Ezt tegye, ha lemerült az autó akkumulátora

doszerk - 2023. május 26. 14:00

A működés elvei és a lemerülés jelei – mindez egy, az autónk működését alapvetően meghatározó eszköz kapcsán. Minden, amit az akkumulátorról tudni érdemes! (X)

Miért olyan fontos az akkumulátor?

Az autó működését biztosító egyik alapvető elemről van szó, hiszen az akkumulátor az, ami az autó elektromos energiaforrása, ami az elektromos rendszer működését, de a motor indítását is lehetővé teszi. Ezek fényében tehát nem meglepő, hogy az akkumulátor rendkívül fontos, nélkülözhetetlen szerepet tölt be a jármű megbízható és zavartalan, de úgy egyáltalán a működésében. 

Az akkumulátorról készült kép az autoalkatreszonline24.hu oldalról származik.

Hogyan működik?

Ha egyszerűen szeretnénk megfogalmazni, hogy pontosan mi is az akkumulátor feladata, akkor azt lehet mondani, hogy egy olyan elektromos eszköz, amely energiát tárol és biztosít a jármű elektromos rendszerének, valamint a motorjának működéséhez.  Ugyanitt nem árt megjegyezni, hogy a klasszikus akkumulátor működése kémiai alapokon nyugszik, és a töltési és kisülési folyamatok során energiát tárol és szabadít fel. Éppen ez az oka annak is, hogy az akkumulátor rendszeres karbantartást igényel, illetve annak, hogy bizonyos idő elteltével elöregedhet vagy lemerülhet. Visszatérve a működéshez, az akkumulátor két fő elemből áll: pozitív és negatív elektródákból, amelyeket elektrolit oldal választ el. Az elektrolit egy kémiai anyag, savas oldat, amely lehetővé teszi az elektromos töltések áramlását az elektromos rendszerben. 

Milyen jelei vannak, ha lemerül az akkumulátor?

Az akkumulátor lemerülésének több jele is van.  Ezek közül az egyik leggyakoribb, ha a motor nem indul el. Ha azzal találkozunk, hogy hiába próbáljuk indítani az autót, nem válaszol a motor, könnyen lehet, hogy az akkumulátor lemerült, de az indításkor tapasztal köhögő hang is erre utal. Egy másik gyakran előforduló jel lehet, ha a fényszórók nem működnek, illetve ha a műszerfalon pislákol a világítás. Kezdhetünk gyanakodni akkor is, ha kellemetlen szagot áraszt az akku, de akkor is, ha például a klíma vagy az ablaktörlő lelassul.

Hogyan kell cserélni?

Az akkumulátor általában a legrosszabbkor merül le, éppen egy fontos találkozó előtt, vagy csak egyszerűen, amikor nagyon fontos lenne időben megérkezni. Éppen ezért senki sem szereti az ilyen helyzeteket, de nem kell pánikba esni, van megoldás! Az elsődleges, amit ilyenkor a legtöbben alkalmaznak, ha bebikázzák az akkumulátort egy másik autó segítségével. Ennek is különféle szabályai vannak, amiket érdemes észben tartani, de jelen kérdést nézve sokkal fontosabb, hogy ezzel ne próbálkozzunk, ha sérült az akkumulátor, esetleg szivárog.

Az akkumulátor cseréje otthon is kivitelezhető, de nem árt némi tapasztalat és persze a biztonsági szempontok betartása is ajánlott. Különféle rémtörténetek léteznek azzal kapcsolatban, hogy milyen kárt tehetünk ilyenkor az autóban, de valójában a legtöbbször nagyobb kár a riasztó bekapcsolásánál, esetleg az előre programozott rádióadók törlődésén kívül nem érhet.

Fontos, hogy kellő körültekintéssel válasszunk új akkumulátort, mindig ellenőrizzük ennek specifikációit, hogy megfelelő méretű és feszültségű legyen az autónkhoz. Ezután távolítsuk el az elöregedett akkumulátort, és tisztítsuk meg a csatlakozókat és a tartókeretet. Az új akkumulátorra helyezzük fel a csatlakozókat, ezekre különösen figyeljünk, majd gondosan rögzítsük őket, és még egyszer ellenőrizzük ezeket. Végül, de nem utolsóként teszteljük az új akkumulátort, aminek legegyszerűbb módja, ha elindítjuk az autót.
 

A rovat további hírei: Mozaik

Szép és nemes célért futott a város (galériával)

Szép és nemes célért futott a város (galériával)

2024. máj. 19.

Több mint ezren vágtak neki a szombaton megrendezett Jót fut a Város – Dunaújváros elnevezésű jótékonysági rendezvénynek; a nemes közösségi kezdeményezés révén a Móra iskolának segíthetett minden résztvevő.

A kullancs eltávolításának menete

A kullancs eltávolításának menete

2024. máj. 19.

Kullancsot talált a kis kedvencében? Semmi pánik! Megmutatjuk, hogyan lehet gyorsan és szakszerűen eltávolítani. Nem kell egyből az állatorvoshoz rohanni, bárki el tudja végezni ezt az egyszerű műveletet otthon. (X)

Csomagtartóvásár – újra a piacon!

Csomagtartóvásár – újra a piacon!

2024. máj. 18.

Az első kísérlet átütő sikere után evidens, hogy újra a Béke téri piac ad otthont a Csomagtartóvásár sokadalmának – vasárnap lelhetnek kincsekre a bolhapiac forgatagában.

Dinamizmus, rugalmasság és trendi megjelenés – új futócipők a láthatáron

Dinamizmus, rugalmasság és trendi megjelenés – új futócipők a láthatáron

2024. máj. 18.

Akár most kezded a futást, akár profi vagy már, egyik esetben sincs könnyű dolgod a cipőválasztásnál. Igazi útvesztőben találhatod magad a keresés során, ha néhány alapvető szempontot nem veszel figyelembe. (X)

Pünkösdi piacozásra hív a Dunai Kincses Kert

Pünkösdi piacozásra hív a Dunai Kincses Kert

2024. máj. 17.

A nyári szünetelés előtt még egy utolsó kavalkádra invitálja az érdeklődőket a Dunai Kincses Kert Termelői Piac a Szalki-szigetre, a kemping területére szombaton délután.

Mire használható az aljzatkiegyenlítő?

Mire használható az aljzatkiegyenlítő?

2024. máj. 17.

A lakberendezés, burkolatok kialakítása és a felújítások során számtalan olyan eszközt, kiegészítőt használnak a szakemberek, amelyek létezéséről sokan nem is hallottak. (X)

DSTV: Nagy Ervin Dunaújvárosban

DSTV: Nagy Ervin Dunaújvárosban

2024. máj. 17.

A beszámolót már olvashatták, most itt a DSTV összeállítása. Könyvbemutatóra érkezett, de szó szerint "hazai pályán"lépett közönség elé Nagy Ervin színművész a közelmúltban – a Kultik színpadán mesélt szerepeiről, pályájáról. Hangkép.