Dunaújváros Hetilap

Ismét cserélte az önkormányzat a lejárt életmentő eszközöket az intézményekben

doszerk - 2024. március 16. 8:30

A néhány évvel ezelőtt a fővárosban történt tragédiát követő civil összefogásnak és a dunaújvárosi önkormányzatnak köszönhetően minden városi oktatási intézménybe került életmentő allergiagyógyszer, vagyis EpiPen.

Bár a kezdet kezdetén úgy tűnt, hogy az állam is komoly szerepet fog vállalni azért, hogy a jövőben ilyen tragédiák ne történhessenek, hamar kiderült, hogy az oktatási intézmények ebben a kérdésben is magukra maradnak. 

A kormány helyett az önkormányzat segít

Az önkormányzat minden fenntartása alá tartozó intézményt ellátott a gyermekek számára kifejlesztetett EpiPen allergia gyógyszerrel. Sajnos, ennek a gyógyszernek a hátránya, hogy felhasználhatósága lejár, ezért rendszeresen cserélni kell, amit az önkormányzat meg is tesz, még az állami fenntartású intézményekben is, hiszen egyetlen dunaújvárosi gyermek élete sem kerülhet veszélybe. 
Pintér Tamás polgármester tavaly egy videóban mesélt arról, hogy ő maga is súlyos ételérzékenységgel küzd és személyesen tapasztalta, mennyit számít, ha az életmentő gyógyszer a közelben van. Éppen ezért nem ismer kompromisszumot ebben a kérdésben:

– Gyermekeink életét nem kockáztathatjuk, nem bízhatjuk a véletlenre. Ha valaki súlyos allergiával küzd, az folyamatos odafigyelést igényel, különösen igaz ez a kicsikre. Felkészületlenül a legnagyobb jószándékkal is hatalmas bajt lehet okozni, ezért nagyon fontos, hogy az oktatási intézményeink kellő érzékenységgel kezeljék a problémát, mi pedig az ehhez szükséges segítséget – azt, hogy ingyenesen biztosítsuk számukra a szükséges gyógyszert – megadjuk nekik.

A kis életek megmentéséért

Szabó Zsolt alpolgármester a Csillagvirág Óvodában adta át az új EpiPent az intézményvezetőnek, bízva abban, hogy nem lesz szükség a használatára:
– Édesanyám óvónő, így első kézből tudom, hogy milyen az, amikor valaki egész nap fokozottan figyel mindenre, hiszen a baj egy pillanat alatt megtörténhet. Nagy terhet veszünk le a pedagógusok válláról azzal, hogy kéznél van a szükséges gyógyszer, tudják, hogy van mihez nyúlni. Természetesen azt kívánom, hogy soha ne legyen rá szükség – és csak a következő lejáratkor kelljen cserélni. 

Az EpiPenek cseréje hagyományosan a "Rajta, Újváros!" Egyesület képviselőinek segítségével kerül az intézményekbe. A készítményt Mezei Zsolt is szállítja a körzetében található intézményekbe: 
– Szinte minden nap én viszem az unokám oviba, így nem vagyok ismeretlen vendég, de az ilyen hivatalos látogatások mindig jók arra, hogy átbeszéljük az aktuális ügyeket is az intézményvezetőkkel, ez akkor is így van, amikor az iskolákba visszük a tollakat. Szeretem ezeket a találkozókat. 
Az önkormányzattól azt is megtudtuk, hogy amióta kikerültek az EpiPenek az intézményekbe, Dunaújvárosban szerencsére nem kellett használni őket – de például Székesfehérváron sikeresen megmentették vele egy gyermek életét. 

A programot hamarosan folytatják, legközelebb az iskolákban cserélik a gyógyszereket.

DMJV Önkormányzata
(Fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

Rendvédelmi nap és felvonulás idén is!

Rendvédelmi nap és felvonulás idén is!

2024. máj. 19.

Évek óta nagy siker a résztvevők körében, és egyúttal a Közbiztonsági rendezvénysorozat eseményeinek egyik meghatározó programja a Rendvédelmi nap: a seregszemlének ezúttal a Városháza tér ad otthont, méghozzá május 24-én, pénteken.

Kutyamérgezés: háromszázezer forint a nyomravezetői díj

Kutyamérgezés: háromszázezer forint a nyomravezetői díj

2024. máj. 18.

Már több hete borzolja a kedélyeket, hogy valaki a felső Duna-parton mérgezett állateledelt szór el, és ezzel veszélyezteti az arra sétáltatott kutyák életét.

Újra megnyílt a Budai Nagy Antal úti hulladékudvar, várják a lomokat!

Újra megnyílt a Budai Nagy Antal úti hulladékudvar, várják a lomokat!

2024. máj. 17.

Már a városlakók rendelkezésére áll a hulladékudvar Dunaújvárosban, ahol a lomtalanításokon túl bármikor letehetik a felgyűlt lomokat, hulladékokat. A hulladékudvar a Budai Nagy Antal úton található a Dunanett telephelye mellett. 

Teljes útfelújítás a két körforgó között

Teljes útfelújítás a két körforgó között

2024. máj. 17.

Hamarosan munkagépek zajától lesz hangos a Béke városrészi körforgó és a Kandó Kálmán téri körforgó közötti autóút. Ezt a szakaszt ugyanis teljesen felújítják – erről a soron következő útfelújításról számolt be kedden Pintér Tamás polgármester. 

Közeleg a határidő – június 3-ig igényelhető a szünidei étkeztetés

Közeleg a határidő – június 3-ig igényelhető a szünidei étkeztetés

2024. máj. 17.

Az önkormányzat a szünidei gyermekétkeztetés részeként idén nyáron is ingyenes déli meleg főétkezést biztosít rászoruló gyerekeknek – figyelem, az igényeket csak június 3-ig lehet benyújtani!

Parkolók és gyalogátkelők épülnek, körforgó lesz a Pince sornál a Rómain

Parkolók és gyalogátkelők épülnek, körforgó lesz a Pince sornál a Rómain

2024. máj. 16.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta az idei évi Dunaújváros Ifjúságáért díjat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt meg a testület.

Neszvecskó Zorica érdemelte a Dunaújváros Ifjúságáért díjat

Neszvecskó Zorica érdemelte a Dunaújváros Ifjúságáért díjat

2024. máj. 16.

A Dunaújvárosi Óvoda Aprók Háza Tagóvoda tagintézmény-igazgatója a közgyűlés előtt vette át a szféra legrangosabb elismerését Pintér Tamás polgármestertől. Méltatás.