Október 15-én indul a távfűtési szezon

doszerk - 2022. október 13. 18:00

Egy fűtési szezonon már túl van a DVG Zrt. Kalandos volt az indulás, hiszen a Pomázi-cégcsoport által működésképtelenné tett erőműveket újra üzembe kellett helyezni, amit rekordgyorsasággal végzett el a DVG Zrt. A szakemberek az első év során számos tapasztalatot szereztek, amivel tovább tudják javítani a szolgáltatás színvonalát.

A nyáron egyebek mellett komoly karbantartási munkálatokat végeztek, hogy a távhő termelése és szolgáltatása még jobb minőségben biztosított legyen a dunaújvárosiaknak.

Elgördített akadályok a termelési oldalon

A korábbi szolgáltató a közelmúltban több akadályt is gördített a távhőtermelés és szolgáltatás működése elé: a DVG Zrt. több, mint 1 évvel ezelőtt teljesen használhatatlan állapotban vette át a Pomázi cégcsoport által működésképtelenné tett erőműveket, az égőfejeket a rendőrség foglalta le és adta vissza a DVG Zrt.-nek. Nem kis kihívás elé állította ez a DVG Zrt. szakembereit, de rekordidő alatt helyreállították az eszközöket és el tudott indulni a szolgáltatás. 2022. október 15-én már a második fűtési szezonját kezdi a termelő és szolgáltató DVG Zrt., amelynek szakember-gárdája hónapok óta komoly karbantartási munkálatokat végez az erőművekben és városszerte egyaránt.
– A városban lévő 8 darab melegvizes kazánból (2 db az Építők útján, 4 db a Béke téren és 2 db a Verebélyin) nyáron 4 volt üzemképes. Azóta mintegy 190 millió forint értékben folyamatosak a csőcserékkel egybekötött kazánfelújítások, és Október 15-én indul a távfűtési szezon. A távhőtermelő és szolgáltató is a DVG Zrt. többek között felújítják a vízlágyító és előkészítő berendezéseket is. A kazánfelújítások mellett több, korábban elmulasztott karbantartási feladat elvégzése is zajlik: fontos feladat a tűzvédelmi előírásoknak való megfelelés, a DVG ugyanis itt is áldatlan állapotokkal szembesült, elég csak az erőművek leláncolt ajtóira gondolni.

Előtte és utána

Az elmúlt hónapokban tűzgátló ajtókat cseréltek és felújították a tűzjelző rendszereket is. A felújítási munkálatok nagy részét a nyári időszakban végezte el a DVG Zrt., de hangsúlyozom: ez nem érinti a DVG Zrt. rendelkezésre állását! – nyomatékosította Pász Péter, a DVG Zrt. távhő-részlegének vezetője, vagyis a lakosság ellátása a felújítás ellenére zavartalan.

A cél a még jobb minőségű szolgáltatás

A város történetében példátlan időszak kezdődött 2021-ben: amint az olvasóink előtt közismert, a DVG Zrt. július 1-jétől távhőszolgáltatásra, szeptember 15-től pedig távhőtermelésre is engedélyt kapott – vagyis először fordult elő, hogy egy 100 százalékban önkormányzati tulajdonú cég végzi a távhőtermelést és a távhőszolgáltatást is Dunaújvárosban.
– A DVG Zrt.-nél azon dolgozunk, hogy a dunaújvárosiak még jobb minőségű szolgáltatást kapjanak. Az elmúlt időszakban városszerte több csővezeték meghibásodását javítjuk, ami egy 50-60 éves rendszernél nem meglepő, de sajnos azt is tapasztaljuk, hogy az elmúlt évtizedekben szinte teljesen elhanyagolták ezt a munkát és hagyták lerohadni a rendszert – mondta Pász Péter. Hozzátette: az előző szolgáltató sajnos a szakaszoló szelepek karban tartását is elhanyagolta, holott a forrás biztosított volt, és ezért most több esetben az adott meghibásodásnál nagyobb részt kell kizárni, mint ami indokolt lenne.
– Példa erre a Római városrész, ahol folyamatosan dolgozunk a meghibásodott csöveken, ha a szakaszoló szelepek itt rendben lettek volna, akkor elég lett volna csak az adott rész kizárása, így viszont ki kellett zárni pár napra a Vasmű utat, a Római városrész elejét és még az Apáczai Csere János utcát is.

