Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: fél év a mérlegen

Öcaline - 2024. március 9. 18:50

Új helyen, de a régi lendülettel folytatódott a KineDok új évada kínálatának bemutatása – az alábbiakban némi kitekintéssel az elmúlt fél év mérlege következik, meg egy fontos tényező kiemelése.

A kezdőpont tavaly szeptember: a Szabad Szemmel című program a kiváló helyszínként üzemelt Szertelen Házból a kiváló helyszínként üzemelő Kortárs Művészeti Intézetbe költözött.

Változatlan képletekkel

A helyszín változott, a kipróbált képlet viszont változatlan: egyfelől minden hónap harmadik keddjén délután-este készülhetnek a vetítésekre az érzékeny társadalmi témákat boncolgató kelet-európai (és ezen belül is hangsúlyosan a magyar) dokumentumfilmek iránt érdeklődők, másrészt a vetítéseket többnyire kötetlen beszélgetések követik, ahol a közönség tagjai bátran kifejthetik gondolataikat a látottakról. Akadt olyan vetítés, ahová vendéget is hívtunk – A magunk módjára üvölteni című alkotás után a film egyik közreműködője, Juhász Rokko képzőművész volt  a beszélgetés főszereplője.
Hat hónap, hat film, többnyire szép közönséggel, izgalmas témákkal: az egyik fő csapásirány az idei felhozatalban evidensen a művészet, művészetek szerepe az életünkben, de viszonylag sok munka foglalkozik a környezettudatosság, környezetvédelem, a zöld értékek témáival is.

Különleges együttállás, különleges alkalom

Érdekes adalék a sorozat rövid, de tartalmas történetében, hogy remek "vendégprogram" is szerepelt a kínálatban; az ország KineDok vetítőhelyein vendégeskedett, így a dunaújvárosi bázist is útba ejtette A Herner Ferike faterja című filmmel Kovács Gábor Attila rendező. A Háy János drámájából és a Pinceszínház Börcsök Enikő által rendezett előadásából filmre adaptált "istendrámát" december elején láthatták az ICA-D vendégei. 
A film után az inspirációkról, a különleges műfaji besorolásról, a forgatás műhelytitkairól és az alkotás üzenetéről Kurucz Gergely beszélgetett a rendezővel – a dokumentumfilmek között remekül megfért ez a különleges alkalom. Merész és izgalmas kitérő volt, utólag is köszönet érte!

A közösségi: élmény

A Szabad Szemmel sorozata bevallottan a közösségépítésről is szól – e tekintetben két örvendetes tényt is kötelező említeni: az egyik, hogy a Szertelen Ház „törzsgárdája” az új helyszínre is követte a programot, a másik, hogy ez a törekvés minden tekintetben találkozott a sorozatnak otthont adó intézmény, az ICA-D vezetésének szándékaival. A közösségi élmény, a közös „mozizás”, a látottak át- és kibeszélése olyan tényezők, amelyek fontos kiegészítőjévé váltak/válnak a választott dokumentumfilmek alapélményének.
És akad még egy fontos tétel: eszem ágában sincs politikai vonatkozásokat taglalni, de az szembetűnő, hogy a KineDok alkalmainak ha nem is kizárólagosan, de egyértelmű többséggel az úgynevezett "szabad városok" vetítőhelyei adnak otthont.
Minden külön értesítés helyett: a márciusi KineDok-mozi A döntés című, magyar-német koprodukcióban készült film lesz – a fiatal római katolikus pap története, aki cölibátusi fogadalma ellenére az elmúlt években egy szeretetteljes családot is alapított, három kisgyermekkel.

A vetítések nyitottak, szeretettel várnak, várunk minden érdeklődőt!

(A szerző a Szabad Szemmel című KineDok-sorozat házigazdája; a helyi kínálatról a KineDok Dunaújváros – Szabad Szemmel csoport felületén a nagy közösségi portálon, az országos programról a www.kinedok.net/hu oldalon tájékozódhatnak; címlap- és belső oldali kép: ICA-D – Szekeres Szilvia felvétele; nyitó illusztráció: KineDok – facebook)

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: móriczos minifesztivál a Kortárs Művészeti Intézetben

DSTV: móriczos minifesztivál a Kortárs Művészeti Intézetben

2024. máj. 19.

Az eseménysorozatról már olvashattak, most itt a DSTV összegzése. Móricz 70 címmel különleges  kiállítás nyílt, egyúttal minifesztivál kezdődött a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) – a muzsikával bőven spékelt eseményből igazi zeneünnep  kerekedett. Hangkép.

DSTV: kakaókoncertek a zeneiskolában

DSTV: kakaókoncertek a zeneiskolában

2024. máj. 18.

Fontos eseményekre készült a héten a Sándor Frigyes Zeneiskola, derül ki a DSTV összegzéséből. A sorozat első állomásaként kakaókoncertekre várták a város ovisait, majd az általános iskolák fiatal növendékei előtt mutatkozott be az intézmény. Hangkép.

DSTV: élő irodalom a Kortárs Művészeti Intézetben

DSTV: élő irodalom a Kortárs Művészeti Intézetben

2024. máj. 16.

Jeles vendéggel folytatódott az Utószó irodalmi antológia sorozata a Kortárs Művészeti Intézetben. A kötetbemutató keretében Gyöngyössy Csaba beszélgetőpartnere ez alkalommal Vágvölgyi B. András író, újságíró, filmrendező volt. Hangkép.

DSTV: idén is a Bartókba csalogatnak a Mikro Fesztivál előadásai

DSTV: idén is a Bartókba csalogatnak a Mikro Fesztivál előadásai

2024. máj. 15.

Újra a színházi élet központjává válhat városunk az immár harmadik Mikro Fesztivál révén, derül ki a DSTV összegzéséből. Idén június 1-8. között várják a közönséget – nagyon nívós felhozatallal készülnek, ígérte tájékoztatóján Őze Áron, a Bartók igazgatója. Hangkép.

Móricz 70 – a muzsika gyönyörű varázsa (galériával)

Móricz 70 – a muzsika gyönyörű varázsa (galériával)

2024. máj. 14.

Parádés minifesztivál-nyitány a Kortárs Művészeti Intézetben és felemelő pillanatokkal bőven pettyezett, csodás koncert a Városházán – remek programmal kezdődött a Móricz Zsigmond Általános Iskola jubileumi tanévének csúcsidőszaka. És hol van még a vége?!

Kakaókoncerttől pünkösdi hangversenyig

Kakaókoncerttől pünkösdi hangversenyig

2024. máj. 14.

A Sándor Frigyes Hét eseményei után is sűrű programra készül a jeles muzsikus, zenepedagógus nevét viselő művészeti iskola: hétfőn kezdődött, és péntekig még három esemény csalogatja a muzsika szerelmeseit – minden korosztályban.

Pentelei Molnár János alkotásaiból nyílt kiállítás a Mondbach-kúriában (galériával)

Pentelei Molnár János alkotásaiból nyílt kiállítás a Mondbach-kúriában (galériával)

2024. máj. 12.

A Pentelei Molnár János festőművész halálának  centenáriumi évfordulójára meghirdetett emlékév eseménysorának keretében nyílt az egész életművet bemutató kiállítás a felújított Mondbach-kúriában szerdán.