Retro majális a Vasmű úton – jön, jön, jön a Sugárúti Fesztivál! (FRISSÍTVE)

Öcaline - 2024. április 29. 18:30

Élményözön és időutazás, programcunami műfaji határok nélkül – itt a Sugárúti Fesztivál nagyon részletes programja. Aki csak teheti, kapcsolódjon be a május 1-jén, szerdán futó eseménysorozat kavalkádjába, legyetek, legyünk újra sokan! Vigyázat, horror a vége! (FRISSÍTVE)

Aki ott volt tavalyelőtt és tavaly, már tudja, mi vár rá, és jöjjön, aki nem, az tudja meg, és ne maradjon otthon – vagyis mindenkit vár a Sugárúti Fesztivál a Vasmű úton május 1-jén, szerdán. Az alábbiakban a lehető legtöbb programelemet a lehető legrészletesebben összegzem, figyelem, lesznek olyan tényezők, amik még a hivatalos plakáton sem szerepelnek!

Előhang: elemlámpás, fáklyás Muki-túra  

Az eseménysorozatra egy remek kezdeményezéssel hangolhatnak az időutazók: április 30-án, kedden este elemlámpás, fáklyás Muki-túrára csalogat minden érdeklődőt a Dunaújváros Mesél várostörténeti blog. A rendhagyó kirándulás kiindulópontja természetesen a Muki kisvonat a Vasmű úton, 20 órától a kicsiknek és nagyoknak is egyaránt érdekes sétán a belvárosból, Mukitól indulva járhatják végig a vendégek az egykori úttörővasút még bejárható szakaszát – egészen a szebb napokat megélt Ságvári kilátóig.
Aki tud, vigyen elemlámpát, fáklyát korlátozott számban biztosítanak a szervezők. Javasolt a laza, de szúnyogoktól is védő hosszú szárú öltözék, illetve a túracipő/bakancs.
Időutazóknak kihagyhatatlan: találkozzunk kedden este a Mukinál! MÁV-os indulás várható: 20 óra meg egy kicsi – a picit későket is bevárják a starttal!

Élményözön a "strasszén"

A Sugárúti Fesztivál képlete ezúttal is a már megszokott mintázat szerint alakul: az érdeklődők több kiemelt esemény mellett egész nap számíthatnak az intézmények, szervezetek bemutatóira, amelyek derűs, sokszínű, érdekes és szórakoztató családi programmal szolgálnak – lényegében egy rövid ebédszünetet/csendesülést nem számítva egész nap.
A programözön 10.30-kor megnyitóval kezdődik, majd 11 órától már a felvonulásra várják a vendégeket. A Marching Jazz Band muzsikájára együtt vonulhatnak végig az érdeklődők a Vasmű úton – most is az "Öltözz ki, öltözz be!" szellemében! A szervezők arra kérik a látogatókat, öltözzenek korhű ruhákba, hogy minden téren visszahozza a menet a '60-as, '70-es és '80-as évek hangulatát.

A város főutcája ezen a napon le lesz zárva a Kossuth Lajos és a Kohász utca közötti szakaszon. Ezen a részen a parkolókat is ki kell üríteni, ezért a közlekedők és az ott lakók türelmét kérik. A lezárással párhuzamosan idén is megtörténik az út és a parkolók takarítása, ezért a városüzemeltetés azt kéri, hogy az ott parkolók már előző este (április 30-án 18 óráig) álljanak el, hogy meg tudják csinálni a takarítást.

Sör, virsli és limonádé csalogat, Ikarus szállít!

A program szervezői igazi majális hangulatot is igyekeznek biztosítani, így lesz ingyen sör, virsli és limonádé a látogatóknak, de az Újpart Egyesület művészei egy tribünt is építenek, ami fotófalként funkcionál majd.
A gyerekeket többek között játszóház, kézműves foglalkozás várja, míg az idősebb korosztály számára idén is vezetett túrákkal készülnek. A korhű hangulatról két farmotoros Ikarus busz is gondoskodik – a gépcsodák a Római, valamint a Béke városrészből szállítják a belvárosba a fesztiválozókat. És ha már utazás: idén sem maradhat ki a kínálatból a retro autók találkozója – a gépcsodákat ezúttal is a fesztivál erre elkülönített részén csodálhatják meg a műfaj rajongói.

Programok még, még, még!

De vissza a tételes programhoz: 14 órától a P. E. N. É. SZ. Zenekar muzsikál, 16 órától Polgár Lilla és Farkas Erik gyerekműsora, majd a Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes bemutatója következik. A Dunaújvárosi Estek sorozatában Gaál Ildikó és Koltai Róbert estjére várják a vendégeket a Kultik Moziban 18 órától, majd a szintén hagyományos koncert csábítja a fesztivál epicentrumába a vendégeket: az Almasi Music feat Eight (B)est of című bemutató 20 órakor kezdődik a Vasmű úton.

