Pihenés a Kis-Balatonnál

doszerk - 2024. április 12. 9:00

Aki olvasta iskolás korában a Tüskevárat Fekete István tollából – és mivel kötelező olvasmány, ezért talán egész sokan tettek így –, az biztosan elképzelte már magát a Kis-Balaton zegzugos világában kalandozva. (X)

Ha arra a vidékre vágyik, manapság már nem Matula bácsi kuckója az egyetlen szálláshely, hiszen a Hotel Karos Spa Kis-Balaton melletti szálláshelye kényelmes infrastruktúrával várja az egyéni utazókat, párokat és családokat. Az autentikus tájban kényelmes szobák, remek ételek és lenyűgöző wellnessrészleg biztosítja, hogy kényelemben se szenvedjenek hiányt a mesébe illő természeti táj csodálói.

Hogy miért a Kis-Balaton?

Elsősorban azért, mert ideális közeg a kikapcsolódásra, pihenésre, feltöltődésre. A természet közelsége megnyugtat, órák hosszat sétálhat tavak partján, zöld ligetekben, szinte érezhető, ahogy a friss levegőn pillanatról pillanatra elpárolog az ember szövetei közül a hajtós mindennapokban felgyülemlett stressz.

A túrázás, kerékpározás és madármegfigyelés szerelmesei védelem alatt álló tájon barangolva hódolhatnak szenvedélyüknek, kevés olyan tájegység van az országban, ahol a természethez ennyire közel kerülhet az ember minden erőfeszítés nélkül.

Arról nem is beszélve, hogy a tágabb környezet, a Balaton-felvidék is számos látnivalót, programlehetőséget kínál, tehát hosszabb tartózkodást is könnyedén ki lehet tölteni tartalmas programokkal.

A Kányavári-sziget

Érdekes homokképződmény az alacsonyfekvésű mocsaras tájban. Hossza éppen csak másfél kilométer, a szélessége pedig ritkán több száz méternél. Különleges élmény meglátogatni, hiszen éppen csak pár méterre emelkedik ki a vízfelszínből.

Tudatos munkával remek kirándulóhellyé alakították, sétautakat, sportpályákat építettek, sőt, a horgászokra is gondolva remek helyeket alakítottak ki számukra a partmenti nádasban.

Kápolnapusztai bivalyrezervátum

Bivaly és szürkemarha – két jellegzetes állatfaj, ami mindenkinek eszébe jut, ha a hajdanvolt magyar táj állatait kell felsorolni. Ma már ritkaságszámba mennek, de a kápolnáspusztai rezervátumban nehézség nélkül megismerheti Ön is ezeket az érdekes állatokat, kilátóról, az odakészített távcső segítségével, vagy a másfél kilométer hosszú kiépített ösvényen baktatva. Télen az állatokat istállóba hajtják, de ez is látogatható.

A Kis-Balaton élővilágáról is átfogó képet kaphat, aki a fogadóépületben berendezett interaktív kiállításra is szán némi időt.

Vörsi tájház

A 18-19. század fordulóján a vörsi – ma már – múzeumépülethez hasonló talpasházak jelentették az etalont a népi építészet számára.

Az itt berendezett tárlaton a hajdani élet elevenedik meg a látogatók szemei előtt, bepillantást nyerhetnek a tájon egykor otthonosan mozgó emberek, a nádaratók, sásszedők, halászok, pákászok mindennapjaiba, megismerve mára már feledésbe merült szerszámaikat, eszközeiket.

 

A rovat további hírei: Mozaik

Szép és nemes célért futott a város (galériával)

Szép és nemes célért futott a város (galériával)

2024. máj. 19.

Több mint ezren vágtak neki a szombaton megrendezett Jót fut a Város – Dunaújváros elnevezésű jótékonysági rendezvénynek; a nemes közösségi kezdeményezés révén a Móra iskolának segíthetett minden résztvevő.

A kullancs eltávolításának menete

A kullancs eltávolításának menete

2024. máj. 19.

Kullancsot talált a kis kedvencében? Semmi pánik! Megmutatjuk, hogyan lehet gyorsan és szakszerűen eltávolítani. Nem kell egyből az állatorvoshoz rohanni, bárki el tudja végezni ezt az egyszerű műveletet otthon. (X)

Csomagtartóvásár – újra a piacon!

Csomagtartóvásár – újra a piacon!

2024. máj. 18.

Az első kísérlet átütő sikere után evidens, hogy újra a Béke téri piac ad otthont a Csomagtartóvásár sokadalmának – vasárnap lelhetnek kincsekre a bolhapiac forgatagában.

Dinamizmus, rugalmasság és trendi megjelenés – új futócipők a láthatáron

Dinamizmus, rugalmasság és trendi megjelenés – új futócipők a láthatáron

2024. máj. 18.

Akár most kezded a futást, akár profi vagy már, egyik esetben sincs könnyű dolgod a cipőválasztásnál. Igazi útvesztőben találhatod magad a keresés során, ha néhány alapvető szempontot nem veszel figyelembe. (X)

Pünkösdi piacozásra hív a Dunai Kincses Kert

Pünkösdi piacozásra hív a Dunai Kincses Kert

2024. máj. 17.

A nyári szünetelés előtt még egy utolsó kavalkádra invitálja az érdeklődőket a Dunai Kincses Kert Termelői Piac a Szalki-szigetre, a kemping területére szombaton délután.

Mire használható az aljzatkiegyenlítő?

Mire használható az aljzatkiegyenlítő?

2024. máj. 17.

A lakberendezés, burkolatok kialakítása és a felújítások során számtalan olyan eszközt, kiegészítőt használnak a szakemberek, amelyek létezéséről sokan nem is hallottak. (X)

DSTV: Nagy Ervin Dunaújvárosban

DSTV: Nagy Ervin Dunaújvárosban

2024. máj. 17.

A beszámolót már olvashatták, most itt a DSTV összeállítása. Könyvbemutatóra érkezett, de szó szerint "hazai pályán"lépett közönség elé Nagy Ervin színművész a közelmúltban – a Kultik színpadán mesélt szerepeiről, pályájáról. Hangkép.