Tervezzünk egyedi bejárati ajtót egyszerűen, 5 lépésben!

doszerk - 2022. március 18. 9:34

A legtöbb ember szereti az egyedi megoldásokat, legyen szó akár öltözködésről, lakberendezésről vagy épp egy olyan hétköznapi tárgyról, mint a bejárati ajtó. (X)

A tervezés során viszont előfordul, hogy nem jön az ihlet, vagy már ott megakadunk, hogy egyáltalán hogyan, milyen szempontok alapján kezdjünk hozzá. Szerencsére egy ajtó tervezése egyáltalán nem ördöngösség. Nézzük a legfontosabb lépéseket!

1. lépés: az ajtó típusának meghatározása

Az első és legfontosabb azt eldönteni, hogy bel- vagy kültéri ajtót szeretnénk. Egy zárt lépcsőházból nyíló lakásajtónál ugyanis nincs szükség olyan extra tulajdonságokra, mint például hőszigetelés vagy hőhídmentesség.

Ha viszont az ajtó kültérre nyílik, akkor ezek a jellemzők már fontosak lesznek, mind az ajtó élettartama, mind a fűtési költségek szempontjából. A legegyszerűbb, ha végiggondoljuk, hogy az ajtó külső oldalát éri-e majd 0 oC vagy annál alacsonyabb hőmérséklet. Amennyiben igen, úgy a válasz egyértelmű, kültéri ajtóra van szükség. 

2. lépés: az ajtó színének és marásmintájának kiválasztása

Itt kezdődik az rész, ahol végre szabadjára engedhetjük a fantáziánkat! Az egyedi bejárati ajtók szépsége ugyanis pontosan abban rejlik, hogy részletekbe menően megtervezhetjük, mint ahogy ez a Nívó ajtók esetén is lehetséges. 

A weboldalon található tervezőprogramban rengeteg lehetőség közül választhatunk. Új ajtónk lehet fóliázott famintás vagy egyszínűre festett is, de ha nem találtuk meg a tökéletes színt, akkor egyedi árnyalatot is kérhetünk. Hiszen a legegyszerűbbek mellett a luxus igények megvalósítása sem okoz gondot!

Minden ajtótípushoz többféle marásminta is tartozik, melyekkel tovább csinosíthatjuk a leendő nyílászárónkat. 

3. lépés: az üvegbetétek személyre szabása

Hogyha az előszoba sötét, akkor érdemes olyan ajtót készíttetni, ami üvegbetétekkel is rendelkezik, hiszen így több természetes fény jut majd be a helyiségbe. Ehhez válasszunk olyan marásmintát, ami lehetővé teszi az üveg beszerelését is!

Itt szintén többféle opció áll rendelkezésre, az üveg rajzolatát illetően: lehet például fehér, bronz, homokfúvott vagy reflexiós is, ami annyit takar, hogy visszaveri a fényt, így nappal egyáltalán nem lehet rajta átlátni. 

4. lépés: biztonsági felszereltség, avagy kilincsek és zárak

Attól függően, hogy mennyire fontos számunkra a biztonság, lehetőség van választani az egyes zárrendszerek közt. Egy kétkulcsos zárrendszer is adhat legalább 5 perces védelmet, de egy komolyabb, háromkulcsos már minimum 15 perces védelmet garantál, ezalatt még szerszámokkal sem lehet felfeszíteni. A kilincsek esetében pedig döntsünk ízlésünk szerint!

5. lépés: a méretek meghatározása és a terv véglegesítése

A megtervezett ajtóra fogunk kapni egy előzetes árajánlatot, de ehhez a cég munkatársainak azt is tudnia kell, hogy megközelítőleg milyen méretű lesz az ajtó. Mérjük le tehát a szélességet és a magasságot, majd tüntessük fel az űrlapon! Ezután már csak az elérhetőségeinket kell megadni, és hamarosan érkezik az árajánlat.
 

A rovat további hírei: Mozaik

Gomolyos napok – nyárias meleggel, de sok csapadékkal

Gomolyos napok – nyárias meleggel, de sok csapadékkal

2024. máj. 20.

Meteorológiai szempontból mozgalmas hét elé nézünk a DO időjárási szakértőjének friss prognózisa szerint – és sajnos egyelőre a hét vége sem ígér felhőtlen szórakozást.

Hogyan birkózz meg a geometriai feladatokkal?

Hogyan birkózz meg a geometriai feladatokkal?

2024. máj. 20.

Érthető, ha elfog a kétség, amikor ránézel a matekkönyvre, különösen, ha geometriai feladatok várnak rád. Ne aggódj, jól ismerjük az érzést és van is néhány tippünk, ami megkönnyíti, hogy megoldd őket. (X)

DSTV: bringásreggeli a Városháza téren

DSTV: bringásreggeli a Városháza téren

2024. máj. 20.

Városunk is csatlakozott a kétkerekűsök országos közösségi akciójához, derül ki a DSTV összegzéséből. A Bringásreggeli fantázianevű esemény finomságokkal és szervizponttal csalogatta a kerékpárosokat a Városháza térre a napokban. Hangkép.
 

Szép és nemes célért futott a város (galériával)

Szép és nemes célért futott a város (galériával)

2024. máj. 19.

Több mint ezren vágtak neki a szombaton megrendezett Jót fut a Város – Dunaújváros elnevezésű jótékonysági rendezvénynek; a nemes közösségi kezdeményezés révén a Móra iskolának segíthetett minden résztvevő.

A kullancs eltávolításának menete

A kullancs eltávolításának menete

2024. máj. 19.

Kullancsot talált a kis kedvencében? Semmi pánik! Megmutatjuk, hogyan lehet gyorsan és szakszerűen eltávolítani. Nem kell egyből az állatorvoshoz rohanni, bárki el tudja végezni ezt az egyszerű műveletet otthon. (X)

Csomagtartóvásár – újra a piacon!

Csomagtartóvásár – újra a piacon!

2024. máj. 18.

Az első kísérlet átütő sikere után evidens, hogy újra a Béke téri piac ad otthont a Csomagtartóvásár sokadalmának – vasárnap lelhetnek kincsekre a bolhapiac forgatagában.

Dinamizmus, rugalmasság és trendi megjelenés – új futócipők a láthatáron

Dinamizmus, rugalmasság és trendi megjelenés – új futócipők a láthatáron

2024. máj. 18.

Akár most kezded a futást, akár profi vagy már, egyik esetben sincs könnyű dolgod a cipőválasztásnál. Igazi útvesztőben találhatod magad a keresés során, ha néhány alapvető szempontot nem veszel figyelembe. (X)