Dunaújváros Hetilap

Soha többé nem lehet, ne lehessen ilyet tenni Dunaújvárosban!

Fábos Zsolt - 2022. szeptember 8. 18:17

A távfűtés jó ideje beszédtéma Dunaújvárosban és bár a nyugvópont még távolinak tűnik, az elmúlt hetekben újabb fejezet kezdődött. A költségosztást a DVG Zrt. nem tudta érvényesíteni, a város álláspontja szerint egészen egyszerűen azért, mert a DVCSH Kft. nem szolgáltatott adatot. Az új szolgáltató így kénytelen volt légköbméteres alapon számlázni. 

E miatt viszont van, aki visszakapott egy bizonyos összeget az elszámolás során, van, akinek rá kellett volna fizetnie. Pintér Tamás polgármester múlt heti rendkívüli bejelentése pont ezt nem hagyta, hogy bárki is nehéz helyzetbe kerüljön. A város átvállalja a többletfizetést. Ezt a témát vitte tovább szerdai sajtótájékoztatóján Szabó Zsolt gazdasági és koordinációs ügyekért felelős alpolgármester:
– Pintér Tamás polgármester múlt héten bejelentette, hogy azoknak, akik a DVCSH etikátlan viselkedése és eljárása miatt fizetnie kellene az elszámolás kapcsán, azoktól a város átvállalja ezt az összeget. Tette mindezt azért, mert azt gondoljuk, hogy a mostani megélhetési válságban nem lehet a lakókra terhelni azt, ami a DVCSH miatt keletkezett. Én azt gondolom, hogy az elmúlt 20 év legbátrabb, legfontosabb politikai döntését hozta meg a Rajta, Újváros! Egyesület frakciója, amikor a saját kezünkbe vettük a városi távfűtés kérdését. Szerintem valamennyien emlékszünk az elmúlt évekre, a DVCSH és Pomázi Csaba ténykedésére, amit ihatatlan, sötét víz, vagy éppen vízhiány jellemzett, vagy hideg radiátorok, vagy emlékszünk még arra, amikor alvó kisgyerekek felett zárták el a fűtést az óvodákban, bölcsődékben. Elfogadhatatlan.

A gazdasági ügyekért felelő alpolgármester szerint az is elfogadhatatlan, hogy bárkinek fáznia kelljen az otthonában, a szülők pedig azért idegeskedjenek, hogy mi lesz a gyerekükkel bármelyik intézményben:

– Ezért kezdeményeztük annak idején, hogy kerüljön a város, illetve a DVG Zrt kezébe a városi távhőszolgáltatás, most már a távhőtermelés is. A most kialakult helyzettel kapcsolatban szeretném elmondani, hogy a MEKH kijelölő határozatában nagyon világosan fogalmazott, a DVCSH-nak el kell számolnia a lakókkal és a szükséges adatokat át kell adnia. Ez a mai napig nem történt meg. Szeretnék néhány szót szólni arról, hogy hogyan kell működnie ennek a folyamatnak. A társasházakban van egy főmérő, amit minden évben leolvasnak a DVG szakemberei és ami azt az értéket mutatja, amit az adott társasház elfogyasztott. Ez után vagy légköbméter alapján kerül szétosztásra a fogyasztás a lakók között, vagy a társasházak megbízhatnak költségosztással foglalkozó cégeket, akik a mért adatokat eljuttatják a társasházaknak, ők pedig a DVG-nek. A DVCSH a saját időszakában maga végezte a költségosztást, amit viszont a DVG már nem vállalt be, mert szerinte etikátlan az eljárás. A költségosztó cégek feladata ugyanis a szolgáltató ellenőrzése is. Most tehát azért került sor a légköbméteres számlázásra, mert a DVCSH nem adott át adatokat. Szeretném elmondani még egyszer, most egyszeri alkalommal fogja a város kifizetni a többletszámlákat. A folytatásban pedig szeretnénk a társasházakat segíteni, ösztönözni abban, hogy olyan költségosztással foglalkozó céget válasszanak, amely ténylegesen elvégzi a feladatát úgy, hogy soha többé ne fordulhasson elő hasonló eset Dunaújvárosban.

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Rendvédelmi nap és felvonulás idén is!

Rendvédelmi nap és felvonulás idén is!

2024. máj. 19.

Évek óta nagy siker a résztvevők körében, és egyúttal a Közbiztonsági rendezvénysorozat eseményeinek egyik meghatározó programja a Rendvédelmi nap: a seregszemlének ezúttal a Városháza tér ad otthont, méghozzá május 24-én, pénteken.

Kutyamérgezés: háromszázezer forint a nyomravezetői díj

Kutyamérgezés: háromszázezer forint a nyomravezetői díj

2024. máj. 18.

Már több hete borzolja a kedélyeket, hogy valaki a felső Duna-parton mérgezett állateledelt szór el, és ezzel veszélyezteti az arra sétáltatott kutyák életét.

Újra megnyílt a Budai Nagy Antal úti hulladékudvar, várják a lomokat!

Újra megnyílt a Budai Nagy Antal úti hulladékudvar, várják a lomokat!

2024. máj. 17.

Már a városlakók rendelkezésére áll a hulladékudvar Dunaújvárosban, ahol a lomtalanításokon túl bármikor letehetik a felgyűlt lomokat, hulladékokat. A hulladékudvar a Budai Nagy Antal úton található a Dunanett telephelye mellett. 

Teljes útfelújítás a két körforgó között

Teljes útfelújítás a két körforgó között

2024. máj. 17.

Hamarosan munkagépek zajától lesz hangos a Béke városrészi körforgó és a Kandó Kálmán téri körforgó közötti autóút. Ezt a szakaszt ugyanis teljesen felújítják – erről a soron következő útfelújításról számolt be kedden Pintér Tamás polgármester. 

Közeleg a határidő – június 3-ig igényelhető a szünidei étkeztetés

Közeleg a határidő – június 3-ig igényelhető a szünidei étkeztetés

2024. máj. 17.

Az önkormányzat a szünidei gyermekétkeztetés részeként idén nyáron is ingyenes déli meleg főétkezést biztosít rászoruló gyerekeknek – figyelem, az igényeket csak június 3-ig lehet benyújtani!

Parkolók és gyalogátkelők épülnek, körforgó lesz a Pince sornál a Rómain

Parkolók és gyalogátkelők épülnek, körforgó lesz a Pince sornál a Rómain

2024. máj. 16.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta az idei évi Dunaújváros Ifjúságáért díjat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt meg a testület.

Neszvecskó Zorica érdemelte a Dunaújváros Ifjúságáért díjat

Neszvecskó Zorica érdemelte a Dunaújváros Ifjúságáért díjat

2024. máj. 16.

A Dunaújvárosi Óvoda Aprók Háza Tagóvoda tagintézmény-igazgatója a közgyűlés előtt vette át a szféra legrangosabb elismerését Pintér Tamás polgármestertől. Méltatás.