Dunaújváros Hetilap

Megkezdődött a várostakarítás – és új akciót is hirdettek

Öcaline - 2022. augusztus 3. 16:28

A Barátság városrész köztereinek csinosításával kezdődött a Varázsoljuk tisztává Dunaújvárost! elnevezésű kezdeményezés. A tíz héten át tartó program mellé új akciót is hirdetett az önkormányzat Mi nem szemetelünk! címmel.

Amint arról már beszámoltunk, új városcsinosítási, takarítási programmal rukkol ki a város önkormányzata.

Sikeres első nekifutás

 A kezdeményezés első állomása a Barátság városrész volt, a munkálatokról Mezei Zsolt általános hatáskörű alpolgármester számolt be, aki Szántó Péter, a körzet önkormányzati képviselője társaságában összegezte a területen végzett munka eredményeit:
– Teljesen új megközelítéssel vágunk a feladatnak, eddig úgy takarítottuk a várost, hogy elsősorban a kiemelt területekre koncentráltuk az erőket – és mindig mindent kézzel végeztek a takarítók. Mostantól a korszerű takarítógépet is bevetjük, a DVG erdészei és kertészei is csatlakoztak, ráadásul a Dunanett és a DHH szakemberei valóban patika tisztaságot vállaltak. Több mint 40 ember és a munkagép együttesen végzi a feladatot – ráadásul városrészekre lebontva. A Barátság városrész volt az első állomás – itt hétfő óta dolgoznak, és ahogy korábban is terveztük, a munka nemcsak az utak, járdák, szegélyek takarítását foglalja magába, hanem a növényzet karbantartását, a zöldterületek takarítását is. 

Mezei Zsolt szerint már most, az első etap végén érzékelhető az eredmény – az összehangolt takarítás révén a frekventált helyek mellett a belső udvarokat, a házak közötti részeket is sikerült tisztává varázsolni.

"Mi nem szemetelünk!"

A program természetesen folytatódik, hangsúlyozta az alpolgármester – mint már korábban is elmondták, a tervek szerint heti három napon át tart az "akciós", szervezett takarítás, a hét többi napján a többi városrész általános takarítása, rendben tartása lesz a feladat. Mezei Zsolt mindezek mellett új kezdeményezésről is beszámolt a DSTV kamerája előtt:
– Hiszek abban, hogy ahol alapjáraton tisztaság van, ott marad is a tisztaság, ahol kosz van, ott az termelődik újjá. A takarítási program meghirdetésekor rengeteg visszajelzést kaptunk, többen elismerően nyilatkoztak a törekvéseinkről, ugyanakkor az is visszatérő téma volt, hogy ez az akció hamvába holt kísérlet lesz mindaddig, ameddig a szemetelők belerondítanak a képbe. Éppen ezért arra gondoltunk, hogy versenyt hirdetünk a városrészekben: Mi nem szemetelünk! lesz a címe, és azt célozza, hogy azok a közösségi terek, udvarok, ligetek maradjanak is ilyen szép rendezettek, mint most a Barátság városrész. 

A városvezető szerint az egyik cél, hogy a lehető legkevesebbe szemeteljenek. A másik, hogy a lehető legtöbben merjenek rászólni azokra, akik mégis megteszik. Éppen azért arra kérnek minden lakóközösséget, városlakót, hogy aki szeretne csatlakozni ehhez a közösségi kezdeményezéshez, jelentkezzen:
– A verseny díjazása több százezer forintos fejlesztési keret lesz, aminek a sorsáról a lakóközösségek döntenek, padok, kukák kerülhetnek így a tiszta közterekre a közösségi igények szerint. Hamarosan a verseny tételes lebonyolítási rendjét is közzéteszik – de már most készülhetnek a közösségek, hiszen hamarosan startol a pályázati rendszerben futó megméretés!

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Rendvédelmi nap és felvonulás idén is!

Rendvédelmi nap és felvonulás idén is!

2024. máj. 19.

Évek óta nagy siker a résztvevők körében, és egyúttal a Közbiztonsági rendezvénysorozat eseményeinek egyik meghatározó programja a Rendvédelmi nap: a seregszemlének ezúttal a Városháza tér ad otthont, méghozzá május 24-én, pénteken.

Kutyamérgezés: háromszázezer forint a nyomravezetői díj

Kutyamérgezés: háromszázezer forint a nyomravezetői díj

2024. máj. 18.

Már több hete borzolja a kedélyeket, hogy valaki a felső Duna-parton mérgezett állateledelt szór el, és ezzel veszélyezteti az arra sétáltatott kutyák életét.

Újra megnyílt a Budai Nagy Antal úti hulladékudvar, várják a lomokat!

Újra megnyílt a Budai Nagy Antal úti hulladékudvar, várják a lomokat!

2024. máj. 17.

Már a városlakók rendelkezésére áll a hulladékudvar Dunaújvárosban, ahol a lomtalanításokon túl bármikor letehetik a felgyűlt lomokat, hulladékokat. A hulladékudvar a Budai Nagy Antal úton található a Dunanett telephelye mellett. 

Teljes útfelújítás a két körforgó között

Teljes útfelújítás a két körforgó között

2024. máj. 17.

Hamarosan munkagépek zajától lesz hangos a Béke városrészi körforgó és a Kandó Kálmán téri körforgó közötti autóút. Ezt a szakaszt ugyanis teljesen felújítják – erről a soron következő útfelújításról számolt be kedden Pintér Tamás polgármester. 

Közeleg a határidő – június 3-ig igényelhető a szünidei étkeztetés

Közeleg a határidő – június 3-ig igényelhető a szünidei étkeztetés

2024. máj. 17.

Az önkormányzat a szünidei gyermekétkeztetés részeként idén nyáron is ingyenes déli meleg főétkezést biztosít rászoruló gyerekeknek – figyelem, az igényeket csak június 3-ig lehet benyújtani!

Parkolók és gyalogátkelők épülnek, körforgó lesz a Pince sornál a Rómain

Parkolók és gyalogátkelők épülnek, körforgó lesz a Pince sornál a Rómain

2024. máj. 16.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta az idei évi Dunaújváros Ifjúságáért díjat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt meg a testület.

Neszvecskó Zorica érdemelte a Dunaújváros Ifjúságáért díjat

Neszvecskó Zorica érdemelte a Dunaújváros Ifjúságáért díjat

2024. máj. 16.

A Dunaújvárosi Óvoda Aprók Háza Tagóvoda tagintézmény-igazgatója a közgyűlés előtt vette át a szféra legrangosabb elismerését Pintér Tamás polgármestertől. Méltatás.