Dunaújváros Hetilap

Már lehet cserélni, házhoz vitték az energiatakarékos LED-es izzókat

Fábos Zsolt - 2024. május 6. 18:00

Önkormányzatunk pontosan egy évvel ezelőtt kezdte a CYEB Energiamegoldások Kft.-vel közösen azt a kezdeményezést, amivel szeretett volna segíteni a dunaújvárosiaknak, hogy csökkenthessék a villanyszámláikat. Az ingyenes akció jelenleg is tart, sőt!

A lényeg: minden áramszámlát fizető dunaújvárosi lakos takarékos LED izzókat igényelhet – ráadásul ingyen. A LED-es világítás előnyeiről már régóta tudunk, csak kevésbé foglalkoztunk vele, illetve korábban a villanyszámlánk sem volt olyan mértékű, mint manapság. 

Sokan cseréltek LED-es izzókra

Tudjuk, hogy a LED-es konstrukció jelentős energiamegtakarítást eredményez a hagyományos izzókhoz képest, ami jelentős csökkenést hoz a villanyszámlában. Dunaújváros is csatlakozott a programhoz, amelyben minden dunaújvárosi részt vehet, aki áramszámlát fizet, egy központi honlapon keresztül regisztrálva pedig ingyenesen tud igényelni olyan takarékos LED izzókat, amelyek több ezer, akár tízezer forintos megtakarítást hozhatnak az áramszámlában, és ami a legfontosabb: ha a programban minél több dunaújvárosi részt vesz, akkor ez már látható és jelentős energiát takarít meg, tehát óvjuk vele a környezetünket is.

A városvezetők vitték ki az izzókat

A múlt héten többen is tapasztalhatták, hogy a megérkezett LED-es izzókért nem kellett bemenni a Városházára, hiszen a Városháza ment ki a dunaújvárosiakhoz. Egészen pontosan Pintér Tamás polgármester és a megválasztott képviselők segítettek a szállításban. Az akciót Pintér Tamás így összegezte: 

– Folytattuk a régi izzók cseréjét LED égőkre - ezt még tavaly indítottuk a CYEB Energiamegoldások Kft.-vel közösen azért, hogy ezzel is segítsünk a dunaújvárosiaknak az otthoni villanyszámlájuk csökkentésében. Az égők gyorsabb célba juttatása érdekében képviselőtársaimmal együtt én is bekapcsolódtam a házhoz szállításba. Nagyon sok pozitív tapasztalatunk volt. Örömet szerezni a dunaújvárosiaknak, és egyúttal hozzájárulni a környezetvédelem ügyéhez, mindig jó érzés!

Miért LED?

Azért jobb a LED-es technológia a hagyományos izzókhoz képest, mert jelentős energiamegtakarítást eredményez, és hosszú, akár 10 éves élettartam, egyenletes fény, jó fényhasznosítás jellemzi.
A kisebb energiafelhasználásnak és a kevesebb keletkező hulladéknak köszönhetően alacsonyabb környezeti terhelést okoz. Nem kérdés, hogy hosszú távon a LED világítás jelentős előnyökkel bír a hagyományos világításhoz képest. 
További fontos tényező az élettartam. Míg egy “klasszikus” izzó élettartama körülbelül 1000 óra, addig egy LED – minőségétől függően – ennek sokszorosát, 5.000-15.000 órányi folyamatos használatot is bír. Számítanak a költségek is: bár a LED-es izzók darabára magasabb egy izzószálas égőénél, ez a különbség később gyorsan eltűnik, ha számításba vesszük, hogy több tucat hagyományos izzót is elhasználhatunk, mire egy LED-et cserélnünk kell.

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Kutyamérgezés: háromszázezer forint a nyomravezetői díj

Kutyamérgezés: háromszázezer forint a nyomravezetői díj

2024. máj. 18.

Már több hete borzolja a kedélyeket, hogy valaki a felső Duna-parton mérgezett állateledelt szór el, és ezzel veszélyezteti az arra sétáltatott kutyák életét.

Újra megnyílt a Budai Nagy Antal úti hulladékudvar, várják a lomokat!

Újra megnyílt a Budai Nagy Antal úti hulladékudvar, várják a lomokat!

2024. máj. 17.

Már a városlakók rendelkezésére áll a hulladékudvar Dunaújvárosban, ahol a lomtalanításokon túl bármikor letehetik a felgyűlt lomokat, hulladékokat. A hulladékudvar a Budai Nagy Antal úton található a Dunanett telephelye mellett. 

Teljes útfelújítás a két körforgó között

Teljes útfelújítás a két körforgó között

2024. máj. 17.

Hamarosan munkagépek zajától lesz hangos a Béke városrészi körforgó és a Kandó Kálmán téri körforgó közötti autóút. Ezt a szakaszt ugyanis teljesen felújítják – erről a soron következő útfelújításról számolt be kedden Pintér Tamás polgármester. 

Közeleg a határidő – június 3-ig igényelhető a szünidei étkeztetés

Közeleg a határidő – június 3-ig igényelhető a szünidei étkeztetés

2024. máj. 17.

Az önkormányzat a szünidei gyermekétkeztetés részeként idén nyáron is ingyenes déli meleg főétkezést biztosít rászoruló gyerekeknek – figyelem, az igényeket csak június 3-ig lehet benyújtani!

Parkolók és gyalogátkelők épülnek, körforgó lesz a Pince sornál a Rómain

Parkolók és gyalogátkelők épülnek, körforgó lesz a Pince sornál a Rómain

2024. máj. 16.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta az idei évi Dunaújváros Ifjúságáért díjat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt meg a testület.

Neszvecskó Zorica érdemelte a Dunaújváros Ifjúságáért díjat

Neszvecskó Zorica érdemelte a Dunaújváros Ifjúságáért díjat

2024. máj. 16.

A Dunaújvárosi Óvoda Aprók Háza Tagóvoda tagintézmény-igazgatója a közgyűlés előtt vette át a szféra legrangosabb elismerését Pintér Tamás polgármestertől. Méltatás.

Tavaszi nagytakarítás  volt a Technikumban, a Táncsics Mihály utcában

Tavaszi nagytakarítás volt a Technikumban, a Táncsics Mihály utcában

2024. máj. 15.

A Technikum városrészben élők és arra közlekedők azt tapasztalhatták a napokban, hogy több helyen is takarították a parkolókat, gallyazták a fákat, bokrokat.