Mindezek mellett kézműves foglalkozás, várostörténeti kulisszákkal szervezendő greenbox fotózás, selfie-automata, bakelitlemez-mustra csábítja az időutazókat. Lesz Pentelei Hétpróba játék, vidámpark és Retro Óvoda, de az Amanda Babái című bemutató is várja a vendégeket. 
Több intézmény, civil szervezet is bemutatkozik a fesztiválon: a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) interaktív várostörténeti bemutatóval készül, külön standot kap a Dunaújváros Mesél blog és az Üdvözlettel Dunapenteléről oldal is (amely szintén izgalmas településtörténeti bemutatókkal várja a látogatókat).

Könyvtáros kavalkád a flaszteron

Komoly programmal rukkol ki a József Attila Könyvtár – íme, a tételes kínálat, amely a Vasmű úti könyvtár-terasznál várja a vendégeket: vetítés DTV archívumából a korabeli májusi eseményekről, felvonulások, majálisok, Vidám Park; könyvbörze, ahol mindenki kedvére böngészhet, és magával is vihet egy könyvet; várostörténeti kiállítás, az összegyűjtött korabeli májusi felvonulásokról, Vidám Parkról készült fotókból; Aratók szobor fotóparaván – fotóval; kézműveskedés a könyvtári sátorban. Mindezek mellett a Boldog 50. születésnapot, József Attila Könyvtár! című program felidézi az intézmény fél évszázados történetét – a fotókiállítás mellett ráadásként ingyenes születésnapi beiratkozás is várja a betű barátait.
És ezzel még mindig nincs vége: a Sugárúti Lapozó különleges akciója lesz az Utaskönyvtár – a régi Ikarus buszokon amíg "Pompásan buszozunk!", egy bőröndből válogathatnak kedvükre olvasnivalót a vendégek! A kezdeményezés annak a gyakorlatnak állít emléket, hogy egykor, egészen pontosan 1964 után a Dunaújváros-Székesfehérvár-Győr között járó autóbuszon ötvenöt könyvből válogathattak az utasok. 

Zenelánc mellé versfüzér!

A fesztivál egyik jeles kezdeményezése a kezdetektől a zenelánc, amely idén újabb programelemmel bővül – Szmodics László ötletgazda és főszervező tájékoztatása szerint a 70 éves Móricz iskola öregdiákjait és jelenlegi nebulóit bevonva, Für Valentina tanár szerkezdésében nemcsak muzsikával, de versekkel is várják a kulturális kalandtúra résztvevőit – azaz minden helyszínen szerepel egy móriczos vagy volt móriczos diák a muzsikusok mellett. A Pentele Baráti Kör Teraszról teraszra című zene- és versláncának programelemei/helyszínei körülbelül 20 percenként követik egymást. Listájuk a zenei produkciókkal az alábbi!
Pizza Paradise – fémfúvósok a Sándor Frigyes Zeneiskolából (Balogh Zoltán)
Gourmand Kávéház – Toponáry Sára kvartettje (Sándor Frigyes Zeneiskola – zongora, gitár, fuvolák)
Corner Kávéház – Wesley DaCapo Művészeti iskola (Kurina Laura, Beke Beáta)
Boró Fagyizó – furulyások (Sándor Frigyes Zeneiskola – Váriné Pásztor Magdolna)
Sütikék Cukrászda – Pálfalvi János (gitár, ének)
Azzurro Fagyizó és Pizzéria – Tükör Balázs és barátai (gitárok, ének)
Resti Étterem – Rajnai testvérek és barátaik (rock zenekar)
Jakó Cukrászda – Klép Tamás (ének)
A versek szerzői: József Attila, Juhász Gyula, Kalmár András, Kassák Lajos, Kányádi Sándor, Kosztolányi Dezső, Lackfi János, Szabó Lőrinc, Szabó T. Anna, Tóth Krisztina, D. L. Weatherford. 

Start a Városházától 15 órakor – a program nyitott, minden érdeklődőt szeretettel várnak!

Különleges kínálat a Kultikban – Koltaival és horror fináléval!

A Dunaújvárosi Estek helyszíneként már említést érdemelt, de több programmal is csábítja a vendégeket a Kultik Mozi május 1-jén. Az intézmény retro véradás helyszíne lesz, ennek keretében 9.30-tól egészen 14 óráig vállalhatják a csapolást az önkéntesek. A városhoz kapcsolódó, részben vagy egészen itt forgatott filmek is szerepelnek a kínálatban – a vetítések ingyenesek, íme a menetrend:
11 óra – Kölyök
13 óra – Vörös veréb
16 óra – Csocsó, avagy éljen május 1-je!
A Koltai Róbert főszereplésével és rendezésében megvalósult film után kezdődik 18 órakor a már említett Sose halok meg? című est, amelyre szinten szeretettel várják a vendégeket.
És ezzel még mindig nincs vége: a Sugárúti Fesztivál utolsó programeleme is a moziban lesz, méghozzá két különleges jubileum alkalmából: éppen 30 éve, 1994-ben bontott zászlót a Cruel World Team (CWT) csapata városunkban, és éppen 25 esztendeje, 1999 májusában mutatták be a Dózsa Moziban (telt ház előtt!) a Hasfalmetszők című horrorfilmet. Nos, az idei fesztivál fináléjaként éppen ezt a kultikus alkotást láthatják a vendégek, méghozzá szerdán 22 órai kezdettel. A vetítés szintén ingyenes, mindenkit szeretettel várnak a Bernáth Zsolt rendezte horror-paródiára!

