Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Már elkészült a táncoló figurák makettje

Fábos Zsolt - 2024. május 5. 9:00

A város 73. születésnapján, a tánc világnapján, a Wünsch házaspár jelenlétében rendezték hétfőn a város tánckultúrája előtt tisztelgő szobor alapkő-letételét. A táncoló figurákat a Bartók Kamaraszínház és a Vasvári iskola közötti parkos részen helyezik el, a szobor alkotója, Rohonczi István ROHO szerint még idén.

Már 2022-ben szárba szökkent a a városlakók részéről az a kezdeményezés, hogy a város tánckultúrája előtt tisztelegve egy új köztéri szobor készüljön. A kezdeményezés mellé állt Rohonczi István is, aki vállalta a műalkotás elkészítését. A szobor elkészítésének és elhelyezésének költségeit részben önkormányzati támogatás, részben pedig adományok fedezik.
 
Minden készen áll, hogy megszülessen a szobor

A szakmai zsűri látta és támogatja az alkotást és a tervezett helyszínt is. Az alapkőletételen Barta Endre humán alpolgármester köszöntötte az egybegyűlteket:
– Nagy öröm számomra, hogy eljutottunk idáig és ma itt azt látom, hogy ez az ügy sokaknak fontos. Mert a Wünsch házaspár előtti tisztelgés már üggyé nőtte ki magát városunkban. Ez a szobor persze nem csak és kizárólag nekik szól, de ők a legfőbb címzettjei, akik több évtizeden keresztül nevelték a fiatalokat. Az biztos, hogy a tánc fontossága megkérdőjelezhetetlen Dunaújvárosban. Gondoljunk csak a Vasasra, vagy a Szántó Péter fémjelezte tánc világversenyekre. De szerencsére hosszú a lista, így ez a szobor a helyi táncközösséget is fogja szimbolizálni.  

A tisztelet és a megbecsülés jelképe a szobor

A készülő táncoló figurák alapkőletételére meghívást kapott a város ikonikus táncpedagógus párja, Tomcsányi Éva és Wünsch László mesterek, akiket Martinkó Györgyné köszöntött, aki évek óta szorgalmazta, hogy megszülethessen ez a köztéri alkotás:
– Nagy öröm, hogy ma együtt lehetünk és azt gondolom, hogy ez a nap új fejezetet jelent Dunaújváros kulturális életébe, ami megerősíti elkötelezettségünket a művészetek iránt. Ez egy emlékmű lesz, ami kifejezi hálánkat és tiszteletünket azok felé, akik a táncművészetet Dunaújváros szívébe hozták. A Wünsch házaspár nem csak úttörő volt, hanem mentorok is, akik generációkra hatottak, befolyásolták az életüket. 

Ember nagyságúak lesznek a táncoló figurák

A szobor elkészítését Rohonczi István szobrászművész vállalta magára, aki sokat gondolkodott azon, hogy hogyan hívja életre ezt a témát, ráadásul úgy, hogy alkalmazkodjon az alkotás a környezetéhez:

– A koncepció az, hogy nem egyszerűen a táncnak, hanem a tánctanításnak állítunk emléket. Táncot tanuló fiatal lányokat jelenítünk meg realisztikus stílusban. Itt vagyunk Dunaújváros közepén, a szocreál kellős közepén, ide nem is lenne alkalmas egy modernista alkotás. Tehát alkalmazkodtam a környezethez. De ez így is van rendjén. Szeretnék kétalakos alkotást készíteni, a szobor pedig egy kisebb talapzaton állva ember nagyságú lesz. 

