Takarítás környezettudatosan: a vegyszermentes tisztítás titkai

doszerk - 2023. október 20. 9:02

Manapság már számos helyről hallhatunk a vegyi anyagok egészségünkre gyakorolt, ártalmas hatásairól. (X)

Szeretne Ön is minél több vegyszert kivonni a hétköznapjaiból? Olvasson tovább – mutatunk néhány környezetbarát alternatívát az őszi nagytakarításhoz!

A megújulás az otthonunkban kezdődik

Ahogy a fák levelei megsárgulnak, és az idő hűvösebbre fordul, egyre több időt töltünk otthonunkban. Így az esetleges "szépséghibáit" is könnyebben észrevesszük. Ha pedig még nem ejtettük volna meg például az ablakmosást, a Hasznoslak kínálatában elérhető üvegtisztító szett lehet ebben nagy segítségünkre. A mikroszálas kendőket elég mindössze bevizezni, és áttörölni velük az üvegfelületeket, hogy újra tisztán, fényesen ragyogjanak.

Mikroszálas technológia: miben rejlik a hatékonysága?

Ha eddig még nem volt dolgunk mikroszálas törlőkendőkkel, érthető, ha kételkedünk: vajon mennyire lehet higiénikus a pusztán vízalapú tisztítás? A technológia miatt: a pamutszálakhoz képest feleakkora átmérővel rendelkeznek a mikroszálak. Így a köztes helyekről is sokkal könnyebben el tudnak távolítani minden szennyeződést (vírusokat, baktériumokat és spórákat is).

Arról nem is beszélve, hogy vékonyságuk miatt sokkal több kis szál található belőlük a törlőkendőkön: az így megnövelt érintkezési felület pedig nagyobb mennyiségű szennyeződést képes felvenni, mint például egy pamutrongy.

Ám a mikroszál tud még néhány dolgot, amit a pamut nem: nem hagy nyomot, és nem viszi át más felületre a kórokozókat. A mikroszálas kendőkkel csík- és foltmentesen törölhetünk át minden felületet. Mivel pedig nem kell hozzájuk vegyszert adnunk, az allergiás vagy érzékeny személyek is könnyebben takaríthatnak velük. Nem kell tartaniuk attól, hogy feleslegesen sok port, spórát szívnának magukba munka közben.

Mire lehet még szükségünk egy környezettudatos háztartásban?

Otthonunkban több mindenre találhatunk vegyszermentes megoldást, mint hinnénk! Vászon bevásárlótáskákkal elkerülhetjük a felesleges nejlonzacskók felhalmozását. Egy sokoldalú optikai törlőkendővel pedig szemüvegünk, mobiltelefonunk vagy fényképezőgépünk lencséjének tisztaságáról is gondoskodhatunk.

A hidegebb időszak közeledtével háziállataink szőre jobban hullik, és mi is több sarat vihetünk be a lakásba. Az első problémát kedvenceink törlőkesztyűjével, a másodikat egy speciális, latyakfogó lábtörlővel orvosolhatjuk.

Persze, vannak olyan feladatok, amelyeket nem lehet a háztartásunkban tisztítószerek nélkül megoldani. A Hasznoslaknál ezért nemcsak vegyszermentes, mikroszálas tisztítókendőket, de környezetbarát mosószereket és mosóparfümöket is beszerezhetünk. Bőrünket így többé nem irritálja majd semmilyen erős vegyi anyag.
 

A rovat további hírei: Mozaik

DSTV: bringásreggeli a Városháza téren

DSTV: bringásreggeli a Városháza téren

2024. máj. 20.

Városunk is csatlakozott a kétkerekűsök országos közösségi akciójához, derül ki a DSTV összegzéséből. A Bringásreggeli fantázianevű esemény finomságokkal és szervizponttal csalogatta a kerékpárosokat a Városháza térre a napokban. Hangkép.
 

Szép és nemes célért futott a város (galériával)

Szép és nemes célért futott a város (galériával)

2024. máj. 19.

Több mint ezren vágtak neki a szombaton megrendezett Jót fut a Város – Dunaújváros elnevezésű jótékonysági rendezvénynek; a nemes közösségi kezdeményezés révén a Móra iskolának segíthetett minden résztvevő.

A kullancs eltávolításának menete

A kullancs eltávolításának menete

2024. máj. 19.

Kullancsot talált a kis kedvencében? Semmi pánik! Megmutatjuk, hogyan lehet gyorsan és szakszerűen eltávolítani. Nem kell egyből az állatorvoshoz rohanni, bárki el tudja végezni ezt az egyszerű műveletet otthon. (X)

Csomagtartóvásár – újra a piacon!

Csomagtartóvásár – újra a piacon!

2024. máj. 18.

Az első kísérlet átütő sikere után evidens, hogy újra a Béke téri piac ad otthont a Csomagtartóvásár sokadalmának – vasárnap lelhetnek kincsekre a bolhapiac forgatagában.

Dinamizmus, rugalmasság és trendi megjelenés – új futócipők a láthatáron

Dinamizmus, rugalmasság és trendi megjelenés – új futócipők a láthatáron

2024. máj. 18.

Akár most kezded a futást, akár profi vagy már, egyik esetben sincs könnyű dolgod a cipőválasztásnál. Igazi útvesztőben találhatod magad a keresés során, ha néhány alapvető szempontot nem veszel figyelembe. (X)

Pünkösdi piacozásra hív a Dunai Kincses Kert

Pünkösdi piacozásra hív a Dunai Kincses Kert

2024. máj. 17.

A nyári szünetelés előtt még egy utolsó kavalkádra invitálja az érdeklődőket a Dunai Kincses Kert Termelői Piac a Szalki-szigetre, a kemping területére szombaton délután.

Mire használható az aljzatkiegyenlítő?

Mire használható az aljzatkiegyenlítő?

2024. máj. 17.

A lakberendezés, burkolatok kialakítása és a felújítások során számtalan olyan eszközt, kiegészítőt használnak a szakemberek, amelyek létezéséről sokan nem is hallottak. (X)