Dunaújváros Hetilap

"Lógok a szeren" – néhány gondolat a szerfüggőségekről

doszerk - 2023. június 21. 18:16

Tények és tévhitek, szabadulásminták és felépülési esélyek, és persze helyek, ahol segíthetnek: a szerhasználatról szóló összegzéssel folytatódik lelki egészségőr sorozatunk – szerzőnk ezúttal Centgraf Károly László, a Szertelen Ház, vagyis az MRE Újváros Drogambulancia vezetője. Vendégposzt.

A szerfüggőségekről sok tévhit, téves információ és elképzelés van a köztudatban. Megpróbálunk ezekből néhányat eloszlatni, felülírni – és valós információkra cserélni.

A függőséget okozó szerekről általában

A függőséget okozó legismertebb szerek jelenleg legálisak, ilyen például az alkohol és a dohányáruk, vagy a visszaélésre alkalmas gyógyszerek. Az illegális szereket nevezi a köznyelv kábítószereknek. Ezeken belül is vannak az úgynevezett „klasszikus” kábítószerek (hasis, heroin, kokain, LSD, amfetamin), és a 2000-es évek közepétől megjelent (szintetikus) „designer” drogok. 
Az összes ilyen szer közös jellemzője, hogy rendszeres használatuk függőség kialakulásához vezethet (addiktivitás).

Hol kezdődik a függőség?

Sokszor felteszik a kérdést, hogy mikortól számít valaki függőnek, milyen mennyiség vagy milyen gyakori fogyasztás jelent már függőséget. A nagy egyéni különbségek miatt ez a megközelítés félrevezető lehet.

Funkcióvesztés, teljesítményromlás
A függőségek tekintetében érdemes azt vizsgálni, hogy az egyén életében a szer használata okoz-e funkcióvesztést – például romló iskolai vagy munkahelyi teljesítményt. Az is fontos kérdés, hogy egyéb ártalmak jelentkeznek-e az egyén életében. 

Ártalmasság
Ártalmaknak nem csak a testi állapotban beálló negatív következményeket tekintjük, hanem az életvitelt és életminőséget befolyásoló negatív változásokat is. Ilyen ártalomnak tekintjük a beszűkülő emberi kapcsolatokat (már elmaradnak a régi barátok, megszakad vagy megromlik a kapcsolat a családdal), vagy az egzisztenciális nehézségek (elveszíti a munkáját, tartozások halmozódnak fel a szerhasználat következtében), és jogi eljárások is indulhatnak az egyénnel szemben.

Kényszeresség
A függőség harmadik ismérve a kényszeresség, a viselkedés ismétlésének kényszeres jellege. Ez azt jelenti, hogy a függő élete a szerhasználat köré szerveződik. A szer megszerzése körül forognak a gondolatai és minden motivációja, majd a már megszerzett „anyag” fogyasztása hozza el a várt kielégülést, végül a szer hatásának múlásával rövid nyugalmi időszak elteltével a kör kezdődik elölről. 

Itt talál segítséget, ha nagy a baj!

Dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház-Rendelőintézet – Pszichiátriai Osztály, 25/550 580
MRE Újváros Drogambulancia – 2400 Dunaújváros Petőfi Sándor utca 1., 30/490-9326
Ambuláns kezelés, előgondozás rehabilitációs intézményekbe, utógondozás, elterelés:
MRE KIMM Drogterápiás Otthona (előgondozás szükséges a Drogambulancián) – 2465 Ráckeresztúr Rákóczi utca 45. Felnőtt részleg 25/522-100; Madách utca 6. Fiatalkorúak részlege 30/182-0824

