Milyen hangfalakból áll egy prémium házimozi-rendszer?

doszerk - 2023. június 21. 9:30

Minden filmrajongó álma egy saját, otthoni moziszoba, ahol a többi néző zavaró suttogása, a popcornos tasak zörgetése, a szék háttámláját rugdosó kisgyermekek és a film közben felálló, mászkáló emberek nélkül élvezheti kedvenc filmjeit, mindezt viszont a mozikkal megegyező minőségben. (X)

Hisz jól tudjuk, hogy tévéképernyőn, a nappaliban filmezni közel sem ugyanaz az élmény, mint amikor puha fotelben, egy hatalmas vászonra vetítve nézzük a képet, közben pedig körbevesznek minket a hangok. Egy otthoni moziszobával viszont mindez megvalósítható, ehhez viszont be kell szerezni a szükséges berendezést is. Cikkünkben a házimozi-rendszerek hangfaltípusaival foglalkozunk.

Háttérhangfalak

A Stream Audiónál található háttérhangfalak kínálata bár igazán sokszínű, annyi közös mindenképp van bennük, hogy ezek kisebb méretű, állványokon álló vagy falra felrögzíthető hangsugárzók. 

Ha a filmet 5.1-es hanggal nézzük (és miért ne tennénk, hiszen ezzel biztosítható az élethű, élményt adó hangzás), akkor ezeken keresztül halljuk a háttérben felcsendülő effekteket, zenéket, amik megadják azt a bizonyos pluszt a film hangulatához.

Fontos, hogy prémium terméket válasszunk, ami tiszta hangzást garantál, így még a legapróbb neszeket is tisztán halljuk, ezáltal valóban úgy érezzük majd, mintha részei lennénk a vásznon zajló eseményeknek. Hisz pont ezért szeretünk moziba járni is, nem igaz?

Center hangsugárzók

A center hangfal a filmezésre szánt hangrendszer egyik legfontosabb eleme, a teljesítmény jelentős részéért felelős, ezért a kiválasztása nagy körültekintést igényel. Többnyire a vászon közelében helyezkedik el, hogy a hang a nézővel szemközti irányból érkezzen.

Ezen keresztül halljuk a középső hangsávokat, például a beszédet, ezért lényeges, hogy tiszta és kiváló minőségű hangot továbbítson. 

Front hangfalak

Ezek a nagyméretű, általában álló kialakítású hangfalak a szoba elülső felében, jobb és bal oldalt helyezkednek el. Innen szólnak a főbb effektek, emiatt fontos a nagy teljesítmény, mert így lesz csak igazán élethű a hangzás.

Hiszen ha a vásznon például bal oldalról érkezik egy autó, akkor értelemszerűen a hangjának is a bal oldalunkról kell jönnie, mert ha középen halljuk, máris oda a térhatású élmény. 

Aktív mélyláda

A tévéképernyőn nézve, egy sima sztereó hangfalpárral még a legfélelmetesebb horrorfilm is épp annyira rémisztő, mint egy könnyed délutáni matinéműsor. No de nézzük meg ugyanezt a filmet egy moziszobában, 5.1-es hangrendszerrel!

Amikor a főszereplőre hirtelen ráijeszt a szellem/démon/sorozatgyilkos, és feldübörög a mélyláda, garantáltan felszökik a pulzusunk, és a torkunkban fog dobogni a szívünk! A mélyláda remekül kiegészíti a magasabb hangokat, elhozza azt a kellemes gyomorremegést és borzongást, amit a mozikban is annyira kedvelünk.

Bi- és dipol hangfalak

Ezek szigorúan véve nem részei az 5.1-es rendszernek, de adott esetben érdemes lehet beszerezni őket, hisz surround-hatásukkal tovább gazdagítják a filmek hangzását.

A rovat további hírei: Mozaik

Gomolyos napok – nyárias meleggel, de sok csapadékkal

Gomolyos napok – nyárias meleggel, de sok csapadékkal

2024. máj. 20.

Meteorológiai szempontból mozgalmas hét elé nézünk a DO időjárási szakértőjének friss prognózisa szerint – és sajnos egyelőre a hét vége sem ígér felhőtlen szórakozást.

Hogyan birkózz meg a geometriai feladatokkal?

Hogyan birkózz meg a geometriai feladatokkal?

2024. máj. 20.

Érthető, ha elfog a kétség, amikor ránézel a matekkönyvre, különösen, ha geometriai feladatok várnak rád. Ne aggódj, jól ismerjük az érzést és van is néhány tippünk, ami megkönnyíti, hogy megoldd őket. (X)

DSTV: bringásreggeli a Városháza téren

DSTV: bringásreggeli a Városháza téren

2024. máj. 20.

Városunk is csatlakozott a kétkerekűsök országos közösségi akciójához, derül ki a DSTV összegzéséből. A Bringásreggeli fantázianevű esemény finomságokkal és szervizponttal csalogatta a kerékpárosokat a Városháza térre a napokban. Hangkép.
 

Szép és nemes célért futott a város (galériával)

Szép és nemes célért futott a város (galériával)

2024. máj. 19.

Több mint ezren vágtak neki a szombaton megrendezett Jót fut a Város – Dunaújváros elnevezésű jótékonysági rendezvénynek; a nemes közösségi kezdeményezés révén a Móra iskolának segíthetett minden résztvevő.

A kullancs eltávolításának menete

A kullancs eltávolításának menete

2024. máj. 19.

Kullancsot talált a kis kedvencében? Semmi pánik! Megmutatjuk, hogyan lehet gyorsan és szakszerűen eltávolítani. Nem kell egyből az állatorvoshoz rohanni, bárki el tudja végezni ezt az egyszerű műveletet otthon. (X)

Csomagtartóvásár – újra a piacon!

Csomagtartóvásár – újra a piacon!

2024. máj. 18.

Az első kísérlet átütő sikere után evidens, hogy újra a Béke téri piac ad otthont a Csomagtartóvásár sokadalmának – vasárnap lelhetnek kincsekre a bolhapiac forgatagában.

Dinamizmus, rugalmasság és trendi megjelenés – új futócipők a láthatáron

Dinamizmus, rugalmasság és trendi megjelenés – új futócipők a láthatáron

2024. máj. 18.

Akár most kezded a futást, akár profi vagy már, egyik esetben sincs könnyű dolgod a cipőválasztásnál. Igazi útvesztőben találhatod magad a keresés során, ha néhány alapvető szempontot nem veszel figyelembe. (X)