Legyen tudatos, vásároljon óvatosan a digitális világban!

Öcaline - 2023. november 7. 16:30

A karácsonyi készülődés és vásárlási láz apropóján fordult felhívással a nyilvánossághoz a rendőrség. Vigyázzon a weben!

Már novemberben elkezdődnek a karácsonyt megelőző kereskedelmi akciók az online felületeken. Az év végi ünnepek közeledte, a karácsony előtti hajrá pedig egy újabb lényeges alkalmat jelent arra, hogy még fokozottabban vigyázzunk elektronikus pénztárcánkra és érzékeny adatainkra, derül ki a vármegyei főkapitányság kommunikációs szolgálatának újabb prevenciós felhívásából.

Együtt a csalások ellen!

A tételes szóvivői összegzés szerint az online felületeken szinte mindenki ki van téve a csalás kockázatának, ebben a szezonban pedig még nagyobb veszély leselkedik az ártalmatlan vásárlókra – éppen ezért ez az időszak kiemelten hangsúlyos a kiberbiztonság szempontjából.
Magyarországon az online vásárlások száma dinamikusan növekszik, amit ugyancsak mind nagyobb számban használnak ki a digitális bűnözők, akik a fogyasztók érzelmi manipulálásával, megtévesztésével támadnak.
Két alaptípusba sorolható a webes családok döntő többsége: egyfelől előfordulhat, hogy nem kapjuk meg a rendelt terméket vagy nem azt kapjuk, amit rendeltünk, hamis terméket veszünk. A másik fő csapásirány, hogy az érzékeny adataink (bankkártya adataink, internetbank, mobilapplikáció, személyazonosításra alkalmas okmányaink) a bűnözök kezébe kerülhetnek. De miért is kockázatos, ha ezekhez az adatokhoz hozzájutnak illetéktelenek, bűnözök? A válasz egyértelmű: azért, mert meg akarnak károsítani minket. Azért, hogy mindez ne történhessen meg, legyen tájékozott és ügyeljen a biztonságra!

Mindent a megelőzésért!

A rendőrségi összegzés részletes tipptárral is előrukkol – az alábbiakban ezeket vesszük sorra. Lehetőség szerint csak olyan webshopokból vásároljon, amit már ismer, jó hírneve van, több éve jelen van a piacon, és megbízhatónak van minősítve! Vigyázzon a személyes és banki adataira! Minden esetben ellenőrizze le azt a weboldalt, ahol az adatait meg szeretné adni! Nagyon figyeljen arra, hogy egy e-mailben kapott linken keresztül ne nyisson meg olyan weboldalt, ahol az adatait, vagy a bankkártya adatainak rögzítését kérik!
Telefonos megkeresésre se adja meg érzékeny adatait! Különös gonddal ügyeljen személyes adataira, banki jelszavára, illetve bankkártyája adataira!

(Illusztráció: FVMRFK)

A rovat további hírei: Sziréna

Mentőhelikopter szállt le a Vasmű úton

Mentőhelikopter szállt le a Vasmű úton

2024. máj. 15.

Súlyos sérültet kellett ellátnia a mentőknek a Kossuth Lajos utcában ma délután; a férfi a harmadikról zuhant ki, de úgy tudjuk, túlélte.

Eltűnt, keresik Takács Andrást (FRISSÍTVE)

Eltűnt, keresik Takács Andrást (FRISSÍTVE)

2024. máj. 07.

A dunaújvárosi rendőrök a lakosság segítségét kérik a 60 éves férfi eltűnése ügyében. Látta? Tud róla? Jelentkezzen máris! De már egy megosztás is segíthet! (FRISSÍTVE)

DSTV: a szabályos kerékpározásról

DSTV: a szabályos kerékpározásról

2024. máj. 03.

Hamarosan itt a Bringatúra (nemsoká jövünk a tételes programmal), így igencsak aktuális a DSTV összeállítása. A KRESZ szabályai a kétkerekűsökre is érvényesek, már csak azért is, mert a közlekedők védtelenebb csoportját alkotják a kerékpárosok. Hangkép.

Vádemelés az ámokfutó ellen

Vádemelés az ámokfutó ellen

2024. ápr. 29.

Hol másutt, Dunaújvárosban eresztette el a gyeplőt, 10 kilométeren át menekült az őt üldöző rendőrök elől. És közben lényegében az összes közlekedési szabályt megszegte. Börtön várhat rá, értesült a DO.

Eltűnés miatt keresik Lakatos Piroskát

Eltűnés miatt keresik Lakatos Piroskát

2024. ápr. 26.

A tizenhét esztendős fiatal lány még április tizedikén tűnt el, a dunaújvárosi rendőrök most a lakosság segítségét kérik megtalálásához. Egy megosztás is segíthet!

Elfogták a pincefeltörőt

Elfogták a pincefeltörőt

2024. ápr. 24.

A dunaújvárosi rendőrök hallgatták ki gyanúsítottként a 41 éves férfit. Egy Római körúti helyiséget tört fel, több százezer forintos kárt okozott, értesült a DO. Sokra nem vitte a zsákmánnyal.

Újra életet mentett a szénmonoxid-érzékelő a városban

Újra életet mentett a szénmonoxid-érzékelő a városban

2024. ápr. 22.

Társasházi lakásban támadt a "néma gyilkos", ráadásul egy gyermek életét fenyegette – szerencsére az érzékelő időben jelzett, nem történt személyi sérülés.