március 28. (péntek) 15:30

Japán munkakultúra: Aikawa

Az Aikawa dunaújvárosi gyára látta vendégül a Híd Egyesület üzletemberek klubját, a Dunaferr Hetilap írása a a látogatás tapasztalatit összegzi Felelősségtudatunk még javítandó című írásában.

A cég üzemei alig különböznek:
mindenütt rend, tisztaság, fegyelem uralkodik

   Az Aikawa Hungária Elektronikai Kft. dunaújvárosi gyárának kollektívája kedden délelőtt fogadta a HÍD egyesületen belül tevékenykedő Üzletemberek Klubjának tagjait. A 6500 négyzetméter alapterületű, modern csarnokrendszer étkezdéjében Takane Tomomitsu, az Aikawa Hungária Elektronikai Kft. ügyvezető igazgatója, valamint a kft. vezető tisztségviselői fogadták a vendégeket, majd a házigazdák nevében Takane úr mutatta be az 1999 augusztusától üzemszerűen termelő, korszerű gyárat.
   Elmondta, hogy a szórakoztató elektronikai és a számítástechnikai termékekhez alkatrészeket gyártó Aikawa csoport Japán, Kína, Indonézia, Fülöp-szigetek után Magyarországon bővítette gyártókapacitását, s a csoport célja az, hogy vevőinek szerteágazó igényeit minőségi gyártással maximálisan kielégítse. A termékcsoportban piacvezető Aikawa csoport dunaújvárosi gyárában a CD-lejátszók, a kazettás magnók mechanikus vázainak, továbbá a lejátszók burkolati elemeinek a gyártása és összeszerelése az alaptevékenység.
   A csaknem 700 embernek munkát adó Aikawánál tavaly 1,5 millió autóhifi-berendezés alkatrészét készítették el, 2003-ra pedig 2 millió darab gyártását tartalmazza az üzleti terv. Valamennyi európai gyártású autóban megtalálhatók az Aikawa Hungária Elektronikai Kft. termékei. Sikereik azt tükrözik, hogy a kft. stratégiai vezetése jól döntött, amikor Dunaújvárost választotta befektetési helyszínül.
   Takane úr kitért arra is, hogy a cseh, a szlovák és a román ajánlatok mérlegelése után azért hazánkra esett a választás, mert a japán gondolkodást, habitust és munkaerkölcsöt a legcsekélyebb torzulással nálunk adhatják tovább. Az ország kiválasztását követően a befektetőket a Dunaferr hírneve orientálta, és az, hogy a városban már hagyománya van az ipari tevékenységnek.
   A kft. bemutatása után a vendégek megtekintették az alapanyag-beszállítás, a gyártás, a logisztikai kapcsolódás fő folyamatait. A munkatermekben képet kaptak a japán termékelőállítási kultúra magas színvonaláról, s meggyőződhettek arról, hogy az Aikawa Hungária Elektronikai Kft. a világszínvonalú minőségi gyártás referenciaüzeme.
   A dolgozóknak valamennyi munkafázisnál ki kell használniuk az önmeózás adta lehetőségeket, mert az a cél, hogy mihamarabb megkapják a gyártói státusokat, a piaci versenyképességüket még inkább felértékelő ISO/TS 16949-es minőségtanúsítást. A fémnyomással készülő alkatrészek alapanyagát egyelőre külföldről szerzik be, de keresik a módját, hogy ezen a téren miként működhetnének együtt a Dunaferrel.
   A gyárlátogatást követő konzultáción lapunk munkatársának kérdésére Takane úr elmondta, hogy a japán és a magyar gondolkodásmódban a legélesebb különbséget a felelősségtudat mutatja. A japán dolgozó nem munkaórában, hanem elvégzendő feladatban gondolkodik, s ezért viszonyul pozitívabban munkaadójához, annak céljaihoz. Megjegyezte, hogy magyarországi tapasztalatai szerint a gépek mellett dolgozók híján vannak a vezetői megbecsülésnek. Kifogásolta, hogy egy-egy ember megítélésénél, munkába helyezésénél túlontúl sokat nyom a latban az, hogy milyen végzettségről van papírja az illetőnek. A japánok előmenetelének, karrierlehetőségének első szűrője az érdemi munka. Az Aikawa ügyvezetése arra törekszik, hogy a kiütköző fogyatékosságokat olyan új értékekkel helyettesítse, amelyek a japán és a magyar együttműködés pozitívumaiból fakadnak. Ha e pozitívumok révén kezelni tudják a XXI. század piaci kihívásait, akkor a kft. dunaújvárosi gyára generációkon át adhat munkát a helybélieknek.

Lánczos András
(Dunaferr Hetilap)