Újra beköszönt Tél tábornok – kemény fagyokra készülhetünk

Öcaline - 2024. január 8. 11:00

Viharos szelet, kevés havat, de masszív téli időt ígér a hétre a DO meteorológiai szakértője. Különösen az éjszakák kopoghatnak nagyon – akár -10 fokig zuhanhat a hőmérséklet, vigyázat az utakon!

"Hideg téli idő" – újra remek összegzés adott a héten várható időjárásról Krausz Mikes Miklós a szokásos prognózis elején. A Köpönyeg.hu portál szerkesztője szerint ma estig erősen felhős, vagy borult lesz az ég. Csak estétől csökken észak felől a felhőzet. Az ország déli felén szórványosan lehet gyenge havazás, hószállingózás, ugyanakkor mindenütt erős, olykor viharos lesz az északi szél. A fagyos reggel után is csak 0 fok körül alakul a hőmérséklet. 
A friss modellek szerint a közeli kilátások is hasonló időt ígérnek: kedden észak, északkelet felől tovább csökken a felhőzet, egyre nagyobb területen süt ki a nap; de a délnyugati tájakon még mindig borongós idő valószínű, és továbbra is szállingózhat a hó. Erős marad a szél, reggel -11 és -3, délután -4 és +1 fok közötti értékeket mérhetünk.
Az ország nagy részén derült, száraz, fagyos időre számíthatunk szerdán – érdemi csapadék nem várható, de marad a téli hideg, reggel -7, délután 0 fok körüli értékekkel.
A hét közepétől változás várható a középtávú előrejelzések specialistája szerint: csütörtökön eleinte még sok napsütés lesz, majd északkelet felől erősen megnövekszik a felhőzet – az északi hegyes-völgyes vidékek lakói némi havazásra készülhetnek, de bárhol előfordulhat hószállingózás. Térségünkben megmaradó hóra kicsi az esély, nap közben 1-3 fok valószínű.
Marad a kemény reggeli fagyos, hideg téli idő a hét utolsó napjaiban is: pénteken változóan felhős időre van kilátás, csapadék nélkül, délután 2-3 fok valószínű. Változékony, több helyen napos idő várható szombaton és vasárnap – csapadék már nem valószínű –, vasárnap szeles napra készülhetünk: a reggeli fagyok után 1-2 fokos "csúcshőmérséklet" lehet.

Tél tábornok visszatért, közlekedők, figyelem: egész héten érdemes a szokottnál is óvatosabban hajtani – különösen éjjel és reggel!

(Fotó: Így látjuk MI! – Gallainé Nagy Erzsébet felvétele)

A rovat további hírei: Mozaik

Szép és nemes célért futott a város (galériával)

Szép és nemes célért futott a város (galériával)

2024. máj. 19.

Több mint ezren vágtak neki a szombaton megrendezett Jót fut a Város – Dunaújváros elnevezésű jótékonysági rendezvénynek; a nemes közösségi kezdeményezés révén a Móra iskolának segíthetett minden résztvevő.

A kullancs eltávolításának menete

A kullancs eltávolításának menete

2024. máj. 19.

Kullancsot talált a kis kedvencében? Semmi pánik! Megmutatjuk, hogyan lehet gyorsan és szakszerűen eltávolítani. Nem kell egyből az állatorvoshoz rohanni, bárki el tudja végezni ezt az egyszerű műveletet otthon. (X)

Csomagtartóvásár – újra a piacon!

Csomagtartóvásár – újra a piacon!

2024. máj. 18.

Az első kísérlet átütő sikere után evidens, hogy újra a Béke téri piac ad otthont a Csomagtartóvásár sokadalmának – vasárnap lelhetnek kincsekre a bolhapiac forgatagában.

Dinamizmus, rugalmasság és trendi megjelenés – új futócipők a láthatáron

Dinamizmus, rugalmasság és trendi megjelenés – új futócipők a láthatáron

2024. máj. 18.

Akár most kezded a futást, akár profi vagy már, egyik esetben sincs könnyű dolgod a cipőválasztásnál. Igazi útvesztőben találhatod magad a keresés során, ha néhány alapvető szempontot nem veszel figyelembe. (X)

Pünkösdi piacozásra hív a Dunai Kincses Kert

Pünkösdi piacozásra hív a Dunai Kincses Kert

2024. máj. 17.

A nyári szünetelés előtt még egy utolsó kavalkádra invitálja az érdeklődőket a Dunai Kincses Kert Termelői Piac a Szalki-szigetre, a kemping területére szombaton délután.

Mire használható az aljzatkiegyenlítő?

Mire használható az aljzatkiegyenlítő?

2024. máj. 17.

A lakberendezés, burkolatok kialakítása és a felújítások során számtalan olyan eszközt, kiegészítőt használnak a szakemberek, amelyek létezéséről sokan nem is hallottak. (X)

DSTV: Nagy Ervin Dunaújvárosban

DSTV: Nagy Ervin Dunaújvárosban

2024. máj. 17.

A beszámolót már olvashatták, most itt a DSTV összeállítása. Könyvbemutatóra érkezett, de szó szerint "hazai pályán"lépett közönség elé Nagy Ervin színművész a közelmúltban – a Kultik színpadán mesélt szerepeiről, pályájáról. Hangkép.