A felépülés útján

A függőség kialakulásának folyamatáról, egyes veszélyeztető és védő tényezőkről ebben a cikkben nem tudunk – terjedelmi okokból sem – foglalkozni, de fontosnak tartom, hogy eloszlassuk azt a téves nézetet, hogy a függőségekből nincs kiút. 
A függő ugyanis, számtalan példa igazolja, képes egy új, sikeresebb élet felépítésére – ehhez azonban külső segítségre van szüksége.  Attól függően, hogy az egyén függősége milyen előrehaladott, hol tart „karrierjében”, más és más lehet a segítség mikéntje, és ennek megfelelően helye is.
Van lehetőség ambuláns módon (bejár a segítő helyre, egyébként éli az életét) egyéni és csoportos konzultációkon részt venni, de szükség lehet akár kórház méregtelenítésre is, vagy akár hosszú távú bentlakásos rehabilitációra is. Alkoholistáknál – egyes esetekben – jól beválhatnak a rövid terápiák (3 hét bentlakással).
A felépülésnek nem célja a szermentes élet, hanem az alapja. Így a felépülés nem csak azt jelenti, hogy nem használ az egyén szereket, hanem hogy egy sikeresebb, elégedettebb életet képes magának megteremteni, kapcsolatai élők és örömtelibbek lesznek.

Sok ilyen volt függőt ismerek – évtizedek óta józanok, családjuk van, gyermeket nevelnek, tanulnak, tanultak. Élnek.

Centgraf Károly László (Szertelen Ház – MRE Újváros Drogambulancia)
(A kép illusztráció)

A rovat további hírei: Közélet

Rendvédelmi nap és felvonulás idén is!

Rendvédelmi nap és felvonulás idén is!

2024. máj. 19.

Évek óta nagy siker a résztvevők körében, és egyúttal a Közbiztonsági rendezvénysorozat eseményeinek egyik meghatározó programja a Rendvédelmi nap: a seregszemlének ezúttal a Városháza tér ad otthont, méghozzá május 24-én, pénteken.

Kutyamérgezés: háromszázezer forint a nyomravezetői díj

Kutyamérgezés: háromszázezer forint a nyomravezetői díj

2024. máj. 18.

Már több hete borzolja a kedélyeket, hogy valaki a felső Duna-parton mérgezett állateledelt szór el, és ezzel veszélyezteti az arra sétáltatott kutyák életét.

Újra megnyílt a Budai Nagy Antal úti hulladékudvar, várják a lomokat!

Újra megnyílt a Budai Nagy Antal úti hulladékudvar, várják a lomokat!

2024. máj. 17.

Már a városlakók rendelkezésére áll a hulladékudvar Dunaújvárosban, ahol a lomtalanításokon túl bármikor letehetik a felgyűlt lomokat, hulladékokat. A hulladékudvar a Budai Nagy Antal úton található a Dunanett telephelye mellett. 

Teljes útfelújítás a két körforgó között

Teljes útfelújítás a két körforgó között

2024. máj. 17.

Hamarosan munkagépek zajától lesz hangos a Béke városrészi körforgó és a Kandó Kálmán téri körforgó közötti autóút. Ezt a szakaszt ugyanis teljesen felújítják – erről a soron következő útfelújításról számolt be kedden Pintér Tamás polgármester. 

Közeleg a határidő – június 3-ig igényelhető a szünidei étkeztetés

Közeleg a határidő – június 3-ig igényelhető a szünidei étkeztetés

2024. máj. 17.

Az önkormányzat a szünidei gyermekétkeztetés részeként idén nyáron is ingyenes déli meleg főétkezést biztosít rászoruló gyerekeknek – figyelem, az igényeket csak június 3-ig lehet benyújtani!

Parkolók és gyalogátkelők épülnek, körforgó lesz a Pince sornál a Rómain

Parkolók és gyalogátkelők épülnek, körforgó lesz a Pince sornál a Rómain

2024. máj. 16.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta az idei évi Dunaújváros Ifjúságáért díjat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt meg a testület.

Neszvecskó Zorica érdemelte a Dunaújváros Ifjúságáért díjat

Neszvecskó Zorica érdemelte a Dunaújváros Ifjúságáért díjat

2024. máj. 16.

A Dunaújvárosi Óvoda Aprók Háza Tagóvoda tagintézmény-igazgatója a közgyűlés előtt vette át a szféra legrangosabb elismerését Pintér Tamás polgármestertől. Méltatás.