű alpolgármester kiemelte: még azokon a szakaszokon is rengeteg volt a por, ahol eddig kézi erővel takarították az utakat, így a gépnek többször végig kell mennie egy-egy szakaszon, hogy az teljesen tiszta legyen, ennek illusztrálására egy fotót is közzétettek az eredményről. 
Szintén felvetődött, hogy a gép láthatóan sok port ver fel. A szakemberek visszajelzései alapján ez „természetes”, hiszen az évek során összegyűlt port és törmeléket kell eltakarítani, itt azonban a gép beállításaival lehetett finomítani a helyzeten. A takarítógépet a Dunanett Nkft. szakemberei kezelik – mint azt Márton László a társaság munkatársa elmondta, látva a csütörtöki próbaút után felkavart por mennyiségét, azonnal egyeztettek a gyártóval. Az újonnan kapott információk szerint a szűrők beállításán kellett módosítani, ezt meg is tették a szakemberek, így aki a napokban találkozik a géppel, már maga is láthatja, hogy jóval kevesebb port ver fel, és jóval hatékonyabban végzi a dolgát.

Pár nap alatt több tonna port gyűjtött

Márton László hangsúlyozta, az is látni kell, hogy a folyamatos kézi takarítás ellenére is rendkívül sok por gyűlt össze a városban. Az új gép már az első másfél héten 12 tonna portól, falevéltől és sódertől szabadította meg a település útjait. A padkák melletti kosz újratermelődése persze elkerülhetetlen, hiszen számos gyár és vállalat teherautói róják az utakat, ezáltal a városba behajtó gépjárművek ezt ugyanúgy összeszedik, és szórják szerteszét. A takarítógép segítségével azonban ez a körforgás nagy mértékben javítható, hiszen amit eddig nehézkesen, kézi erő segítségével takarítottak fel, azt a gép már jóval kedvezőbb idő alatt elvégzi.

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Rendvédelmi nap és felvonulás idén is!

Rendvédelmi nap és felvonulás idén is!

2024. máj. 19.

Évek óta nagy siker a résztvevők körében, és egyúttal a Közbiztonsági rendezvénysorozat eseményeinek egyik meghatározó programja a Rendvédelmi nap: a seregszemlének ezúttal a Városháza tér ad otthont, méghozzá május 24-én, pénteken.

Kutyamérgezés: háromszázezer forint a nyomravezetői díj

Kutyamérgezés: háromszázezer forint a nyomravezetői díj

2024. máj. 18.

Már több hete borzolja a kedélyeket, hogy valaki a felső Duna-parton mérgezett állateledelt szór el, és ezzel veszélyezteti az arra sétáltatott kutyák életét.

Újra megnyílt a Budai Nagy Antal úti hulladékudvar, várják a lomokat!

Újra megnyílt a Budai Nagy Antal úti hulladékudvar, várják a lomokat!

2024. máj. 17.

Már a városlakók rendelkezésére áll a hulladékudvar Dunaújvárosban, ahol a lomtalanításokon túl bármikor letehetik a felgyűlt lomokat, hulladékokat. A hulladékudvar a Budai Nagy Antal úton található a Dunanett telephelye mellett. 

Teljes útfelújítás a két körforgó között

Teljes útfelújítás a két körforgó között

2024. máj. 17.

Hamarosan munkagépek zajától lesz hangos a Béke városrészi körforgó és a Kandó Kálmán téri körforgó közötti autóút. Ezt a szakaszt ugyanis teljesen felújítják – erről a soron következő útfelújításról számolt be kedden Pintér Tamás polgármester. 

Közeleg a határidő – június 3-ig igényelhető a szünidei étkeztetés

Közeleg a határidő – június 3-ig igényelhető a szünidei étkeztetés

2024. máj. 17.

Az önkormányzat a szünidei gyermekétkeztetés részeként idén nyáron is ingyenes déli meleg főétkezést biztosít rászoruló gyerekeknek – figyelem, az igényeket csak június 3-ig lehet benyújtani!

Parkolók és gyalogátkelők épülnek, körforgó lesz a Pince sornál a Rómain

Parkolók és gyalogátkelők épülnek, körforgó lesz a Pince sornál a Rómain

2024. máj. 16.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta az idei évi Dunaújváros Ifjúságáért díjat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt meg a testület.

Neszvecskó Zorica érdemelte a Dunaújváros Ifjúságáért díjat

Neszvecskó Zorica érdemelte a Dunaújváros Ifjúságáért díjat

2024. máj. 16.

A Dunaújvárosi Óvoda Aprók Háza Tagóvoda tagintézmény-igazgatója a közgyűlés előtt vette át a szféra legrangosabb elismerését Pintér Tamás polgármestertől. Méltatás.