A nosztalgia híveinek meg még mutatok két kincset – a Magyar Narancs (MaNcs) beharangozója és az ősbemutató hangképes összegzése itt!

Horror Pentelén: Hasfalmetszők (katt) >>

Hasfalmetszők – ősbemutató a Dózsa Mozicentrumban! (katt) >>

Őrülten izgalmas és sokszínű nap lesz – ki ne hagyják, ki ne hagyjátok!

UPDATE 04. 30. 17.17: itt az Ikarusok menetrendje

Mint az alábbi képeken jól látható, két járat közlekedik egymással párhuzamosan, az egyik a Béke városrészből szállítja a fesztiválra utazókat, míg a másikkal a Római, valamint a Technikum városrészből érhetik el a kavalkádot a Vasmű útra tartó családok. A pontos útvonal, valamint a pompás buszozás állomásai a képeken, az viszont fontos, hogy a tervezet tájékoztató jellegű, a forgalmi helyzet és az utasok függvényében változhat!


 

(Archív fotók: közösségi fesztiválképtár a DO-n, Koltai-plakát: Dunaújvárosi Estek; menetrendek: DMJV Önkormányzata)
 

A rovat további hírei: Mozaik

Mitől fájhat a fejünk?

Mitől fájhat a fejünk?

2024. máj. 16.

A fejfájás sokak életét keserítheti meg, és még a forrását is nehéz megtalálni, hisz számos oka lehet. Mivel olykor nehéz megállapítani, hogy mi okozza a fejfájást, azt sem könnyű eltalálni, hogyan lenne enyhíthető. enyhíthető. Ebben a cikkben most átnézzük a gyakori fejfájás lehetséges okait, és 1-2 tanácsot is hozunk a fájdalom enyhítéséhez! (X)

DSTV: már a nyári táborokra készülnek

DSTV: már a nyári táborokra készülnek

2024. máj. 14.

A közeljövő érdekes sorozatárról szól a DSTV összeállítása. A nyár közeledtét még az időjárási prognózisoknál is pontosabban jelzi az MMK – az intézmény közössége már gőzerővel készül a nyári táborok tematikus heteire. Hangkép.

Jótékonysági gála – a közösség erejével (galériával)

Jótékonysági gála – a közösség erejével (galériával)

2024. máj. 13.

Nagyszabású gálaműsort szervezett a katolikus plébánia: a közösségi kezdeményezés során a Krisztus Király Főtemplom tetejének javítására gyűjtöttek, az eseménynek a Bartók színházterme adott otthont múlt pénteken délután.

Nagy Ervin "hazai pályán" a Kultik Moziban

Nagy Ervin "hazai pályán" a Kultik Moziban

2024. máj. 13.

Könyvbemutató, közönségtalálkozó, és persze merész, csapongó időutazás a múltba, a jelenbe és – egy lehetséges – jövőbe is: Nagy Ervin színész vendégeskedett a Kultik Moziban még múlt hétfőn este.

Nyárias hétkezdet, gomolyos folytatás, csapadékos vég

Nyárias hétkezdet, gomolyos folytatás, csapadékos vég

2024. máj. 13.

Ragyogó napsütés ma és holnap, aztán változékony folytatás – ezt ígéri a következő hétre a DO időjárási szakértője. A hét vége kifejezetten csapadékos lehet. De nagyon kell az égi áldás!

DSTV: Koltai Róbert a Móriczban

DSTV: Koltai Róbert a Móriczban

2024. máj. 13.

Az idevágó összegzést már olvashatták, jöjjön ráadásként a DSTV összeállítása: a Móricz iskola jubileumi sorozatának vendégek Koltai Róbert színművész, rendező volt a napokban – máig élő, eleven emlékek sokaságát idézte föl a remek hangulatú beszélgetés során. Hangkép.

Kikapcsolódási körkép a DVG-vel

Kikapcsolódási körkép a DVG-vel

2024. máj. 11.

Vízparti napközis tábor, Balaton-parti üdülés, vagy csobbanás az élményfürdőben – csak néhány a DVG Zrt. kínálta kikapcsolódási lehetőségek közül. A jó idő közeleg, így már most érdemes szemezgetni összeállításunkból, hogy hol is hűsölhetnek majd a gyermekek, felnőttek egyaránt.