Leépítésről döntött a vasgyár új vezetése

Öcaline - 2023. november 21. 17:45

Az alvállalkozói elbocsátásokról a hvg.hu közölt terjedelmes összeállítást – a lap szerint több száz munkavállalót érint a rapid döntés.

Máris elbocsátások kezdődtek a megújult Dunaferrnél – ezzel a címmel közölt terjedelmes cikket a hvg.hu. A lap fontos tényezőként említi, hogy bár a több százmilliárdos veszteséget okozó, elavult cégcsoport megmentésének az volt az egyik fő indoka, hogy munkahelyeket mentsenek meg, a nem egészen egy hónapja regnáló indiai vezetés máris leépítésről döntött. Méghozzá trükkösen: kormányzati hátszéllel az acélműtől függő alvállalkozót (és alkalmazottait) rúgta ki.

A bőven mért ígéret...

A cikk felidézi, hogy az október 20-án történt birtokba lépéskor új fejezetet ígért az acélmű életében a tendergyőztes Liberty Steel Group – Ajay Aggarwal, az indiai-brit Liberty Steel-csoport európai elnöke éppen annak apropóján hangsúlyozta ezt, hogy Liberty Dunaújvárosra keresztelték át a Dunaferrt. 
Az adósságoktól megtisztított Dunaferr-cégekre kiírt pályázat egyik feltétele épp az volt, hogy az életképes cégekben maradó megközelítőleg négyezer dolgozó megélhetését továbbra is biztosítsa a vállalat. És bár a papírforma szerint az új tulajdonos betartja, amit vállalt – hiszen első körben nem az egykori Dunaferr által közvetlenül foglalkoztatottakat építi le, hanem az üzemeiben dolgozó alvállalkozót –, ám az is kétségtelen, hogy az érintett munkavállalók ugyanolyan szervesen oda tartoztak, mint a sajátjaik.
"Értesítem, hogy a Ferromark-Halna Kft-nél, mint munkáltatónál fennálló, határozatlan időtartamú munkaviszonyát (…) a mai nappal felmondással megszüntetem" – így kezdődik az a lap birtokába került levél, amelyet szerint mintegy száz dolgozó kapott meg hideg zuhanyként. A hvg.hu felidézi: a Ferromark-Halna 2014 októberétől, azaz épp kilenc éve dolgozott a vasgyárban.

... és a szomorú valóság: indoklás nélkül

A trükk – és egyúttal a kormányzati hátszél – a következő képlettel írható le a hvg.hu nyomán: miután a Dunaferr életképes részeit eladta a felszámoló, júliusban az alvállalkozóval kötött szerződés a Duna Furnace nevű új kft.-re szállt át, amelyben a Liberty átvette az uralmat. A kormány ezt gondosan megelőzve, szeptember végén hozott egy olyan – természetesen háborús vészhelyzeti – rendeletet, amely felhatalmazta az új Dunaferr-céget arra, hogy minden korábban kötött szerződését indoklás nélkül, nyolc napos felmondási idővel megszüntetheti – áll a dolgozóknak átadott felmondás indoklásában. A friss kormányrendelet ugyanis felülírja az alvállalkozókkal kötött szerződések szigorúbb, hosszabb felmondási időt biztosító feltételeit.
És bár a lap szerint a Ferromark-Halna november 16-án megkísérelt egyezkedni az új cégvezetéssel, a Duna Furnace Kft. képviselőjétől megtudták, hogy ilyen egyeztetés lefolytatására nincsen lehetősége. Amiből egyenesen az következik, hogy az új tulajdonos – a kormány hatékony háttér-asszisztálásával – eleve arra készült, hogy azonmód elkezdje az elküldhető dolgozók leépítését.
A Ferromark-Halna ezek után visszaadja az acélműtől bérelt eszközöket és kivonul a dunaújvárosi üzemből. Az eddig évi hárommilliárd forintos árbevételű vállalkozás a felszabadult dolgozóknak nem tud más munkát adni. 

