Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Gazdag volt a költészetünnepi merítés

Öcaline - 2022. április 12. 18:32

Több helyszín, több eseménytípus és célközönség – gazdag volt az idei élő irodalom a költészet napján városunkban. Címszavas összegzés következik – ennél rövidebb csak egy haiku lehetne. 

Lássuk kronologikus sorrendben; múlt vasárnapi esemény a kezdőpont – Grecsó Krisztián József Attila-díjas költő, valamint Beck Zoltán, a 30Y énekes-dalszövegírója bemutatója díjátadóra is remek alkalmat teremtett a Bartók színháztermében.

Versben a város

A minden ízében a magyar költészet napjára hangolt, vastapsot érdemelt eseményen vehették át ugyanis az elismeréseiket a Versben a város című versíró pályázat díjazottjai. A kiírást a Bartók mellett a József Attila Könyvtár jegyezte, és Őze Áron színházigazgató nemcsak házigazdaként, de zsűritagként is méltatta az alkotókat. Mint mondta, 38 versíró összesen 55 pályaművel jelentkezett, a legfiatalabb pályázó 11, a legidősebb 88 éves volt – az eredmény pedig egy sokrétű, a városért rajongó, szép és ihletett kollekció. A versverseny első helyezettje Ihos Krisztina lett a Dunaújvárosi szerelem című költeménnyel, a második helyet Keve Mártonné szerezte meg Újvárosi életem című verséért, míg a harmadik helyért járó díjat Kondor Károlyné vehette át az Egy szelet Dunaújváros című alkotásért – és különdíjat kapott Csató Viktória az Ott, ahol a Duna... című versért. És még egy különdíj: a pályázatra az Arany János iskola kilenc 11-13 éves diákja küldött be verset – a különdíjas közülük került ki –, így a zsűri jutalmazta a gyermekeket felkészítő Nagy Dóra tanárnőt is!

A vasárnapi előadáson egyetlen alkotás – a győztes – hangzott el élőben, ám a színház, valamint a József Attila Könyvtár pályázatának összes alkotását megtekinthetik az érdeklődők azon a kiállításon, amely hétfőn nyílt a könyvtár emeleti aulájában. A verstárlathoz kísérő kiállítást is szerveztek: Írók, költők portréi címmel nyílik kiállítás Sarokné Varga Anna festményeiből a felnőttkönyvtár folyóirat-olvasójában; mindkét bemutató április 30-ig látható.

Versünnep itt is, ott is!

Ünnepelt az irodalom barátainak helyi közössége is: a Versbarátok Klubja hétfőn rendezett versünnepi vigalmat az MMK-ban, a családias jellegű eseményen a kedvenc versek csendültek fel, és jó hangulatú, közös borozással oldott ünnepi összejövetel kerekedett.
Több iskolában is megemlékeztek a magyar kötészet napjáról, ráadásként a kedden egy  társművészeti program zárta az ünnepi események sorát:  a József Attila Könyvtár Gyermekkönyvtárában vehették át díjaikat a Lilatinta fantázianevű rajzpályázat alkotói – az elismeréseket Harcos Bálint költő, író adta át.

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: kakaókoncertek a zeneiskolában

DSTV: kakaókoncertek a zeneiskolában

2024. máj. 18.

Fontos eseményekre készült a héten a Sándor Frigyes Zeneiskola, derül ki a DSTV összegzéséből. A sorozat első állomásaként kakaókoncertekre várták a város ovisait, majd az általános iskolák fiatal növendékei előtt mutatkozott be az intézmény. Hangkép.

DSTV: élő irodalom a Kortárs Művészeti Intézetben

DSTV: élő irodalom a Kortárs Művészeti Intézetben

2024. máj. 16.

Jeles vendéggel folytatódott az Utószó irodalmi antológia sorozata a Kortárs Művészeti Intézetben. A kötetbemutató keretében Gyöngyössy Csaba beszélgetőpartnere ez alkalommal Vágvölgyi B. András író, újságíró, filmrendező volt. Hangkép.

DSTV: idén is a Bartókba csalogatnak a Mikro Fesztivál előadásai

DSTV: idén is a Bartókba csalogatnak a Mikro Fesztivál előadásai

2024. máj. 15.

Újra a színházi élet központjává válhat városunk az immár harmadik Mikro Fesztivál révén, derül ki a DSTV összegzéséből. Idén június 1-8. között várják a közönséget – nagyon nívós felhozatallal készülnek, ígérte tájékoztatóján Őze Áron, a Bartók igazgatója. Hangkép.

Móricz 70 – a muzsika gyönyörű varázsa (galériával)

Móricz 70 – a muzsika gyönyörű varázsa (galériával)

2024. máj. 14.

Parádés minifesztivál-nyitány a Kortárs Művészeti Intézetben és felemelő pillanatokkal bőven pettyezett, csodás koncert a Városházán – remek programmal kezdődött a Móricz Zsigmond Általános Iskola jubileumi tanévének csúcsidőszaka. És hol van még a vége?!

Kakaókoncerttől pünkösdi hangversenyig

Kakaókoncerttől pünkösdi hangversenyig

2024. máj. 14.

A Sándor Frigyes Hét eseményei után is sűrű programra készül a jeles muzsikus, zenepedagógus nevét viselő művészeti iskola: hétfőn kezdődött, és péntekig még három esemény csalogatja a muzsika szerelmeseit – minden korosztályban.

Pentelei Molnár János alkotásaiból nyílt kiállítás a Mondbach-kúriában (galériával)

Pentelei Molnár János alkotásaiból nyílt kiállítás a Mondbach-kúriában (galériával)

2024. máj. 12.

A Pentelei Molnár János festőművész halálának  centenáriumi évfordulójára meghirdetett emlékév eseménysorának keretében nyílt az egész életművet bemutató kiállítás a felújított Mondbach-kúriában szerdán. 

DSTV: gálával ünnepelték a tánc világnapját

DSTV: gálával ünnepelték a tánc világnapját

2024. máj. 09.

A beszámolót már olvashatták, most itt a DSTV összeállítása: gálával ünnepelte a tánc világnapját a Wesley-Da Capo iskola közössége. A Bartókban rendezett eseményen több száz növendék lépett színre látványos, változatos műsorral – kétszer is! Hangkép.