Dunaújváros Hetilap

Kálló Gergely "Én itt leszek, továbbra is számíthatnak rám..."

doszerk - 2022. április 30. 8:10

Az elvégzett munkára büszke, a választás eredménye miatt csalódott a térség leköszönő országgyűlési képviselője. Kálló Gergely szerint drámai a város-vidék szembeállítása, helyben is. Interjú.

Alig ezer szavazattal ugyan, de elvesztette a választást. Csalódott?
– Akármilyenek is a körülmények, nem lehetek más, hiszen veszíteni sosem jó. Még akkor sem, ha azt tudom mondani, hogy tiszta a lelkiismeretem, mert keményen dolgoztunk az elmúlt 2 évben. Soha ennyit nem hallották az ország házában Dunaújváros országgyűlési képviselőjét, mint az elmúlt ciklusban.
Dunaújvárosban nem is volt probléma, hiszen a városban magabiztosan, nagy többséggel nyert. A másik 8 településen azonban éppen fordítva volt. 
– Itt jönnek be, a már előbb említett körülmények, amiket egyébként már tavaly elmondtunk: a Fidesz által létrehozott különleges gazdasági övezetnek nem is az a legnagyobb bűne, hogy Dunaújvárostól jelentős forrásokat vesz el, hanem, hogy ellene fordítja a szomszédos településeket. A várostól elvont pénzeket ugyanis ott osztják ki, elhitetve velük, hogy csak így van pénz. Mészáros Lajos támogatja az övezetet, én ellenzem, teljesen érthető, hogy a szomszédos településeken élők inkább a biztos pénzt választják. De meggyőződésem, hogy ez a siker rövid életű, mert a térségnek az az érdeke, hogy ezek a települések egymással partnerségben működjenek. Akkor pedig az övezet szükségszerűen nem maradhat így. 
Mészáros Lajos azt mondja, az övezet ugyan marad, de Dunaújvárosba cserébe fejlesztési forrásokat hoz, amiket ön nem tett meg.
– Őszintén kívánom, hogy ez így legyen! De azt látni kell, hogy ez nagy falat lesz. A különleges gazdasági övezet miatt ebben a képviselői ciklusban nagyjából 10 milliárd forinttól esik el Dunaújváros. Vagyis ha 2026-ig ekkora fejlesztést hoz a városba a Fidesz, akkor még mindig csak nullán lesz az egyenleg. 
Önt leginkább azzal támadták, hogy nem hozott fejlesztési pénzeket a városba.
– Nem kell sokat gondolkodni, hogy lássuk: a fejlesztési pénzekről az Országgyűlés dönt, ott pedig kétharmados fideszes többség volt és marad ezután is. Én kezdeményezni tudtam, de dönteni ők döntöttek. Számtalan javaslatot tettem le az asztalra, ezt bárki ellenőrizheti. Kezdeményeztem útfelújítást, az Arany iskola rendbe tételét, sőt a Szent Pantaleon Kórház nyílászárócseréjére is kértem forrást. A fideszes többség mindet lesöpörte az asztalról. Erre is nagyon őszintén azt tudom mondani, Dunaújvárosiként én is drukkolok, hogy ez megváltozzon. Politikusként pedig azt tudom mondani: figyelni fogjuk, hogy megváltozik-e. 
Mihez kezd most? A városi zuhanyhíradó szerint a 2-es körzetben indul majd.
– Ezt a pletykát a Dunaújvárosi Hírlap főszerkesztőjétől hallhatta először a város. Ő nyilván a munkáját végezte azzal, hogy ezt a pletykát elindította, ahogyan a munkáját végezte, amikor a lap 2019-ben arról írt, hogy fizetőssé tesszük a városban a parkolást, 2020-ban pedig már egyenesen arról írtak, hogy év végére csődbe megy a város, az emberek nem kapnak fizetést. Legújabban pedig arról írnak, hogy használhatatlan takarítógépet vettünk, miközben néhány nap alatt 10 tonna koszt szedett össze Dunaújváros útjairól. Szerintem ma már a városiak többsége tudja, hogy a Hírlapnak azt sem szabad elhinni, amit kérdeznek. A 2-es körzetben régóta megvan a jelöltünk, aki értelemszerűen nem én vagyok. 
Akkor mihez kezd ezután?
– Még nem tudok konkrét választ adni, több lehetőség is az asztalon van. Egy biztos, én itt leszek, továbbra is számíthatnak rám, Dunaújvárosban élek, dunaújvárosi vagyok, hiába sugallták az ellenkezőjét a kampányban. 
Úgy érzem, csalódott a kampányban hallható, ön elleni hangok miatt.
– Egy politikusnak többet kell tűrnie, de amikor a gyermekem képét felhasználva csinálta a Fidesz a gyűlöletkampányát, az azért még nekem is sok volt. Persze nem volt könnyű dolguk, hiszen nem hazudtam, nem loptam. Néhány nappal a választás előtt jelent meg egy összesítő elemzés, e szerint vidéken ellenem költötték majdnem a legtöbb pénzt. Büszke vagyok rá, hogy a mi kampányunk most sem a gyűlöletről szólt. 2019-ben megmutattuk, hogy a fideszes gyűlölet nem vezet semmire, Dunaújvárosban azóta egy nyugodt légkör alakult ki, nem a gyűlölködésről szól a közbeszéd. 
És tudják ezt tartani? Úgy értem a Fidesz azzal kampányolt, hogy Dunaújvárosban is széthullik az ellenzék.
– A helyi Fidesz három éve ezzel kampányol. Ezt hívják úgy, hogy vágyvezérelt gondolkodás. Kár is erről többet beszélni.