A hvg.hu bennfentes körökből kapott információi szerint Dunaújvárosban nem a Ferromark-Halna az egyetlen alvállalkozó, amely bajba került, illetve kerülhet. Így november 15-én döntött mintegy 40 dolgozó csoportos leépítéséről a hulladékfeldolgozó, ukrán hátterű, tavaly 4 milliárd forintos árbevételű Keramet Hungary Kft., de mivel még alkudozik, az érintettekkel nem közölte a rossz hírt. Két alvállalkozó lehet még bizonytalanságban: a karbantartó Darusín Kft., amely tavaly közel ötmilliárdos árbevételre tett szert és száznál bőven több alkalmazottal dolgozik, továbbá a hideghengerlésben részt vevő, szlovák hátterű, milliárdos árbevételű STS Metalkov Hungária Kft., amely kötelékében mintegy háromtucatnyi ember dolgozik.
Mint  alap felidézi, a leépítési folyamat végig kíséri a Dunaferr immár 11 hónapja tartó felszámolását. A hvg.hu-nak nyilatkozott egy neve elhallgatását kérő vállalkozó, aki a kokszolókamrák karbantartását végezte két cégével, 80 emberrel. Őket még márciusban rúgta ki a felszámoló által delegált akkori cégvezetés, ám a háttérben már ott volt a Liberty, amely fenntartotta a Dunaferr működését például azzal, hogy biztosította a kokszolónak minimálisan szükséges szenet. A szóban forgó vállalkozónak közel 200 millió forintja ragadt bent, amiről le is mondott, mert esélytelennek tartja. A vállalkozásai ma felszámolás alatt állnak, a dolgozók pedig elveszítették a munkájukat.

Ez már milyen mentőöv!?

A leépítések, főként az elmúlt napok drasztikus lépései azért is kontrasztosak, mert közben kormányzati illetékesek és a térség fideszes országgyűlési képviselője folyton a cégcsoport  megmentéséről beszéltek. Az ugyan tény, a közvetlen alkalmazottak bérét a Liberty mostani belépésig az állam állta több tízmilliárd forint erejéig, ami az unióban tiltott burkolt állami támogatás kérdését is felveti. Ennek az összegnek a fele sincs az életképes vállalatcsoport húszmilliárd forintnyi vételára, amiből nem tudni, mennyit kellett ténylegesen kifizetnie a beszállítói pozícióban lévő Liberty-nek.

A hvg.hu felidézi: Dunaferr átnevezésekor a Liberty "a Dunaújvárosban generációk óta hagyományos kohászati kultúrára építve zöldebb, jövedelmezőbb és fenntartható jövőt" ígért a város, a tőle függő közösségek, sőt az egész magyar gazdaság számára. Most azonban nagyon úgy tűnik, a tőle függő alvállalkozók és dolgozóik nem tartoznak ebbe a körbe. A zöldebb jövő a karbonsemleges működést, a szénalapú acélgyártásról az elektromosra átállást jelenti. Csakhogy szakértők szerint kérdéses, hogyan biztosítják ehhez a temérdek energiát és a feldolgozandó hulladékvasat. 
Ráadásul kételyek merülnek fel azzal kapcsolatosan is, hogy az Európa több országában pénzügyi zavarokba került Liberty-csoport mekkora tőkét mozgósít a magyar projektre, netán lobbizik-e a jelenlétét láthatóan támogató kormánynál valamelyik állami vagy kormányközeli hátterű bank kedvezményes hiteléért. A pályázati feltételek közt mindenesetre szerepelt 40 milliárd forintnyi azonnali befektetés a minimális környezetvédelmi előírások teljesítéséért. Csakhogy a Dunaferr jelenleg is a kohók fenntartásához épp csak elégséges szinten, a kapacitása töredékén termel.
A kormány a közelmúltban azzal is az új gazda segítségére sietett, hogy Gulyás Gergely kancelláriaminiszter – egy kifejezetten a Dunaferre szabott, jogilag vitatható kormányrendelet alapján – támogató nyilatkozatot adott a Duna Furnace Kft.-nek arra, hogy szerződhessen a Fejér Megyei Kormányhivatallal, mint környezetvédelmi hatósággal. Ebben megígérte, hogy be fogja tartani az előírásokat, megszünteti a jogsértéseket, s ennek fejében egyelőre nem büntetik meg úgy, mint más szennyező cégeket. Magyarán, kivételes haladékot kap. Mindezt a kohászat megmentése és a munkahelyek megőrzése ürügyén, hangsúlyozza a hv.hu cikke. 
Az egész konstrukció álságosságát mutatja, hogy egy hét sem telt bele, és a Duna Furnace meghozta a csoportos leépítéséhez vezető döntést.

