Dunaújváros Hetilap

Korszerű takarítógép áll az utcák szolgálatába

Terdik Péter - 2022. március 24. 19:04

A kézi takarítás idejének töredéke alatt tudja elvégezni az utak tisztítását az a takarítógép, amely a napokban állt a település szolgálatába.

Kálló Gergely, térségünk országgyűlési képviselője és Mezei Zsolt általános hatáskörű alpolgármester adta át azt a modern takarítógépet, amely a kézi erőnél jóval gyorsabban tisztítja majd meg a település útjait. Minderről egy sajtótájékoztató részeként számoltak be a felek a napokban. Az eseményen Mezei Zsolt elmondta: már 2020-ban tervezték a gép beszerzését, de akkor a pandémiável összefüggő kormányzati megszorítások miatt el kellett halasztani a vásárlást. 

Okos gazdálkodással 

Büszkén üdvözölte a beruházást Kálló Gergely országgyűlési képviselő is, aki kiemelte, egy tökéletes példáját látjuk annak, milyen az, amikor az önkormányzat gondos gazdaként jár el, és tudatosan spórol annak érdekében, hogy egy-egy ilyen beruházással segítségére legyen a városlakóknak. Hozzátette, az önkormányzat már két éve külön forrásokat különített el annak érdekében, hogy meg tudjon vásárolni egy ilyen kaliberű takarítógépet, hiszen az nem olcsó, a most beszerzett gép ára 48 millió forint +ÁFA. Kálló Gergely elmondta, dicséretes, hogy a gazdasági nehézségek ellenére egy település képes ilyesfajta lépéseket tenni a fejlődés érdekében. 

Összevonva a kézi erővel

Kálló Gergelyt követően Mezei Zsolt alpolgármester is elismerően nyilatkozott a beruházásról. Mint azt elmondta, a gép a kézi erővel történő munka idejének töredéke alatt végzi el a feladatokat. A technológia lehetővé teszi, hogy a gép elején található fejegységek a koszt, port, faleveleket, és kisebb ágakat besöpörjék a gép alá, ahol egy nagyteljesítményű porszívószerű eszköz ezeket egy tartályba gyűjtve összeszedje. Mindezt átlagosan 5 km/h-s munkatempóval teszi meg a jármű. Szükség esetén azonban a fejegységeket nem használva, jóval gyorsabban, amolyan „mozgó porszívóként” is képes a takarításra. 
A jármű a begyűjtött port egy úgynevezett HEPA szűrővel is megszűri, ezáltal sokkal tisztább levegőt bocsájt ki magából. Mezei Zsolt úgy folytatta, az eszköz üzemeltetése a lehető leggazdaságosabb. Hozzátette, amíg a gép a település utcáit tisztítja, addig az így felszabadult kézierő máshol válik bevethetővé, ezzel is tisztábbá, rendezettebbé téve a települést. 
Az alpolgármester elmondta, a takarítást végző Dunanett Nkft. munkatársai először a Technikum városrészben járatják a gépet, hiszen nemcsak a belváros tisztán tartása fontos, hanem egész Dunaújvárosé.

A tiszta városért dolgoznak 

A városvezetés képviselői hangsúlyozták, bár például a köztéri szemét tekintetében egyfajta szélmalomharcot vívnak a törvénysértőkkel, az ígéreteiknek megfelelően mindent megtesznek azért, hogy a Dunaújváros szép és rendezett legyen. Mezei Zsolt hangsúlyozta, ehhez természetesen szükség van a városlakók segítségére is, hiszen tisztíthatja kézierő a köztereket, illetve járhatja takarítógép az utcákat, ha a törvénysértők a többség igényeit figyelmen kívül hagyva szemetelnek, végeláthatatlan küzdelem a tisztaságért vívott harc. 

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Rendvédelmi nap és felvonulás idén is!

Rendvédelmi nap és felvonulás idén is!

2024. máj. 19.

Évek óta nagy siker a résztvevők körében, és egyúttal a Közbiztonsági rendezvénysorozat eseményeinek egyik meghatározó programja a Rendvédelmi nap: a seregszemlének ezúttal a Városháza tér ad otthont, méghozzá május 24-én, pénteken.

Kutyamérgezés: háromszázezer forint a nyomravezetői díj

Kutyamérgezés: háromszázezer forint a nyomravezetői díj

2024. máj. 18.

Már több hete borzolja a kedélyeket, hogy valaki a felső Duna-parton mérgezett állateledelt szór el, és ezzel veszélyezteti az arra sétáltatott kutyák életét.

Újra megnyílt a Budai Nagy Antal úti hulladékudvar, várják a lomokat!

Újra megnyílt a Budai Nagy Antal úti hulladékudvar, várják a lomokat!

2024. máj. 17.

Már a városlakók rendelkezésére áll a hulladékudvar Dunaújvárosban, ahol a lomtalanításokon túl bármikor letehetik a felgyűlt lomokat, hulladékokat. A hulladékudvar a Budai Nagy Antal úton található a Dunanett telephelye mellett. 

Teljes útfelújítás a két körforgó között

Teljes útfelújítás a két körforgó között

2024. máj. 17.

Hamarosan munkagépek zajától lesz hangos a Béke városrészi körforgó és a Kandó Kálmán téri körforgó közötti autóút. Ezt a szakaszt ugyanis teljesen felújítják – erről a soron következő útfelújításról számolt be kedden Pintér Tamás polgármester. 

Közeleg a határidő – június 3-ig igényelhető a szünidei étkeztetés

Közeleg a határidő – június 3-ig igényelhető a szünidei étkeztetés

2024. máj. 17.

Az önkormányzat a szünidei gyermekétkeztetés részeként idén nyáron is ingyenes déli meleg főétkezést biztosít rászoruló gyerekeknek – figyelem, az igényeket csak június 3-ig lehet benyújtani!

Parkolók és gyalogátkelők épülnek, körforgó lesz a Pince sornál a Rómain

Parkolók és gyalogátkelők épülnek, körforgó lesz a Pince sornál a Rómain

2024. máj. 16.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta az idei évi Dunaújváros Ifjúságáért díjat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt meg a testület.

Neszvecskó Zorica érdemelte a Dunaújváros Ifjúságáért díjat

Neszvecskó Zorica érdemelte a Dunaújváros Ifjúságáért díjat

2024. máj. 16.

A Dunaújvárosi Óvoda Aprók Háza Tagóvoda tagintézmény-igazgatója a közgyűlés előtt vette át a szféra legrangosabb elismerését Pintér Tamás polgármestertől. Méltatás.