Dunaújváros Hetilap

A köztársaság és a szabad nyilvánosság csodája

Öcaline - 2024. február 13. 16:00

Ha csak a régi visszatekintők metodikáját követjük, akkor is varázslatos az "ez történt a héten" termése: alig egy héttel a botrány kipattanása után lemondott a köztársasági elnök, visszavonult a közélettől a volt igazságügyi miniszter – és még nem látjuk a végét.

Műhelyünk nem, vagy csak extrém kivételes alkalmakkor foglakozik országos ügyekkel, de ami az elmúlt héten történt, az bőven ez utóbbi körbe sorolható.

Az első szikra

Egyfelől a köztársaság, másrészt egyértelműen a szabad nyilvánosság csodája, hogy egyetlen, de annál nagyobb horderejű cikk képes volt megrengetni az Orbán-rezsim szilárd talapzatát – amely egy hét alatt példátlan botrány- és lemondássorozatot produkált. A 444.hu hasábjain február 2-án élesedett Kaufmann Balázs írása arról, hogy Novák Katalin köztársasági elnök kegyelmet adott a pedofília miatt elítélt bicskei gyermekotthon-igazgató bűntársának –  az írás arra is kitér, hogy K. Endre a pápalátogatás ürügyén jöhetett ki a börtönből.

A teljes cikk itt olvasható!

Novák Katalin kegyelmet adott (katt) >> 

Dőlnek a dominók

Az eset példátlan közfelháborodást keltett, és túlzás nélkül alapjaiban rengette meg a (papíron) keresztény és családbarát hatalmi berendezkedést: az első napok zűrzavara után a köztársasági elnök előbb Katarba menekült, hogy – a népsportos címadás csimborasszóját idézve – "kiszurkolja" a magyar vízilabda válogatott győzelmét Kazahsztán ellen (28-1), majd hivatalos útját megszakítva szombaton hazarepült, és este benyújtotta lemondását. 
Novák Katalin bejelentésével egy időben publikálta a nagy közösségi portálon a kegyelmi kérvényt még igazságügyi miniszterként ellenjegyző Varga Judit, hogy lemond országgyűlési képviselői mandátumáról és a Fidesz EP-listájának vezetéséről is. A kormányzó párt egyik meghatározó alakjának számító politikus egyúttal azt is bejelentette, hogy visszavonul a közélettől.

Sok-sok kérdőjel

Az eset, és a valóban példátlan botrány kapcsán ráadásul még mindig egyre szaporodnak a kérdőjelek: továbbra is kérdés, ki áll a kegyelmi kérvény hátterében. Elsőként a Telex és a Direkt36 írt a szintén ex-miniszter református püspök Balog Zoltán szerepéről az ügyben – az egyházi elöljárót éppen ma rendelte be a református egyházvezetés a zsinati hivatalba –, de több soron is felmerült az Orbán-család érintettsége a sok-sok szereplőt felvonultató történet során. 
Ami biztos: a pedofilbotrány újabb komoly csapást mért a rezsim reputációjára – ráadásul nem látni még a végét, hiszen szinte naponta dőlnek ki újabb és újabb csontvázak a Fidesz-irodák eddig jórészt hibátlanul záródó szekrényeiből.

A (ki)beszélő ember

Sokáig csak mellékszereplője volt a történetnek például Magyar Péter ügyvéd, Varga Judit volt férje, aki azonban több fontos poszton is szerepet vállalt az elmúlt években. A Partizánnak adott hosszú interjúban több titkot is megosztott a NER működéséről, a túlárazásokról, összefonódásokról, a példátlan vagyonszerzésről is – ráadásul ígéretet tett arra, hogy több témát is szolgáltat majd Orbán Viktor szombaton esedékes évértékelő beszédéhez.