Ezen a részen a lakosságnak forgalomkorlátozásokra is számítania kell, éppen ezért kérem a közlekedők türelmét. De megemlítem a Nagy Imre utcát és a József Attila utcát is, valamint a Barátság városrészt, ahol szintén meghibásodásokat állítottunk helyre. Fontos kiemelnem, hogy a meghibásodott csöveket egy előszigetelt csővezetékre cseréljük, amik a régi gyengén szigetelt rendszernél sokkal kevesebb hőveszteséget okoznak. Míg a Rómain 2x80 méter, a Nagy Imre utcában 2x40 méter, a József Attila utcában 2x3 méter, addig a Barátság városrészben 2x30 méternyi csővezetéket cserélünk. Ezekre a munkákra a DVG Zrt. szakember gárdája felkészült: megfelelő létszámú hegesztő, csőszerelő és építőipari szakember áll rendelkezésünkre.

Október 15-én startol a második szezon

Pász Péter arról is beszámolt, hogy bár a hivatalos fűtési szezon október 15-én indul, szeptember 15. óta igényelhető volt az előfűtés, amelyet a hőközpontok mintegy 80%-nál az igények beérkezése után elindítottak. Fontos tudni: a távhővezeték meghibásodása és csőtörés esetén kérik a fogyasztókat, jelezzék azt a DVG Zrt. alábbi telefonszámán: 06/20 367-40-25
Azoknál a társasházaknál, amelyeknek a DVG Zrt.-vel van fűtéskarbantartásra szerződése, a lakáson belüli problémát ők szintén ezen a telefonszámon jelezhetik. Azok a társasházak, akiknek a fűtéskarbantartásra NEM a DVG Zrt.-vel van szerződése, ne a DVG Zrt.-t hívják.

(DMJV önkormányzata)

A rovat további hírei: Sport

DSTV: izgalmas szezon előtt a kispályások

DSTV: izgalmas szezon előtt a kispályások

2024. máj. 08.

A közelmúltban készítettünk interjút Petrás Gáborral. A Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetség főtitkára fontos és örömteli hírekről számolt be: szó volt többek között a kispályás labdarúgó bajnokságról, valamint arról, hogy nagyon várják már az első kapavágást az új pálya projektnél. Hangkép.

Újra egy jó ügyért futnak

Újra egy jó ügyért futnak

2024. máj. 08.

Idén a Móra iskolának segíthetnek azok, akik részt vesznek a DLSZ Jót, Szívből – Dunaújvárosért! akciócsoportjának május 18-i rendezvényén.

Visszahozná a bronzcsatát Dunaújvárosba a DFVE

Visszahozná a bronzcsatát Dunaújvárosba a DFVE

2024. máj. 08.

Nyernie kell a DFVE női vízilabda csapatának Egerben ahhoz, hogy maradjon esélye a bajnokság bronzérmének megszerzésére.

Magyar bajnok a DFVE gyermek csapata

Magyar bajnok a DFVE gyermek csapata

2024. máj. 07.

Remek teljesítményt nyújtva szerezett aranyérmet a DFVE leány gyermek vízilabda csapata a korosztályos bajnokság győri fináléjában.

Hajrávereséggel zártak a futsalosok

Hajrávereséggel zártak a futsalosok

2024. máj. 07.

Az utolsó percben kapott góllal bukta el az alsóház első helyét a Dunaújváros Futsal csapata a Mad Dogs elleni szezonzárón hétfőn este.

Egy ponton múlt az akadémisták döntőbe jutása

Egy ponton múlt az akadémisták döntőbe jutása

2024. máj. 06.

Hiába hajrázott remekül, s aratott két szép győzelmet, lemaradt a korosztályos bajnokság országos döntőjéről a DSE Röplabda Akadémia U20-as együttese.

Szezonzáró előtt a futsalosok

Szezonzáró előtt a futsalosok

2024. máj. 06.

A Mad Dogs elleni biatorbágyi találkozóval zárja az NB II-es pontvadászat küzdelmeit a Dunaújváros Futsal felnőtt együttese ma este nyolc órától.