Dunaújváros Hetilap

Nem kérdés, mindenkit érint a kata kivégzése

Öcaline - 2022. július 14. 18:53

Kinyírta a katát a Fidesz-rezsim: rapid-döntéssel, hétfőről keddre, alig 24 óra alatt ment át az a módosító az Országgyűlésen, ami több mint 400 ezer magyar vállalkozó számára hoz gyökeres fordulatot.

Az új rendelkezés előírja, hogy a kata adózási formát választó egyéni vállalkozóknak szeptember 1-től nem lehetnek céges ügyfelei. A szakértők szerint több sebből vérző törvény, rendkívül rövid időt ad az átállásra, illetve arra, hogy újragondolják cég- és adózási formájukat: a nyári szünet után azonnal, szeptembertől életbe lép.

Új szemlélet, új alapok

A kata teljesen új szemléletet képvisel a magyar adózásban, írja a módosítás nyomán a 444.hu hasábjain megjelent kiváló elemzésében Pető Ákos okleveles könyvvizsgáló, okleveles közgazdász, kiemelve, hogy nagyon csábító volt az elv, miszerint havi fix adó megfizetése után bizonyos árbevételig a vállalkozó azt csinál, amit akar – az egyszerű, átlátható és kiszámítható adónem nem véletlenül örvendett az évek alatt egyre nagyobb népszerűségnek.
A szerző ugyanakkor azt is megállapítja, hogy egyre többen élnek az adótörvény lehetőségével – igaz, a pandémia miatt sokan megszüntették a katás vállalkozásukat – de a mostani változtatások így is rengeteg, megbízható becslések szerint mintegy 400 ezer vállalkozást érintenek közvetlenül.

Oldjuk meg okosban

Közvetve pedig mindenkit, több soron is: egyrészt kétségkívül áremelkedéshez vezethet – főként a szolgáltatói szektorban –, másfelől visszahozza/erősíti az "oldjuk meg okosban" gyakorlatát, így kontraproduktívvá válhat a jogalkotói szándékot illetően, hiszen a szürke- és feketegazdaság erősítését eredményezheti. Mindezt érdemi egyeztetések nélkül, a szakmai viták és elemzések totális mellőzésével, rapid döntésként, izomból.

Pető Ákos nem véletlenül állapítja meg a már említett összegzésben: bár az elmúlt időszakban több szakmai javaslat jutott el a döntéshozókhoz, hogy miként lehetne a kata az eredeti célja szerint egyszerű, igazságos és konzisztens, ehhez képest a hétfőn benyújtott törvénymódosítás lényegében minden adózási elvvel szembe megy. "A legnagyobb ellentmondás és probléma, hogy aki katázni akar egyszerűen nem dolgozhat másik vállalkozásnak. Pontosabban dolgozhat, de amint bevétel származik belőle, kiesik a kata alól, és egy jelentősen ’drágább’ adózási formában folytathatja a tevékenységét. Várhatóan ezt a plusz terhet nem fogja magára vállalni egy katás vállalkozó sem."
Az elemzés konklúziója egyértelmű: a katát módosítani kellett, nem kérdés, de a jelen formában elfogadott új szabályozás piacellenes. 

A puding próbája

A jelenlegi szabályozás éles különbséget teremt a katás és nem katás vállalkozások között, ráadásul ha közvetlenül nem is érint mindenkit, de lényegében az egész gazdasági életre komoly hatással lesz – vagy legalábbis: lehet – a kinyírása. Az a tanár, aki eddig a jövedelmét mellékállásban katás vállalkozóként egészítette ki és mondjuk egy nyelviskola (cég) vette igénybe a szolgáltatásait, bukik – de bukik a nyelviskola is. Az a vállalkozó, aki mondjuk egy autómosót üzemeltetett, nem moshat le céges kocsit, mert akár egyetlen céges számla nyomán bukja a katás adónemet. Ha lemos, bukik – de innentől a céges autók piszkosak maradnak (vagy megoldják okosba’, lásd fentebb).
Satöbbi, satöbbi, satöbbi – a sor tetszés szerint, lényegében a végtelenségig folytatható, és persze a fideszes vállalkozókat, a táboron, körön belüli katásokat éppen úgy érinti, mint a magamfajta liberálkommunista véglényeket. Aligha véletlen, hogy egy neve elhallgatását kérő, de a gazdasági élet folyamataira kiváló rálátással bíró forrásom szerint "kata-vonalon nem finomhangolásnak, hanem nagyon durva áthangolásnak kell következnie, mert ha nem, lebénul a teljes magyar gazdaság, a teljes szolgáltatói szektoron túl az oktatással, a kulturális ágazattal és az egészségüggyel együtt".

