Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Felkerült a magyar színházi világ térképére a Mikro Fesztivál

Öcaline - 2023. június 8. 16:05

Pazar kiállítással startolt, és bár még javában tart, de máris jelentős sikereket könyvelhet el a Bartók Kamaraszínház eseménysorozata, a Mikro Fesztivál. Megnyitó és előhangok – a nagyobb értékelés még a jövő zenéje.

Javában tart még a színházi sokadalom a Bartók Kamaraszínházban, de már most tisztán látszik, nagyon eltalált és nagyon életképes kezdeményezés a Mikro Fesztivál.

 A színház csodavilága

A múlt vasárnapi megnyitó visszatérő élménye volt ez. Már a nyitány is nagyon stílszerűen alakult, hiszen Trokán Nóra színházi fotóiból válogatott, Mielőtt című tárlata éppen a színházcsinálás kulisszák mögötti varázslatát idézte meg. A bemutató címét maga az alkotó fejtette meg a DSTV kamarája előtt:
– Nagyon boldog voltam a Bartók Kamaraszínház felkérésekor, ennek a gyűjteménynek ugyanis valóban a színház a megfelelő közege. A tárlat képei az átlényegülés folyamatát idézik meg, a színpadra lépés előtti stációt, azt a percet, pillanatot, amikor a színész átlép a szerepébe – számomra színészként is, fotósként is fontos ez az állapot, és nagyon örülök, hogy egy ilyen szép kiállításon sikerült bemutatni.

A megnyitón részt vett Barta Endre humán ügyekért felelős és Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester, valamint Szántó Péter, az önkormányzat kulturális bizottsága elnöke is. Barta Endre szerint fontos, szép sorozat a Mikro Fesztivál:
– Már a tavalyi program is lenyűgözött, és nem vitás, hogy máris komoly ereje lett az eseménysorozatnak, amivel nem utolsósorban városunk is felkerült a magyar színházi világ térképére. Fontos, színvonalas és szép előadások sorát ígéri az idei kínálat, amire nagyon büszkék vagyunk – személy szerint is kíváncsian várom az előadásokat!

Bartók ihlető öröksége

Ahogy Bartók Béla korszakos műve, a Mikrokozmosz, úgy a névadó örökségeként a Mikro Fesztivál is sűrítve, esszenciálisan kíván élményt adni – ezt már Csadi Zoltán, a Bartók és a fesztivál művészeti igazgatója hangsúlyozta:

– Azokat a számunkra fontos, kiemelkedő minőségű és hatású produkciókat hívtuk meg a fesztiválra, amelyek egy-két szereplővel, akár monodrámaként, akár kamaraprodukcióként adják vissza a színház csodavilágát. Nagyon komoly, nagyon erős az idei mezőny, és természetesen nagyon örülünk annak, hogy bár még csak másodszorra adhatunk otthont a bemutatóknak, de mind a szakma, mind a közönség visszaigazolta elképzeléseinket – a produkciók többsége táblás házzal fut, és a színházak, műhelyek mindegyike örömmel kapcsolódott be Mikro Fesztivál programjába. Őszintén remélem, az idei program értékelése is megerősíti: jól döntöttünk, amikor megszerveztük az idei seregszemlét!

Az eseménysorozat vasárnapig tartó programja a Bartók weboldalán érhető el!

Mikro Fesztivál (katt) >> 

(Címlap és nyitókép: Végh Zoltán; belső oldali fotók: DO)
 

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: móriczos minifesztivál a Kortárs Művészeti Intézetben

DSTV: móriczos minifesztivál a Kortárs Művészeti Intézetben

2024. máj. 19.

Az eseménysorozatról már olvashattak, most itt a DSTV összegzése. Móricz 70 címmel különleges  kiállítás nyílt, egyúttal minifesztivál kezdődött a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) – a muzsikával bőven spékelt eseményből igazi zeneünnep  kerekedett. Hangkép.

DSTV: kakaókoncertek a zeneiskolában

DSTV: kakaókoncertek a zeneiskolában

2024. máj. 18.

Fontos eseményekre készült a héten a Sándor Frigyes Zeneiskola, derül ki a DSTV összegzéséből. A sorozat első állomásaként kakaókoncertekre várták a város ovisait, majd az általános iskolák fiatal növendékei előtt mutatkozott be az intézmény. Hangkép.

DSTV: élő irodalom a Kortárs Művészeti Intézetben

DSTV: élő irodalom a Kortárs Művészeti Intézetben

2024. máj. 16.

Jeles vendéggel folytatódott az Utószó irodalmi antológia sorozata a Kortárs Művészeti Intézetben. A kötetbemutató keretében Gyöngyössy Csaba beszélgetőpartnere ez alkalommal Vágvölgyi B. András író, újságíró, filmrendező volt. Hangkép.

DSTV: idén is a Bartókba csalogatnak a Mikro Fesztivál előadásai

DSTV: idén is a Bartókba csalogatnak a Mikro Fesztivál előadásai

2024. máj. 15.

Újra a színházi élet központjává válhat városunk az immár harmadik Mikro Fesztivál révén, derül ki a DSTV összegzéséből. Idén június 1-8. között várják a közönséget – nagyon nívós felhozatallal készülnek, ígérte tájékoztatóján Őze Áron, a Bartók igazgatója. Hangkép.

Móricz 70 – a muzsika gyönyörű varázsa (galériával)

Móricz 70 – a muzsika gyönyörű varázsa (galériával)

2024. máj. 14.

Parádés minifesztivál-nyitány a Kortárs Művészeti Intézetben és felemelő pillanatokkal bőven pettyezett, csodás koncert a Városházán – remek programmal kezdődött a Móricz Zsigmond Általános Iskola jubileumi tanévének csúcsidőszaka. És hol van még a vége?!

Kakaókoncerttől pünkösdi hangversenyig

Kakaókoncerttől pünkösdi hangversenyig

2024. máj. 14.

A Sándor Frigyes Hét eseményei után is sűrű programra készül a jeles muzsikus, zenepedagógus nevét viselő művészeti iskola: hétfőn kezdődött, és péntekig még három esemény csalogatja a muzsika szerelmeseit – minden korosztályban.

Pentelei Molnár János alkotásaiból nyílt kiállítás a Mondbach-kúriában (galériával)

Pentelei Molnár János alkotásaiból nyílt kiállítás a Mondbach-kúriában (galériával)

2024. máj. 12.

A Pentelei Molnár János festőművész halálának  centenáriumi évfordulójára meghirdetett emlékév eseménysorának keretében nyílt az egész életművet bemutató kiállítás a felújított Mondbach-kúriában szerdán.