Autólízing – melyik opció éri meg igazán?

doszerk - 2023. július 23. 8:45

A gépjárművek lízingje bevett szokás a cégeknél, amivel természetesen az új autók is beszerezhetővé válnak, amelyekre szükség van, de más szempontból is előnyös döntésnek bizonyulhat. (X)

Mivel többféle konstrukciót is választhatunk, ezért érdemes tisztában lenni azzal, hogy számunkra melyik az előnyösebb döntés. Ezt a kérdést igyekszünk körbejárni ebben a cikkben, emellett azt is megmutatjuk, hogy hogyan tehetjük igazán előnyös döntéssé a lízinget a vállalkozás számára.

Egyszerű útnyilvántartás a megfelelő szoftverrel

A RoadRecord olyan programot kínál számunkra, amellyel az útnyilvántartás igazán egyszerűvé válik. A dokumentumra feltétlenül szükség van, amennyiben ki szeretnénk használni a lízing ÁFA visszatérítésének lehetőségét. Az útnyilvántartó program segítségével mindezt gördülékenyen, minimális erőfeszítéssel, mégis megbízhatóan megtehetjük, akár az ÁFA-mentességet is elérve.

Az sem mindegy azonban, hogy melyik típusú lízinget választjuk, ugyanis ez a döntésünk hatással lesz magára a lízing díjára, de az ÁFA visszaigénylésére, valamint a maradványérték nagyságára is.

A lízing fajtái

A tartós bérlet vagy más néven operatív lízing mellett elköteleződve a lízing ideje alatt is a bérbeadó cég lesz a gépjármű tulajdonosa, az pedig, aki igénybe veszi a szolgáltatást, csupán az autó használójává válik. Amennyiben emellett a megoldás mellett döntünk, a lízing díja magában fogja foglalni a lízingeléshez kapcsolódó ÁFÁ-t is, amely visszaigénylésre kerülhet az adóbevallás során, amennyiben céges utakra alkalmazzuk a járművet.

A másik, szintén kedvelt opciót választva annak a félnek, aki bérli az autót, a nyílt végű pénzügyi lízing lejártakor a jármű a saját tulajdonába kerülhet. Abban ez a konstrukció sem különbözik az előzőtől, hogy az ÁFA ebben az esetben is visszatérítésre kerülhet, ha céges használatról van szó.

Az ÁFA visszatérítés feltétele az útnyilvántartás

Akár kiküldetési rendelvényről, akár útnyilvántartásról van szó, a RoadRecord szoftverével könnyedén létrehozhatjuk az ÁFA visszaigényléséhez is szükséges dokumentációt. Amennyiben az üzleti célokra történő járműhasználat meghaladja az 50%-ot, egyértelműen az útnyilvántartás lesz a kedvezőbb választás. Egy 90%-os arány esetén átlagban akár 1,7 millió forinttal is több maradhat a kasszában.

A lízing ÁFA szabályozása szerint mindkét típusú lízing esetén levonható az ÁFA, amennyiben a vállalkozás rendelkezik az ÁFA levonás feltételeinek megfelelő dokumentációval.

A RoadRecord útnyilvántartó programja a mobiltelefonos applikáción keresztül gyakorlatilag automatikusan rögzíti a nélkülözhetetlen adatokat, amelyeket aztán egy webes felületen keresztül lehet minden hónap végén ellenőrizni, szerkeszteni, valamint véglegesíteni. Mindehhez nincs több időre szükség, mint 7 perc. Az elkészült dokumentum teljes mértékben megfelel egy esetleges NAV ellenőrzés során vizsgált feltételeknek, így nem kell aggódnunk emiatt sem.
 

A rovat további hírei: Mozaik

Szép és nemes célért futott a város (galériával)

Szép és nemes célért futott a város (galériával)

2024. máj. 19.

Több mint ezren vágtak neki a szombaton megrendezett Jót fut a Város – Dunaújváros elnevezésű jótékonysági rendezvénynek; a nemes közösségi kezdeményezés révén a Móra iskolának segíthetett minden résztvevő.

A kullancs eltávolításának menete

A kullancs eltávolításának menete

2024. máj. 19.

Kullancsot talált a kis kedvencében? Semmi pánik! Megmutatjuk, hogyan lehet gyorsan és szakszerűen eltávolítani. Nem kell egyből az állatorvoshoz rohanni, bárki el tudja végezni ezt az egyszerű műveletet otthon. (X)

Csomagtartóvásár – újra a piacon!

Csomagtartóvásár – újra a piacon!

2024. máj. 18.

Az első kísérlet átütő sikere után evidens, hogy újra a Béke téri piac ad otthont a Csomagtartóvásár sokadalmának – vasárnap lelhetnek kincsekre a bolhapiac forgatagában.

Dinamizmus, rugalmasság és trendi megjelenés – új futócipők a láthatáron

Dinamizmus, rugalmasság és trendi megjelenés – új futócipők a láthatáron

2024. máj. 18.

Akár most kezded a futást, akár profi vagy már, egyik esetben sincs könnyű dolgod a cipőválasztásnál. Igazi útvesztőben találhatod magad a keresés során, ha néhány alapvető szempontot nem veszel figyelembe. (X)

Pünkösdi piacozásra hív a Dunai Kincses Kert

Pünkösdi piacozásra hív a Dunai Kincses Kert

2024. máj. 17.

A nyári szünetelés előtt még egy utolsó kavalkádra invitálja az érdeklődőket a Dunai Kincses Kert Termelői Piac a Szalki-szigetre, a kemping területére szombaton délután.

Mire használható az aljzatkiegyenlítő?

Mire használható az aljzatkiegyenlítő?

2024. máj. 17.

A lakberendezés, burkolatok kialakítása és a felújítások során számtalan olyan eszközt, kiegészítőt használnak a szakemberek, amelyek létezéséről sokan nem is hallottak. (X)

DSTV: Nagy Ervin Dunaújvárosban

DSTV: Nagy Ervin Dunaújvárosban

2024. máj. 17.

A beszámolót már olvashatták, most itt a DSTV összeállítása. Könyvbemutatóra érkezett, de szó szerint "hazai pályán"lépett közönség elé Nagy Ervin színművész a közelmúltban – a Kultik színpadán mesélt szerepeiről, pályájáról. Hangkép.