Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Ünnep zenével és humorral a Bartók Kamaraszínházban

doszerk - 2023. december 23. 10:03

Pezsgős évzárásra hívja a közönségét a Bartók Kamaraszínház december 29-én este – Őze Áron rendezésében látható a Milyenek a magyarok? című szellemes és szatirikus zenés előadás. (X)

A darab a Prima Primissima- és Babérkoszorú-díjas Lackfi János kultikussá vált könyve alapján készült. Az előadás különlegessége, hogy produkcióval ünnepel a teátrum; a színház jogelődjét, a Bartók Béla Kultúrházat éppen 70 évvel ezelőtt, 1953 végén vette birtokba a közönség.
Lackfi a Milyenek a magyarok? című írásaiban görbe tükröt állít elénk, szerethető és rafináltan fanyar humorral. Úgyhogy magunkon is nevetünk. Ebben a kizökkent világban szükségünk is van a nevetésre. Őze Áron szerint "bármilyen gond esetén a humor egy éltető és túléltető erő, Lackfi szövegei pedig alkalmasak arra, hogy a humorunkat éltessük". Lackfi János pedig úgy véli, "a jó humor feloldja a görcsöket, a gátlásokat, felszabadít, közel hoz egymáshoz, s ha valakivel együtt röhögtünk párszor, az nagyon komoly bizalmi tőke".
S hogy milyenek is a magyarok Lackfi János derűs szövege szerint? "Kevés beszédű, magányos cowboyok és kocsmai hencegők. Lepedőakrobaták és sámlin reszkető Gedeon bácsik. Hátrafelé nyilazók és cekkerben bontott csirkét cipelők. Folyton panaszkodók és forrófejűek. Pacalevők és pizzafalók. Asztalsarkon búsongók, akik párszor az asztalra csaptak, és beleremegett a történelem. Valamikor nagyon tudtak focizni, most nagyon tudnak rá emlékezni..."
A Milyenek a magyarok? a Zsámbéki Nyári Színház produkciója, és december 29-én vendégjátékként érkezik a Bartók Kamaraszínházba. A koncertszínházi előadáshoz új dalszövegeket is írt Lackfi János, amelyhez Bori Tamás komponált zenét. "A dalok olyannyira jók lettek – méltók a szöveghez –, hogy önmagukban is koncertélményt nyújtanak. Bori Tamás talált egy fantasztikus zenekart, a The Sharonzt, akik zeneileg zseniálisak, rendkívül sokoldalúak. A zenekar mellett Auksz Éva és Holecskó Orsolya a főszereplőink, akik remekül megbirkóznak az előadás prózai és énekesi részével egyaránt. Ők alapvetően két különböző karaktert testesítenek meg, az optimista nőt és a pesszimista nőt" – teszi hozzá Őze Áron, aki nemcsak rendezője az előadásnak, hanem szerkesztője is.
A dunaújvárosi színház ebben az évadban eddig már négy bemutatót tartott: Máli néni, Pávatoll, Diploma előtt, Rumini Tükör-szigeten. Hamarosan elkezdődnek a Tartuffe próbái is. Moliére komédiájának címszereplője Józan László lesz. 

A Bartók Kamaraszínház szép ünnepeket és örömteli, színházba járó új évet kíván! Zárjuk együtt az évet a Milyenek a magyarok? koncertszínházi előadásán – városunk jubiláló teátrumában!

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: gálával ünnepelték a tánc világnapját

DSTV: gálával ünnepelték a tánc világnapját

2024. máj. 09.

A beszámolót már olvashatták, most itt a DSTV összeállítása: gálával ünnepelte a tánc világnapját a Wesley-Da Capo iskola közössége. A Bartókban rendezett eseményen több száz növendék lépett színre látványos, változatos műsorral – kétszer is! Hangkép.

Móricz 70 – minifesztivállal ünnepelnek

Móricz 70 – minifesztivállal ünnepelnek

2024. máj. 08.

Gazdag programmal futtatja csúcsra a jubileumi tanév eseménysorozatát az alapítása 70. évét ünneplő Móricz Zsigmond Általános Iskola. Lássuk a kínálatot – nagyon bőséges lesz, úgyhogy csak címszavakban!

Jótékonysági gála a Bartókban

Jótékonysági gála a Bartókban

2024. máj. 08.

Nemes céllal és jelentős erők összefogásával valósul meg az a közösségi kezdeményezés, amelynek a Bartók színházterme ad otthont pénteken délután. 

Pentelei Molnár János életművének jeles darabjaiból nyílik tárlat a Mondbach kúriában

Pentelei Molnár János életművének jeles darabjaiból nyílik tárlat a Mondbach kúriában

2024. máj. 07.

Jelképes gesztus, hogy éppen az emlékév egyik ünnepeltje, Pentelei Molnár János festőművész kiállítása nyitja a felújított Mondbach kúria időszakos bemutatóinak sorát. A megnyitó szerdán lesz, mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: új kiállítás a könyvtárban

DSTV: új kiállítás a könyvtárban

2024. máj. 07.

Folytatódott a József Attila Könyvtár és a SKICC Csoport együttműködése, derül ki a DSTV összeállításából. Ennek keretében nyílt meg Kosztolányi György utolsó tanítványa, Gódányné Homoki Mária egyéni kiállítása a közelmúltban. Hangkép.

DSTV: zongoristák randevúja

DSTV: zongoristák randevúja

2024. máj. 06.

Különleges programnak adott otthont a Sándor Frigyes Zeneiskola a közelmúltban, derül ki a DSTV összegzéséből. Az intézményben immár második alkalommal szervezték meg a Regionális Zongora Találkozót a Sándor Frigyes Hét előtt. Hangkép.

Már elkészült a táncoló figurák makettje

Már elkészült a táncoló figurák makettje

2024. máj. 05.

A város 73. születésnapján, a tánc világnapján, a Wünsch házaspár jelenlétében rendezték hétfőn a város tánckultúrája előtt tisztelgő szobor alapkő-letételét. A táncoló figurákat a Bartók Kamaraszínház és a Vasvári iskola közötti parkos részen helyezik el, a szobor alkotója, Rohonczi István ROHO szerint még idén.