Dunaújváros Hetilap

Gyászol a város, elhunyt dr. Bakos Károly

doszerk - 2020. december 14. 11:06

Dunaújváros önkormányzata mély megrendüléssel tudatja, hogy elhunyt városunk díszpolgára, dr. Bakos Károly. A kiváló jogtudóst és nagyszerű közéleti-közösségi személyiséget december 12-én, életének 98. évében ragadta el a halál. Nyugodjék békében!

Dr. Bakos Károly 1923. november 1-én született tősgyökeres dunapenteleiként, tisztes iparos családban. Odaadó szülői gondoskodásukkal az ifjú Bakos Károlyt a Dunapentelei Állami Elemi Népiskola elvégzése után a Kőszegi Szent Benedek Rendi Gimnáziumba íratták, ahol 1941-ben érettségizett. Tanulmányi útja a Pázmány Péter Tudományegyetem Jog- és Államtudományi Karára vezetett, ahol 1946-ban megvédte jogi diplomáját.

Tartalmas, gazdag pálya

Városunkba 1952-ben sodorta vissza az élet, amely akkor már a Sztálinváros nevet viselte. 1953-tól mintegy örök munkahelyhez kötődött, a Vasműhöz, ahol ügyvédi szakvizsgát is tett, és az 1983-as nyugdíjba vonulásáig ott kamatoztatta jogtudását.
Emellett 30 évig volt a Dunaújvárosi Munkásszövetkezet igazgatósági tagja, 1997-től a Dunaújvárosi Választási Bizottság a tagjaként, 2003-tól elnökeként tevékenykedett. Tartalmas életpályája nem lehetett volna teljes Pentele szolgálata nélkül. Mintegy két évtizedig a Pentele Baráti Kör aktív tagja, jogi tanácsadója, segítője volt. Sokat dolgozott azért, hogy Pentele megőrizze értékeit, kulturális emlékeit. Meghatározó szerepe volt a II. Világháborús- és az 1948-as emlékmű létrehozásában. Elévülhetetlen érdemei vannak a Kistemető megmentésében, gondozottságának újraélesztésében. Aktív közreműködésének egyik gyümölcse a Ráctemplom tatarozása, restaurálása.

Elismert életút

Dr. Bakos Károly aktív közéleti és hagyományőrző tevékenységét 2009-ben Dunaújváros Díszpolgára kitüntető címmel ismerték el – nemcsak szakmája, de Pentele kulturális örökségének megőrzése iránt is elhivatott, közéleti ember volt.
Dr. Bakos Károlyt a város önkormányzata saját halottjának tekinti, búcsúztatására december 21-én, hétfőn 10 órakor kerül sor a dunaújvárosi köztemetőben – ezt követően szűk családi körben helyezik végső nyugalomra.

Nyugodjék békében – legyen neki könnyű a föld!

(Forrás és illusztráció: Dunaújváros önkormányzata)
 

A rovat további hírei: Közélet

Sokat segít sokaknak, Humanitárius település címet nyert Dunaújváros

Sokat segít sokaknak, Humanitárius település címet nyert Dunaújváros

2024. jún. 02.

A Magyar Vöröskereszt országos vezetősége Dunaújváros részére a civil segítő szervezet hatékony működése terén végzett tevékenysége  elismerésként a Humanitárius település címet adományozta. Az elismerést  Feth Katalin, a Magyar Vöröskereszt Dunaújvárosi  Területi Szervezetének vezetője, és Orosz Csaba, a közbiztonsági és környezetvédelmi bizottság elnöke vette át a napokban.

Két kirobbanó alkalom után komoly tervek

Két kirobbanó alkalom után komoly tervek

2024. jún. 01.

A mögöttünk hagyott hónap két kirobbanó sikerű véradási alkalmat hozott – a Sugárúti Fesztivál keretében először szerveztek retro véradást a Kultik Moziban, és sokan látogatták meg a McDonald’s dunaújvárosi bázisához települt véradó buszt is múlt csütörtökön. 

Lakossági fórumon a kutyás ügyek

Lakossági fórumon a kutyás ügyek

2024. máj. 31.

Fórumra várták a múlt héten az ebtulajdonosokat az MMK-ba az utóbbi időben a városban történt kutyamérgezések miatt. 

Posta nyílik a Béke városrészben is!

Posta nyílik a Béke városrészben is!

2024. máj. 30.

A Magyar Posta a korábbi években takarékossági okokra hivatkozva több száz postát zárt be az országban. Nekünk természetesen a sajátjaink fájtak a legjobban, utoljára 2022 novemberében a Dunaújváros 8-as, a Béke városrésziek postája, ami a SPAR áruházban üzemelt. Városunk polgármestere a héten jó hírt közölt: újra lesz posta a Béke városrészben! 

Felcsút előtt városunkban járt Magyar Péter

Felcsút előtt városunkban járt Magyar Péter

2024. máj. 30.

Dunaújvárosi megállója is volt a Tisza Párt első országjárásának, a Magyar Péter nevével fémjelzett alakulat múlt csütörtökön mutatkozott be a Városháza téren. Több ezer ember várta, a közönség kemény kormánykritikus szólamokat hallhatott, de a szónok nem kímélte a város korábbi, fideszes vezetését sem.

Hasznos a belvárosi lomtalanítás, csökkent a szemét mennyisége

Hasznos a belvárosi lomtalanítás, csökkent a szemét mennyisége

2024. máj. 30.

Az elmúlt időszakban ismét lomtalanítás volt városunkban. A már szokásos tavaszi lomtalanítási sorozat utolsó előtti állomásán ezúttal négy helyszínen is várták a városlakókat. Talán a hosszú hétvége, talán a jó idő miatt is, a szokásosnál egy kicsit kevesebben kapcsolódtak be a munkálatokba.

Dunaújvárosi résztvevők a NATO-gyakorlaton

Dunaújvárosi résztvevők a NATO-gyakorlaton

2024. máj. 29.

Mind az egészségügyi, mind a logisztikai kontingensben szerepet vállaltak a NATO – és egyúttal a világ – legnagyobb, többnemzetiségű katona-egészségügyi gyakorlatán a Magyar Honvédség bakonykúti gyakorlóterén a közelmúltban. Izgalmas és tanulságos bevetés volt!