Dunaújváros Hetilap

Átadták a Zengő-Bongó Bölcsőde felújított épületét

Fábos Zsolt - 2024. február 22. 10:15

Pintér Tamás polgármester és Mezei Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője kedden átadták a Zengő-Bongó Bölcsőde felújított épületeit. Óriási munkát végeztek el a kivitelezők, ami rá is fért az épületre, hiszen 1963-as átadása óta nem történt nagyobb felújítás.

A Technikum városrészi Zengő-Bongó Bölcsőde épületét 1963-ban adták át, vagyis az épület elmúlt 60 éves, nagyon ráfért a felújítás. 

Kívül-belül megszépült az épület

1,1 milliárd forint összegből, a mostani munkálatok eredményeként 48 férőhellyel 4 csoportszobával bővült a bölcsőde, egy 260 négyzetméteres igazgatósági épület épült. Ennek következtében 8 kisgyermeknevelő és 2 dajka alkalmazása vált lehetővé és szükségessé. A munkálatok befejeztével Pintér Tamás polgármester és Mezei Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője kedden átadták a Zengő-Bongó Bölcsőde felújított épületeit. Pintér Tamás szerint szép munkát végeztek a kivitelezők:
– Nagyon nagy öröm számomra egy olyan beruházást átadni, ami a gyerekek érdekeit szolgálja. Gyakorló apukaként tudom, hogy mennyire fontos, hogy kikre bízzuk gyermekeinket, éppen ezért városvezetőként az is fontos volt, hogy a beruházás minél előbb és minél jobb színvonalon készüljön el. Jelen beruházás egy jelentős energetikai fejlesztéssel és férőhelybővítéssel járt együtt, ami még munkahelyeket is teremt. Meggyőződésem, hogy ebben a minden szempontból megújult környezetben színvonalas nevelőmunka folyhat majd a kisgyerekek, és szüleik legnagyobb megelégedésére.

Új épületbe költözött az igazgatóság

Az átadáson elhangzott, hogy a 48 fős férőhelybővítésnek köszönhetően mostantól 130 kisgyermeket tudnak majd fogadni itt. Az épület É-K-i részén található öt darab pavilonból korábban három pavilonban történt a gyermekgondozás. A két másik pavilont raktározásra, illetve irodai célra használták, itt működött a Bölcsődék Igazgatóságának a központja. A projekt során visszaállították a Vörösmarty utcai két pavilon eredeti funkcióját, a raktározási, illetve irodai funkciókat a Bólyai utca és a Vörösmarty utca sarkára épült 260 négyzetméteres új épületbe helyezték át. A pályázat keretében megtörtént az épület energetikai fejlesztése, nyílászárókat cseréltek, felújították az elektromos hálózatot és a külső homlokzatokat. Mezei Zsolt, a körzet képviselője szerint igazán esztétikus lett a régi-új bölcsőde:
– Nagyon boldog vagyok, hogy sikerült felújítani a bölcsődei épületet. Ezt mondom alpolgármesterként, mondom a körzet képviselőjeként és mondom úgy is, hogy idejárt az első unokám és remélem ide fog majd a második is. Azt látjuk, hogy szép munkát végzett a kivitelező, kiváló a színválasztás, igazi kisgyermekes hangulat van, jó ránézni. Azt kérem mindenkitől, hogy vigyázzunk is rá!
A két teljesen felújított pavilonba minden új, bútorok, eszközök, játékok, éppen most rendezik be a csoportszobákat. Annyira új minden, hogy a hatvanéves épületnek még érezhető felújítás illata van. Vida Dóra igazgató szerint mindenki örömére készültek el a munkálatok.
– Én is mint intézményvezető nagyon hálás vagyok a kivitelezőnek a munkálatokért, nagyon hálás vagyok azért a látványért, ami már fogad bennünket. Köszönöm a sok segítséget, amit menet közben kaptunk. Most már az utolsó simításokat végezzük, az új csoportszobák berendezése zajlik. Gyakorlatilag kész vagyunk. Köszönjük szépen! 

UPDATE: korrigáltuk az első átadás évszámát

Több olvasónk jelzésére, valamint a József Attila Könyvtár archívumából kapott korabeli cikk nyomán korrigáltuk az összeállításban tévesen szereplő évszámot. Az intézményt nem 1953-ban, hanem 1963-ban vehették először birtokba a bölcsisek. Mindenkinek jár a köszönet, aki szólt!

A rovat további hírei: Közélet

Rendvédelmi nap és felvonulás idén is!

Rendvédelmi nap és felvonulás idén is!

2024. máj. 19.

Évek óta nagy siker a résztvevők körében, és egyúttal a Közbiztonsági rendezvénysorozat eseményeinek egyik meghatározó programja a Rendvédelmi nap: a seregszemlének ezúttal a Városháza tér ad otthont, méghozzá május 24-én, pénteken.

Kutyamérgezés: háromszázezer forint a nyomravezetői díj

Kutyamérgezés: háromszázezer forint a nyomravezetői díj

2024. máj. 18.

Már több hete borzolja a kedélyeket, hogy valaki a felső Duna-parton mérgezett állateledelt szór el, és ezzel veszélyezteti az arra sétáltatott kutyák életét.

Újra megnyílt a Budai Nagy Antal úti hulladékudvar, várják a lomokat!

Újra megnyílt a Budai Nagy Antal úti hulladékudvar, várják a lomokat!

2024. máj. 17.

Már a városlakók rendelkezésére áll a hulladékudvar Dunaújvárosban, ahol a lomtalanításokon túl bármikor letehetik a felgyűlt lomokat, hulladékokat. A hulladékudvar a Budai Nagy Antal úton található a Dunanett telephelye mellett. 

Teljes útfelújítás a két körforgó között

Teljes útfelújítás a két körforgó között

2024. máj. 17.

Hamarosan munkagépek zajától lesz hangos a Béke városrészi körforgó és a Kandó Kálmán téri körforgó közötti autóút. Ezt a szakaszt ugyanis teljesen felújítják – erről a soron következő útfelújításról számolt be kedden Pintér Tamás polgármester. 

Közeleg a határidő – június 3-ig igényelhető a szünidei étkeztetés

Közeleg a határidő – június 3-ig igényelhető a szünidei étkeztetés

2024. máj. 17.

Az önkormányzat a szünidei gyermekétkeztetés részeként idén nyáron is ingyenes déli meleg főétkezést biztosít rászoruló gyerekeknek – figyelem, az igényeket csak június 3-ig lehet benyújtani!

Parkolók és gyalogátkelők épülnek, körforgó lesz a Pince sornál a Rómain

Parkolók és gyalogátkelők épülnek, körforgó lesz a Pince sornál a Rómain

2024. máj. 16.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta az idei évi Dunaújváros Ifjúságáért díjat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt meg a testület.

Neszvecskó Zorica érdemelte a Dunaújváros Ifjúságáért díjat

Neszvecskó Zorica érdemelte a Dunaújváros Ifjúságáért díjat

2024. máj. 16.

A Dunaújvárosi Óvoda Aprók Háza Tagóvoda tagintézmény-igazgatója a közgyűlés előtt vette át a szféra legrangosabb elismerését Pintér Tamás polgármestertől. Méltatás.