A hvg.hu cikke itt olvasható teljes terjedelmében!

Máris elbocsátások kezdődtek a megújult vasműben (katt) >>

(Archív fotó: Németh Zsolt)

A rovat további hírei: Dunaferr

A vasmű vezetésével tárgyalt Pintér Tamás polgármester

A vasmű vezetésével tárgyalt Pintér Tamás polgármester

2024. már. 13.

A vasmű a LIBERTY Steel Group tulajdona és LIBERTY Dunaújváros néven üzemel tavaly október óta. A héten a cég indiai vezetésével tárgyalt Pintér Tamás polgármester.

LIBERTY: térségi gondok, helyi kérdések

LIBERTY: térségi gondok, helyi kérdések

2024. feb. 23.

Szaporodnak a kérdőjelek és a súlyos válságra utaló tényezők a vasművet privatizált LIBERTY Steel térségi egységeiben – összeállításunk cseh és román példákkal szolgál, ráadásként pedig azt a kérdéssort is megismertetjük olvasóinkkal, amit a helyi cégvezetésnek tettünk fel.

Portfolio: "csak vegetál a megmentett a dunaújvárosi vasmű"

Portfolio: "csak vegetál a megmentett a dunaújvárosi vasmű"

2024. feb. 11.

Terjedelmes összeállításban számol be a vasgyár helyzetéről a Portfolio gazdasági portál; arról is írnak,, hogy mindeközben az új tulajdonosról súlyos dolgok láttak napvilágot.

Rengeteg a kérdőjel a vasmű működése terén

Rengeteg a kérdőjel a vasmű működése terén

2024. feb. 03.

Az örömteli bejelentéseket szomorú tények árnyékolják, miközben a LIBERTY cégcsoport térségi szereplőinél sorra-rendre vészterhes hírek látnak napvilágot. A vasmű helyzete a gyárkapun belülről származó információink szerint sem éppen rózsás.

Tematikus térképtárlat a papírmúzeumban

Tematikus térképtárlat a papírmúzeumban

2023. nov. 20.

Új tematikus tárlat nyílt a Magyar Papírmúzeumban; a különleges kollekciót felvonultató, dunaújvárosi gyűjtők kincseit is bemutató kiállítás egészen tavaszig látható a Papírgyári úti intézményben.

Dunaferr: tételes szakszervezeti közlemény a leállásról

Dunaferr: tételes szakszervezeti közlemény a leállásról

2023. aug. 10.

Minimalizált termelés, részletes menetrend, de a lényeg: három hónap üzemszünet. Az érdekképviseletek közleményét lényegi változtatás nélkül közöljük – íme.

Három hónap üzemszünet a vasműben

Három hónap üzemszünet a vasműben

2023. aug. 09.

Hiába jött új tulajdonos, máris leállították a Dunaferr nagyolvasztóját, írta acélpiaci forrásokra hivatkozva a hvg.hu. Úgy tudjuk, október elejéig áll le a gyár – a folyékony fázis is.