"... bezárja a kiskaput"

Megszavazta a kata-módosítást dr. Mészáros Lajos, és térségünk országgyűlési képviselője meggyőződése szerint jó döntést hozott az Országgyűlés a változtatással. Mint kérdésünkre elmondta, az adónem túlnőtt eredeti célján, ezért volt szükség a radikális lépésre:
– A kata 2013-as bevezetésekor – ami ellen egyébként az akkori ellenzék kézzel-lábbal tiltakozott, meg sem szavazták – az volt a jogalkotói szándék, hogy szülessen egy olyan adónem a kisadózók számára, amely egyszerre csökkenti az adminisztrációt, ráadásul tervezhető és meglehetősen kedvező adóterhet ró a lakosság számára szolgáltatást nyújtó vállalkozóknak.  A kata méltán volt népszerű, ugyanakkor akadt benne egy kiskapu, amely révén egyre többen kezdték bújtatott foglalkoztatásra használni. A mostani változtatás bezárja a kiskaput: meghagyja a lehetőséget mindazoknak, akik lakossági igényt elégítenek ki – ráadásul számukra 18 millió forintra emeli a bevételi keretet –, de megszünteti a kényszervállalkozások rendszerét, és felszámolja az alkalmazotti jogviszonyban dolgozók és a katások közötti jelentős és igazságtalan különbséget.
Arra a kérdésre, nem fél-e attól, hogy a kata-módosítások nyomán feladat-ellátási nehézségek alakulnak ki például az egészségügyben (ahol népszerű volt például a katás mellékállás keretében végzett ügyelet), a képviselő elmondta: a jogalkotói szándék nem a vállalkozások megszüntetése, hanem a tisztességtelen helyzet felszámolása. A jelenlegi katás vállalkozások más adózási formában folytathatják tevékenységüket, ahol ugyan várhatóan növekednek az adóterhek, de ugyanakkor igazságosabb, tisztességesebb rendszer alakulhat ki.

Elfogadhatatlan a döntés

Határozottan elítéli az Orbán-rezsim katával kapcsolatos lépéseit a város vezetése, nyilatkozta érdeklődésünkre Szabó Zsolt gazdasági és koordinációs alpolgármester, aki szerint minden ízében átgondolatlan, ráadásul velejéig igazságtalan döntés született:
– Lehet, hogy van igazságosabb vagy zöldebb adó a katánál, de az biztos, hogy nem lehet családok megélhetését, boldogulását egyik napról a másikra így szétzilálni. Nem fogadjuk el, hogy az Orbán-csomag a megszorító intézkedésekkel nem a nemzetközi óriáscégeket, nem is az elmúlt években százmilliárdokkal gazdagodott oligarchák cégeit, hanem a tisztességes magyar kisvállalkozókat sújtja. Meggyőződésünk, hogy nem szabad az élelmiszer- és energiaválság miatt egyébként is megélhetési válságtól fenyegetett magyar családokra hárítani a fideszes válságkezelés terheit – éppen ellenkezőleg: a válságban támogatni kell azokat, akik a leginkább kiszolgáltatott helyzetben vannak!

