Mire jó a hajtóműolaj?

doszerk - 2023. május 22. 16:30

A személyautó egyik legfontosabb része a váltó, aminek állapotára fokozottan oda kell figyelni, mivel nagymértékben befolyásolja az autó használhatóságát és vezethetőségét. (X)

Szerencsére ma már több olyan kiegészítő érhető el, amelyek ebben segítenek, sőt némelyik egyenesen elengedhetetlen a használathoz. Ilyen például a hajtóműolaj is, más néven váltóolaj.

A váltóolaj használata

Kezdjük a vásárlással: a hajtóműolajok beszerzése ma már igazán egyszerű, hála az olyan weboldalaknak, mint amilyen a Hungarolube is. Itt több gyártó és termék közül is válogathatunk, amelyek kivétel nélkül magas minőséget képviselnek. Az sem utolsó szempont, hogy mindezt otthonról megtehetjük, nem kell személyesen felkeresni egy erre specializált boltot.

A hajtóműolaj elsősorban a sebességváltó használatában játszik hatalmas szerepet, mivel garantálja az alkatrész megfelelő állapotát és karbantartja azt. Fontos kiemelni, hogy újabb típusú autók esetében már sokkal nehezebb feladat lehet az adalék cseréje, mivel ehhez a teljes berendezést ki kell szerelni a helyéről. Házilag szinte lehetetlen megoldani ezt műveletet, mivel nagyon kevesen rendelkeznek az ehhez szükséges szerszámokkal. Semmiképpen se fogjunk bele megfelelő tudás és eszköztár nélkül, inkább bízzuk az egészet profikra!

A váltóolaj segítségével lesz a váltás mindig egyszerű és pontos. Ha az adalék kezd elhasználódni, akkor ezt abból tudhatjuk, hogy a rendszer hangosabbá, pontatlanabbá fog válni. Sajnos ugyanez a helyzet akkor is, ha rossz minőségű adalékot választunk, így ezt érdemes mindenképpen elkerülni. 

Fontos kiemelni, hogy nemcsak manuális váltók esetében van szükség a váltóolaj cseréjére, hanem automata változatoknál is. Utóbbiaknak sokkal nagyobb a karbantartási igényük, és ez az adalékokra is igaz. 

Mi történik, ha nem cserélünk váltóolajat?

Hajtóműolajat nem kell szezonálisan vagy évente cserélni, mivel a mai termékek már olyan magas minőséget képviselnek, hogy a váltók, autók életében elég mindössze egyszer cserélni. Konkrétan 160-200 ezer kilométerenként kell a cseréről gondoskodni régebbi modellek esetében, az újaknál pedig még ritkábban. 

A váltóolaj gondoskodik az egyes alkatrészek, tárcsák kenéséről és a megfelelő hőelvezetésről. Hasonló a működése a motorolajhoz, mivel itt is a fő cél az, hogy ne használódjanak el az alkatrészek. Ellenkező esetben a váltó teljesítménye romlik, és egyre sűrűbben kell majd az autószerelőhöz látogatni.

Beszéljünk a viszkozitásról!

Ha már említettük a motorolajokat, fontos kiemelni, hogy a váltóolajok esetében nem lehet úgy variálni, mint az ő esetükben. Az egyfokozatú, például 80W hajtóműolaj egyáltalán nem váltható ki többfokozatúval, mint amilyen a 80W90. Erre nagyon fontos odafigyelni, különben kellemetlenségekbe ütközhetünk a használat során. A vásárlást érdemes alaposan átgondolni, és mindenképpen kérjük ki szakember segítségét, hogy garantáltan az autó számára legjobb terméket válasszuk ki!
 

A rovat további hírei: Mozaik

Szép és nemes célért futott a város (galériával)

Szép és nemes célért futott a város (galériával)

2024. máj. 19.

Több mint ezren vágtak neki a szombaton megrendezett Jót fut a Város – Dunaújváros elnevezésű jótékonysági rendezvénynek; a nemes közösségi kezdeményezés révén a Móra iskolának segíthetett minden résztvevő.

A kullancs eltávolításának menete

A kullancs eltávolításának menete

2024. máj. 19.

Kullancsot talált a kis kedvencében? Semmi pánik! Megmutatjuk, hogyan lehet gyorsan és szakszerűen eltávolítani. Nem kell egyből az állatorvoshoz rohanni, bárki el tudja végezni ezt az egyszerű műveletet otthon. (X)

Csomagtartóvásár – újra a piacon!

Csomagtartóvásár – újra a piacon!

2024. máj. 18.

Az első kísérlet átütő sikere után evidens, hogy újra a Béke téri piac ad otthont a Csomagtartóvásár sokadalmának – vasárnap lelhetnek kincsekre a bolhapiac forgatagában.

Dinamizmus, rugalmasság és trendi megjelenés – új futócipők a láthatáron

Dinamizmus, rugalmasság és trendi megjelenés – új futócipők a láthatáron

2024. máj. 18.

Akár most kezded a futást, akár profi vagy már, egyik esetben sincs könnyű dolgod a cipőválasztásnál. Igazi útvesztőben találhatod magad a keresés során, ha néhány alapvető szempontot nem veszel figyelembe. (X)

Pünkösdi piacozásra hív a Dunai Kincses Kert

Pünkösdi piacozásra hív a Dunai Kincses Kert

2024. máj. 17.

A nyári szünetelés előtt még egy utolsó kavalkádra invitálja az érdeklődőket a Dunai Kincses Kert Termelői Piac a Szalki-szigetre, a kemping területére szombaton délután.

Mire használható az aljzatkiegyenlítő?

Mire használható az aljzatkiegyenlítő?

2024. máj. 17.

A lakberendezés, burkolatok kialakítása és a felújítások során számtalan olyan eszközt, kiegészítőt használnak a szakemberek, amelyek létezéséről sokan nem is hallottak. (X)

DSTV: Nagy Ervin Dunaújvárosban

DSTV: Nagy Ervin Dunaújvárosban

2024. máj. 17.

A beszámolót már olvashatták, most itt a DSTV összeállítása. Könyvbemutatóra érkezett, de szó szerint "hazai pályán"lépett közönség elé Nagy Ervin színművész a közelmúltban – a Kultik színpadán mesélt szerepeiről, pályájáról. Hangkép.