A teljes interjú itt megtekinthető

Varga Judit exférje a pedofilbotrányról, Rogán Antalról és a fideszes törésvonalakról (katt) >>

A köztársaság és a szabad sajtó diadalmenete folytatódhat – az egyik állomás kétségkívül az a tüntetés lesz, amelyet Odakint most szörnyek járnak címmel hirdetettek meg a Hősök terére február 16-án, pénteken 18 órára. A demonstráció kezdeményezője Pottyondy Edina, az eseményen több ismert és közkedvelt influenszer, többek között Tapasztó Orsi, Gulyás Márton és Baukó Attila Azahriah is felszólal majd. Az esemény meghívójában ezt írják: "A legkiszolgáltatottabb, tragikus sorsú gyermekeket hagyta cserben az állam, amikor egy bántalmazó intézményigazgatóra bízta őket. A cserbenhagyás után most el is árulták az áldozatokat. A dühünket, a fájdalmunkat, az együttérzésünket szeretnénk ezúton is kifejezni."

Izgalmas időszak vár ránk és a Mi Országunkra – innen folytatjuk.

(Címlap- és nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda – Fischer Zoltán felvétele; belső oldali kép: facebook)
 

A rovat további hírei: Közélet

Rendvédelmi nap és felvonulás idén is!

Rendvédelmi nap és felvonulás idén is!

2024. máj. 19.

Évek óta nagy siker a résztvevők körében, és egyúttal a Közbiztonsági rendezvénysorozat eseményeinek egyik meghatározó programja a Rendvédelmi nap: a seregszemlének ezúttal a Városháza tér ad otthont, méghozzá május 24-én, pénteken.

Kutyamérgezés: háromszázezer forint a nyomravezetői díj

Kutyamérgezés: háromszázezer forint a nyomravezetői díj

2024. máj. 18.

Már több hete borzolja a kedélyeket, hogy valaki a felső Duna-parton mérgezett állateledelt szór el, és ezzel veszélyezteti az arra sétáltatott kutyák életét.

Újra megnyílt a Budai Nagy Antal úti hulladékudvar, várják a lomokat!

Újra megnyílt a Budai Nagy Antal úti hulladékudvar, várják a lomokat!

2024. máj. 17.

Már a városlakók rendelkezésére áll a hulladékudvar Dunaújvárosban, ahol a lomtalanításokon túl bármikor letehetik a felgyűlt lomokat, hulladékokat. A hulladékudvar a Budai Nagy Antal úton található a Dunanett telephelye mellett. 

Teljes útfelújítás a két körforgó között

Teljes útfelújítás a két körforgó között

2024. máj. 17.

Hamarosan munkagépek zajától lesz hangos a Béke városrészi körforgó és a Kandó Kálmán téri körforgó közötti autóút. Ezt a szakaszt ugyanis teljesen felújítják – erről a soron következő útfelújításról számolt be kedden Pintér Tamás polgármester. 

Közeleg a határidő – június 3-ig igényelhető a szünidei étkeztetés

Közeleg a határidő – június 3-ig igényelhető a szünidei étkeztetés

2024. máj. 17.

Az önkormányzat a szünidei gyermekétkeztetés részeként idén nyáron is ingyenes déli meleg főétkezést biztosít rászoruló gyerekeknek – figyelem, az igényeket csak június 3-ig lehet benyújtani!

Parkolók és gyalogátkelők épülnek, körforgó lesz a Pince sornál a Rómain

Parkolók és gyalogátkelők épülnek, körforgó lesz a Pince sornál a Rómain

2024. máj. 16.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta az idei évi Dunaújváros Ifjúságáért díjat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt meg a testület.

Neszvecskó Zorica érdemelte a Dunaújváros Ifjúságáért díjat

Neszvecskó Zorica érdemelte a Dunaújváros Ifjúságáért díjat

2024. máj. 16.

A Dunaújvárosi Óvoda Aprók Háza Tagóvoda tagintézmény-igazgatója a közgyűlés előtt vette át a szféra legrangosabb elismerését Pintér Tamás polgármestertől. Méltatás.