És még az is lehet, a kata csak egy gumicsont

A katás hírek özöne, a demonstrációk durvuló hangneme ismeretében felvetődik a kérdés, miért éppen most hozott rapid döntést az Orbán-hatalom. A kézenfekvő válasz – nyáron kisebb az esély érdemi megmozdulásokra – mellett felvetődik a gumicsont-effektus is, pláne annak ismeretében, hogy a kormányzat már szerdán ledobta a megszorítások atombombáját. 
A szokásos újbeszél nyelven "energia-veszélyhelyzet"-nek nevezett döntéssor lényege, hogy névleg csak az átlagfogyasztókra vonatkozik a rezsicsökkentés – valójában rengetegen fizetnek sokkal többet az eddigieknél. (Ezzel a témával folytatjuk jövő héten.)

Törvénytől sújtva tiltakoztak

Az persze még a jövő zenéje, mennyire valósul meg a jogalkotói szándék és mennyire nem, de az biztos, hogy a tervezet hírére, majd a döntés nyomán  azonnal tiltakozó akciók kezdődtek a fővárosban és több vidéki településen.
Már kedden demonstrációt tartottak a Kossuth téren, szerdán este pedig több ezres, út- és hídlezárásokkal színezett tiltakozó megmozdulás színhelye volt Budapest. 

Nem kérdés, ez még csak a kezdet. Telik a pohár.

(Címlap- és nyitókép: Euronews< belső oldali képek: OLKT.net, HVG)
 

A rovat további hírei: Közélet

Rendvédelmi nap és felvonulás idén is!

Rendvédelmi nap és felvonulás idén is!

2024. máj. 19.

Évek óta nagy siker a résztvevők körében, és egyúttal a Közbiztonsági rendezvénysorozat eseményeinek egyik meghatározó programja a Rendvédelmi nap: a seregszemlének ezúttal a Városháza tér ad otthont, méghozzá május 24-én, pénteken.

Kutyamérgezés: háromszázezer forint a nyomravezetői díj

Kutyamérgezés: háromszázezer forint a nyomravezetői díj

2024. máj. 18.

Már több hete borzolja a kedélyeket, hogy valaki a felső Duna-parton mérgezett állateledelt szór el, és ezzel veszélyezteti az arra sétáltatott kutyák életét.

Újra megnyílt a Budai Nagy Antal úti hulladékudvar, várják a lomokat!

Újra megnyílt a Budai Nagy Antal úti hulladékudvar, várják a lomokat!

2024. máj. 17.

Már a városlakók rendelkezésére áll a hulladékudvar Dunaújvárosban, ahol a lomtalanításokon túl bármikor letehetik a felgyűlt lomokat, hulladékokat. A hulladékudvar a Budai Nagy Antal úton található a Dunanett telephelye mellett. 

Teljes útfelújítás a két körforgó között

Teljes útfelújítás a két körforgó között

2024. máj. 17.

Hamarosan munkagépek zajától lesz hangos a Béke városrészi körforgó és a Kandó Kálmán téri körforgó közötti autóút. Ezt a szakaszt ugyanis teljesen felújítják – erről a soron következő útfelújításról számolt be kedden Pintér Tamás polgármester. 

Közeleg a határidő – június 3-ig igényelhető a szünidei étkeztetés

Közeleg a határidő – június 3-ig igényelhető a szünidei étkeztetés

2024. máj. 17.

Az önkormányzat a szünidei gyermekétkeztetés részeként idén nyáron is ingyenes déli meleg főétkezést biztosít rászoruló gyerekeknek – figyelem, az igényeket csak június 3-ig lehet benyújtani!

Parkolók és gyalogátkelők épülnek, körforgó lesz a Pince sornál a Rómain

Parkolók és gyalogátkelők épülnek, körforgó lesz a Pince sornál a Rómain

2024. máj. 16.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta az idei évi Dunaújváros Ifjúságáért díjat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt meg a testület.

Neszvecskó Zorica érdemelte a Dunaújváros Ifjúságáért díjat

Neszvecskó Zorica érdemelte a Dunaújváros Ifjúságáért díjat

2024. máj. 16.

A Dunaújvárosi Óvoda Aprók Háza Tagóvoda tagintézmény-igazgatója a közgyűlés előtt vette át a szféra legrangosabb elismerését Pintér Tamás polgármestertől. Méltatás.