Széchenyi 70: közeleg a Nagy Találkozás!

Öcaline - 2024. március 17. 10:00

Várhatóan több száz vendég, jobbára az intézmény padjait egykor koptató "örökdiák" teszi tiszteletét a Széchenyi István Gimnázium alapítása 70. évfordulóját ünneplő egész napos dzsemborin – a Nagy Találkozás kavalkádjának jövő szombaton ad otthont a gimi, itt  a részletes program!

A jubileumi eseménysorozat egyik csúcspontja a Bartók színháztermében rendezendő jubileumi gála lesz március 22-én, pénteken, ám a múltidézés másnap, március 23-án, szombaton fut a csúcsra – több száz vendég regisztrált ugyanis a Nagy Találkozás fantázianevű programra. Íme, a kínálat, címszavakban!

Eseményözön csalogat

A kapunyitás 9 órakor lesz, ekkortól nyílik lehetőség a regisztrációra is, 10-kor a művészi vénájú egykori és mai tanárok és képzőművésszé lett hajdani diákok kiállításának ünnepélyes megnyitásával kezdődik az összetartás. Ezt követően egymással párhuzamosan több helyszínen és szálon fut a történet: 10.30-kor kezdődik Végh Árpád művészettörténész előadása a 111-es teremben, Kárász Anna olimpiai bajnok kajakos élménybeszámolója a tornateremben, valamint a Közép-Oskolás Színpad (KOSZ) próbája is a régi klubban, vagyis a mostani grafika teremben. A gimis kórus régi tagjai előtt szintén 10.30-kor tárul szélesre a 08-as terem – kezdődik az énekkari próba!
Mozgás, mozgás: a Régi idők tesije elnevezésű programelem 11 órakor kezdődik Azari Évával és Váczi Jánossal a tornatermekben (a bátrabbak bevállalhatnak egy Coopert az udvaron, na jó, nem, ezt csak viccből írtam). Fejős Ádám Tanár úr a matematika birodalmába csalogatja a vendégeket (11.15, 112-es terem), míg Kovács Mira tanárnő város- és iskolatörténeti vetélkedőjét 11.30-tól rendezik először – majd több alkalommal is a nap folyamán – a 111-es teremben.
A délutáni kínálat is sűrűnek ígérkezik: a klasszikus formátum címét és jellegét is megidézi a „Ki nyer ma?” zenei vetélkedő Gerencsér Tamással 13 órától a régi klubban, majd az ünnepélyes megnyitóra, valamint a műsorokra várják az érdeklődőket 14 órától a tornateremben.
"Mindannyian egy képen": a tervek szerint óriás csoportkép készül drónnal az udvaron 14.45-től, majd kötetlen beszélgetésekkel súlyosbított tanári fogadóóra kezdődik 15 órától a tornateremben (családi vonatkozású infó, többeknek: Nyuszi néni jön!). Közös énekléssel, megemlékezéssel készülnek a szervezők mindazok emlékére, akik már eltávoztak – a "Mondj egy dalt azokért..." programjának 16.30-tól ad otthont a tornaterem.

Folyamatos jelen

Az időzített események mellett folyamatos látnivalók, programelemek csalogatják a gimi egykori diákjait – a földszinti folyosón kiállítás lesz látható régi relikviákból, az aulánál és az ebédlőben büfé üzemel, a tesis folyosón pólókiállítás várja a vendégeket.
"Vidd magaddal a nap képét!" – gyorsfotó készítésére is lehetőség nyílik az aulában és a sátorban, ugyanott a nap képeit is bemutatják.
A rendezvény hivatalos része várhatóan 17 órakor ér véget – de hogy a gimis bandák merre, hogyan veszik az irányt a Nagy Találkozás után, az már legyen egy másik történet.

Adományláda is üzemel

Az egész napos eseménysorozat idején folyamatosan üzemel az adományláda a gimnázium épületében, a támogatás a Széchenyi István Iskolafejlesztési Alapítványt gyarapítja. A közösségi szerveződés 1992-ben bontott zászlót – a gimnázium volt osztályának 20 éves érettségi találkozóján. A tervhez megnyertek több vállalatot és magánszemélyt is, az alapítvány 1999-től közhasznú szervezetként működik.
Az alapítók céljainak megfelelően az alapítvány támogatja a tehetséggondozást, a felzárkóztatást, a sport- és szabadidős programokat az iskolában, de több nagyértékű eszközt is kapott alapítványi forrás révén a gimnázium. 
Aki lemarad a jövő szombati összetartásról, de támogatná az alapítványt, a K&H Bank Zrt. 10400463-00008963-00000004 számlaszámán megteheti.

Az esemény szervező csapata és az alapítvány kuratóriuma előre is köszöni a segítséget!

(Archív felvétel: a Széchenyi öregdiákjai – facebook)
 

A rovat további hírei: Mozaik

Szép és nemes célért futott a város (galériával)

Szép és nemes célért futott a város (galériával)

2024. máj. 19.

Több mint ezren vágtak neki a szombaton megrendezett Jót fut a Város – Dunaújváros elnevezésű jótékonysági rendezvénynek; a nemes közösségi kezdeményezés révén a Móra iskolának segíthetett minden résztvevő.

A kullancs eltávolításának menete

A kullancs eltávolításának menete

2024. máj. 19.

Kullancsot talált a kis kedvencében? Semmi pánik! Megmutatjuk, hogyan lehet gyorsan és szakszerűen eltávolítani. Nem kell egyből az állatorvoshoz rohanni, bárki el tudja végezni ezt az egyszerű műveletet otthon. (X)

Csomagtartóvásár – újra a piacon!

Csomagtartóvásár – újra a piacon!

2024. máj. 18.

Az első kísérlet átütő sikere után evidens, hogy újra a Béke téri piac ad otthont a Csomagtartóvásár sokadalmának – vasárnap lelhetnek kincsekre a bolhapiac forgatagában.

Dinamizmus, rugalmasság és trendi megjelenés – új futócipők a láthatáron

Dinamizmus, rugalmasság és trendi megjelenés – új futócipők a láthatáron

2024. máj. 18.

Akár most kezded a futást, akár profi vagy már, egyik esetben sincs könnyű dolgod a cipőválasztásnál. Igazi útvesztőben találhatod magad a keresés során, ha néhány alapvető szempontot nem veszel figyelembe. (X)

Pünkösdi piacozásra hív a Dunai Kincses Kert

Pünkösdi piacozásra hív a Dunai Kincses Kert

2024. máj. 17.

A nyári szünetelés előtt még egy utolsó kavalkádra invitálja az érdeklődőket a Dunai Kincses Kert Termelői Piac a Szalki-szigetre, a kemping területére szombaton délután.

Mire használható az aljzatkiegyenlítő?

Mire használható az aljzatkiegyenlítő?

2024. máj. 17.

A lakberendezés, burkolatok kialakítása és a felújítások során számtalan olyan eszközt, kiegészítőt használnak a szakemberek, amelyek létezéséről sokan nem is hallottak. (X)

DSTV: Nagy Ervin Dunaújvárosban

DSTV: Nagy Ervin Dunaújvárosban

2024. máj. 17.

A beszámolót már olvashatták, most itt a DSTV összeállítása. Könyvbemutatóra érkezett, de szó szerint "hazai pályán"lépett közönség elé Nagy Ervin színművész a közelmúltban – a Kultik színpadán mesélt szerepeiről, pályájáról. Hangkép.