Dunaújváros Hetilap

Húsvét Dunaújvárosban – nagyheti szertartások a főtemplomban

Öcaline - 2024. március 22. 14:30

Virágvasárnappal megkezdődik a római katolikus egyházban a nagyhét, mely húsvét vasárnapig tart – a Krisztus Király Főtemplomban is ünnepi események sorára várják a gyülekezet tagjait.

A nagyhét a római katolikus szertartásrendben az egyházi év szíve, középpontja – idén március 24-én, vasárnap a virágvasárnappal kezdődik, és egy héten át, március 31-ig, azaz húsvét vasárnapig tart. A dunaújvárosi Római Katolikus Plébániától kapott összegzés szerint virágvasárnap Krisztus Jeruzsálembe történő bevonulásának majd szenvedésének felelevenítése történik barkaszenteléssel, és az evangéliumban (azaz az újszövetségi olvasmányban) Krisztus szenvedéstörténetének a meghallgatásával. Az ünnepi szentmise március 23-án, szombaton 18 órakor, majd március 24-én, vasárnap délelőtt 9 órakor kezdődik a főtemplomban, a szombat esti mise előtt 17 órától Szabó Oszkár dunaföldvári plébános végez gyóntatást a nagytemplomban. 
A következő fontos állomás nagycsütörtök – a szenvedésre induló Jézus búcsúestje övéivel, az utolsó vacsora emlékezete, a húsvéti szent háromnap kezdete; a szentmise március 28-án, csütörtökön este 18.30-kor órakor kezdődik a főtemplomban).
Nagypéntek Krisztus szenvedésének és kereszthalálának napja, a János evangélista szerinti szenvedéstörténet meghallgatásával, és a hívők kereszt elé járulásával. A szertartások kezdete Krisztus halálának időpontjához igazodik ezen a napon – a keresztúti megemlékezés március 29-én, pénteken 15 órakor kezdődik a főtemplomban, ezt követően, 16 órától nagypénteki szertartásra várják a híveket. 

A nagyszombat Krisztus sírban nyugovásának napja, majd az azt követő feltámadása, fényünnepséggel (tűzszenteléssel) és kedvező időjárás esetén feltámadási körmenettel – a szentmise március 30-án, szombaton 18 órakor kezdődik a főtemplomban). Húsvétvasárnap Krisztus feltámadása főünnepi szentmisével, ételszenteléssel, azt követően pedig úgynevezett "oktávás" (azaz nyolc napig tartó) ünnepi időszakkal. A húsvét vasárnapi szentmise március 31-én, vasárnap délelőtt 9 órakor kezdődik. 
Az ünnepi időszakban részlegesen megváltozik a dunaújvárosi főtemplom urnatemetőjének nyitvatartási ideje is: nagypéntektől húsvét hétfőig, azaz március 29-től április 1-jéig, azaz a "négynapos hétvége" teljes időtartama alatt) csak hozzátartozói mágneskártyával lesz az urnatemető látogatható a Szórád Márton út felőli bejáratról, naponta 10-20 óra között.

(Fotó: Római Katolikus Plébánia)

A rovat további hírei: Közélet

Rendvédelmi nap és felvonulás idén is!

Rendvédelmi nap és felvonulás idén is!

2024. máj. 19.

Évek óta nagy siker a résztvevők körében, és egyúttal a Közbiztonsági rendezvénysorozat eseményeinek egyik meghatározó programja a Rendvédelmi nap: a seregszemlének ezúttal a Városháza tér ad otthont, méghozzá május 24-én, pénteken.

Kutyamérgezés: háromszázezer forint a nyomravezetői díj

Kutyamérgezés: háromszázezer forint a nyomravezetői díj

2024. máj. 18.

Már több hete borzolja a kedélyeket, hogy valaki a felső Duna-parton mérgezett állateledelt szór el, és ezzel veszélyezteti az arra sétáltatott kutyák életét.

Újra megnyílt a Budai Nagy Antal úti hulladékudvar, várják a lomokat!

Újra megnyílt a Budai Nagy Antal úti hulladékudvar, várják a lomokat!

2024. máj. 17.

Már a városlakók rendelkezésére áll a hulladékudvar Dunaújvárosban, ahol a lomtalanításokon túl bármikor letehetik a felgyűlt lomokat, hulladékokat. A hulladékudvar a Budai Nagy Antal úton található a Dunanett telephelye mellett. 

Teljes útfelújítás a két körforgó között

Teljes útfelújítás a két körforgó között

2024. máj. 17.

Hamarosan munkagépek zajától lesz hangos a Béke városrészi körforgó és a Kandó Kálmán téri körforgó közötti autóút. Ezt a szakaszt ugyanis teljesen felújítják – erről a soron következő útfelújításról számolt be kedden Pintér Tamás polgármester. 

Közeleg a határidő – június 3-ig igényelhető a szünidei étkeztetés

Közeleg a határidő – június 3-ig igényelhető a szünidei étkeztetés

2024. máj. 17.

Az önkormányzat a szünidei gyermekétkeztetés részeként idén nyáron is ingyenes déli meleg főétkezést biztosít rászoruló gyerekeknek – figyelem, az igényeket csak június 3-ig lehet benyújtani!

Parkolók és gyalogátkelők épülnek, körforgó lesz a Pince sornál a Rómain

Parkolók és gyalogátkelők épülnek, körforgó lesz a Pince sornál a Rómain

2024. máj. 16.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta az idei évi Dunaújváros Ifjúságáért díjat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt meg a testület.

Neszvecskó Zorica érdemelte a Dunaújváros Ifjúságáért díjat

Neszvecskó Zorica érdemelte a Dunaújváros Ifjúságáért díjat

2024. máj. 16.

A Dunaújvárosi Óvoda Aprók Háza Tagóvoda tagintézmény-igazgatója a közgyűlés előtt vette át a szféra legrangosabb elismerését Pintér Tamás polgármestertől. Méltatás.