Varga Richárd
(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Rendvédelmi nap és felvonulás idén is!

Rendvédelmi nap és felvonulás idén is!

2024. máj. 19.

Évek óta nagy siker a résztvevők körében, és egyúttal a Közbiztonsági rendezvénysorozat eseményeinek egyik meghatározó programja a Rendvédelmi nap: a seregszemlének ezúttal a Városháza tér ad otthont, méghozzá május 24-én, pénteken.

Kutyamérgezés: háromszázezer forint a nyomravezetői díj

Kutyamérgezés: háromszázezer forint a nyomravezetői díj

2024. máj. 18.

Már több hete borzolja a kedélyeket, hogy valaki a felső Duna-parton mérgezett állateledelt szór el, és ezzel veszélyezteti az arra sétáltatott kutyák életét.

Újra megnyílt a Budai Nagy Antal úti hulladékudvar, várják a lomokat!

Újra megnyílt a Budai Nagy Antal úti hulladékudvar, várják a lomokat!

2024. máj. 17.

Már a városlakók rendelkezésére áll a hulladékudvar Dunaújvárosban, ahol a lomtalanításokon túl bármikor letehetik a felgyűlt lomokat, hulladékokat. A hulladékudvar a Budai Nagy Antal úton található a Dunanett telephelye mellett. 

Teljes útfelújítás a két körforgó között

Teljes útfelújítás a két körforgó között

2024. máj. 17.

Hamarosan munkagépek zajától lesz hangos a Béke városrészi körforgó és a Kandó Kálmán téri körforgó közötti autóút. Ezt a szakaszt ugyanis teljesen felújítják – erről a soron következő útfelújításról számolt be kedden Pintér Tamás polgármester. 

Közeleg a határidő – június 3-ig igényelhető a szünidei étkeztetés

Közeleg a határidő – június 3-ig igényelhető a szünidei étkeztetés

2024. máj. 17.

Az önkormányzat a szünidei gyermekétkeztetés részeként idén nyáron is ingyenes déli meleg főétkezést biztosít rászoruló gyerekeknek – figyelem, az igényeket csak június 3-ig lehet benyújtani!

Parkolók és gyalogátkelők épülnek, körforgó lesz a Pince sornál a Rómain

Parkolók és gyalogátkelők épülnek, körforgó lesz a Pince sornál a Rómain

2024. máj. 16.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta az idei évi Dunaújváros Ifjúságáért díjat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt meg a testület.

Neszvecskó Zorica érdemelte a Dunaújváros Ifjúságáért díjat

Neszvecskó Zorica érdemelte a Dunaújváros Ifjúságáért díjat

2024. máj. 16.

A Dunaújvárosi Óvoda Aprók Háza Tagóvoda tagintézmény-igazgatója a közgyűlés előtt vette át a szféra legrangosabb elismerését Pintér Tamás polgármestertől. Méltatás.