december 08. (vasárnap) 21:15


Az elfelejtett örökség

Pentelei Molnár János képeiből nyílt gyűjteményes kiállítás pénteken este az Intercisa Múzeumban. Itt az alkalom, hogy újra elgondolkozzunk a tradícióval kapcsolatos dolgokon.

Előtte az utódja - középen dr. Molnár Gyula

  Erre a momentumra egyébként többen is felhívták a figyelmet a kiállítás péntek délutáni megnyitóján. A szomorú helyzet az, hogy néhány lelkes lokálpatriótán, a településtörténet maroknyi hívén kívül sajnos a szűkebb pátriában sem tudják, ki volt az a festő, aki szülőhelyét neve elé illesztve futott be sajátságos, korában roppant elismert pályát a század első évtizedeiben.
   Mint megnyitó szavaiban Jakóné Fekete Teréz tanár is felemlítette: Pentelei Molnár János - "a pentelei kulturális tradíció ékköve" - többet érdemelne a várostól, mint az alkalomszerűen (jellemzően tízévente) rendezett gyűjteményes bemutató. Az 1878-ban Dunapentelén született, az autodidakta pályakezdésből a müncheni Hollósy-stúdiumig ívelő tanulmányok után több európai és tengerentúli galériáig eljutott alkotó műveinek javát ma a Magyar Nemzeti Galéria őrzi. Több képe található a dunaújvárosi önkormányzat tulajdonában, s a kiállítási anyag egy részét unokaöccse, a megnyitón is nagybátyja alkotói pályáját színes szavakkal ecsetelő dr. Molnár Gyula bocsátotta a múzeum rendelkezésére. A korabeli elismertség - mint a megnyitón is elhangzott: Pentelei Molnár János vásárlói között találjuk Ferenc Józsefet is (de nem ezért szeretjük, teszi hozzá sebesen a DO-tudósító) - után Pentelei életműve a feledés homályába veszett. Képeit ugyan az 1957-es, a Műcsarnokban rendezett "A forradalmi művészet"-kiállításon, majd 1962-ben a szülőhelyén nőtt városban is bemutatják, de az alkotó neve "nem forog" a műtörténeti köztudatban (bár a nevet szülőhelyén és a fővárosban is utca viseli). Ezt az elfelejtett örökséget tehetné elevenné a városban egy állandó kiállítás, érvelt a megnyitón Jakóné Fekete Teréz, s ehhez a gondolathoz csatlakozott a nagybátyja pályáját személyes elemekkel elevenítő dr. Molnár Gyula is.
   Addig viszont? Ami biztos: a múzeum vendégei január végéig láthatják az alkotói életmű szép keresztmetszetét - benne a korabeli Pentelét megelevenítő képekkel, a távol-keleti motívumokat gazdagon felhasználó csendéletekkel, a szociografikus ihletésű tablókkal. Pentelei Molnár János hazatért.

-nyzs-
(Dunaújváros Online Hírek)

Vissza