A modern táncok hazája is voltunk

A picit idősebb korosztály emlékszik még a dunaújvárosi tánc világbajnokságokra? Emlékeznek még a Flash, az Arabesque, vagy a Best Live Company csapatokra? Amikor a 90-es években a sportcsarnokban szurkolhattunk nekik és egészen zseniális táncokat adtak elő? Ha személyesen nem jutottunk ki a versenyre, akkor pedig a helyi tévét néztük. Ezek a versenyek mind-mind Szántó Péter nevéhez fűződtek, aki mai napig szívesen beszél róluk:
– Ha Dunaújvárosról és a táncról beszélünk, akkor a Wünsch házaspár a kiindulópont. Ez nem kérdés. Ők kezdték, ők indították a táncnevelést ebben a városban. Amikor megismertem őket, úgy gondoltam, hogy az MMK-ban is tudunk táncoktatással foglalkozni. Nagyon hamar már három csoportunk volt. Ez nagyjából a '70-es évek vége. Aztán elkezdtem táncversenyeket szervezni, létrehoztam a Magyar Divat- és Sporttánc Szövetséget, jöttek a sikerek, majd jöttek a nemzetközi megméretések. Dunaújvárosban mintegy 20 Európa-, vagy világbajnokságot szerveztünk. És tudom, emlékszem, nagyon szerette a város ezt az időszakot, várták a versenyeket. Képzeljék el, a mai napig emlegetik, mint szép emlékeket.

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: kakaókoncertek a zeneiskolában

DSTV: kakaókoncertek a zeneiskolában

2024. máj. 18.

Fontos eseményekre készült a héten a Sándor Frigyes Zeneiskola, derül ki a DSTV összegzéséből. A sorozat első állomásaként kakaókoncertekre várták a város ovisait, majd az általános iskolák fiatal növendékei előtt mutatkozott be az intézmény. Hangkép.

DSTV: élő irodalom a Kortárs Művészeti Intézetben

DSTV: élő irodalom a Kortárs Művészeti Intézetben

2024. máj. 16.

Jeles vendéggel folytatódott az Utószó irodalmi antológia sorozata a Kortárs Művészeti Intézetben. A kötetbemutató keretében Gyöngyössy Csaba beszélgetőpartnere ez alkalommal Vágvölgyi B. András író, újságíró, filmrendező volt. Hangkép.

DSTV: idén is a Bartókba csalogatnak a Mikro Fesztivál előadásai

DSTV: idén is a Bartókba csalogatnak a Mikro Fesztivál előadásai

2024. máj. 15.

Újra a színházi élet központjává válhat városunk az immár harmadik Mikro Fesztivál révén, derül ki a DSTV összegzéséből. Idén június 1-8. között várják a közönséget – nagyon nívós felhozatallal készülnek, ígérte tájékoztatóján Őze Áron, a Bartók igazgatója. Hangkép.

Móricz 70 – a muzsika gyönyörű varázsa (galériával)

Móricz 70 – a muzsika gyönyörű varázsa (galériával)

2024. máj. 14.

Parádés minifesztivál-nyitány a Kortárs Művészeti Intézetben és felemelő pillanatokkal bőven pettyezett, csodás koncert a Városházán – remek programmal kezdődött a Móricz Zsigmond Általános Iskola jubileumi tanévének csúcsidőszaka. És hol van még a vége?!

Kakaókoncerttől pünkösdi hangversenyig

Kakaókoncerttől pünkösdi hangversenyig

2024. máj. 14.

A Sándor Frigyes Hét eseményei után is sűrű programra készül a jeles muzsikus, zenepedagógus nevét viselő művészeti iskola: hétfőn kezdődött, és péntekig még három esemény csalogatja a muzsika szerelmeseit – minden korosztályban.

Pentelei Molnár János alkotásaiból nyílt kiállítás a Mondbach-kúriában (galériával)

Pentelei Molnár János alkotásaiból nyílt kiállítás a Mondbach-kúriában (galériával)

2024. máj. 12.

A Pentelei Molnár János festőművész halálának  centenáriumi évfordulójára meghirdetett emlékév eseménysorának keretében nyílt az egész életművet bemutató kiállítás a felújított Mondbach-kúriában szerdán. 

DSTV: gálával ünnepelték a tánc világnapját

DSTV: gálával ünnepelték a tánc világnapját

2024. máj. 09.

A beszámolót már olvashatták, most itt a DSTV összeállítása: gálával ünnepelte a tánc világnapját a Wesley-Da Capo iskola közössége. A Bartókban rendezett eseményen több száz növendék lépett színre látványos, változatos műsorral – kétszer is! Hangkép.