Dunaújváros Hetilap

Szívességfal után Fészek Központ– akkor is, most is a segítségnyújtás jegyében

Öcaline - 2024. március 29. 9:00

A közelmúltban bontott zászlót, de az előzménye már a covid idején felbukkant a nagy közösségi portálon: a Szívességfal csoport alapítói hozták létre a Fészek Mentálhigiénés Központot – a tervekről és a bázis hátteréről Molnárné Hruby Enikővel és Törő Violettával beszélgettünk.

Anno a segítő szándék vezérelte a Szívességfal aktivistáit, most más metodikával, de hasonló céllal üzemel a közelmúltban megvalósult, az érintettek körében egyre népszerűbb Fészek Mentálhigiénés Központ.

A nyugalom szigete

Violetta és Enikő mind a két társulásnak alapítója és alapembere volt, most arról mesélnek, hogy számos szolgáltatás közül válogathatnak a hozzájuk fordulók, a közeljövőben pedig több olyan edukációs célú előadást és programot terveznek, amelyek ingyenesen látogathatóak lesznek. De kezdjük az elején – a szó Törő Violettáé:
– Szerettünk volna egy olyan közösségi helyet létrehozni, ahol a lelki és mentális egészség megőrzését, javítását szolgáló programokat tudunk nyújtani a hozzánk fordulóknak. Ez lett a Fészek Mentálhigiénés Központ. A hátterében beláthatatlanul fontos tényező áll: testünk egészségével egyre többen foglalkoznak – de mi a helyzet a lelkünkkel, szellemünkkel? A mentálhigiéné, a pszichológia és úgy általában a lelkünk egészségével történő felelős gondoskodás – és öngondoskodás! – közel sem olyan népszerű még, mint a testtudatosság, holott e két dolog, nevezetesen a test és a lélek nem különválasztható. Nem véletlenül szoktuk azt mondani, hogy „minden fejben dől el” – elég csak erre a szóra gondolnunk: pszichoszomatika. Ennek az új közösségi térnek, bázisnak az egyik fő üzenete éppen az, hogy ez az egység megteremthető – és ráadásul a központ amolyan nyugalom szigete szerepet is betölt a hozzánk fordulók életében.

Itt segít a Fészek

A központ a Bocskai István utca 26. fsz. 3. alatt üzemel, ügyfélfogadásra egyeztetett időpontban nyílik lehetőség. Információt telefonon a 20/239-9716-os számon, valamint a feszek.dunaujvaros@gmail.com címen nyújtanak. A szolgáltatásokról a www.feszekdunaujvaros.hu oldalon, valamint a mentálhigiénés központ facebook felületén találnak fontos tudnivalókat és naprakész információt az érdeklődők.

Távlatos tervekkel

Szolgáltatásainkkal az alapvetően egészséges személyeknek nyújtunk segítséget a lelki feltöltődéshez, egyensúly megőrzéséhez és az átmeneti „kibillenések” stabilizálásához, magyarázza Molnárné Hruby Enikő: 
– A szolgáltatási palettánkat rendkívül szélesre terveztük, hogy minél specifikusabban meg tudják találni a hozzánk fordulók a nekik megfelelő segítő módszert. Lehetőség van egyéni és csoportos tanácsadásra is, gyakorlatilag bármely életkorban. A pszichológiai és mentálhigiénés tanácsadáson túl dolgozunk meseterápiás és művészetterápiás eszközökkel, használjuk a drámát, lehetőség van pártanácsadásra, mediációra is. Kiemelten foglalkozunk a szülővé válás, a családi élet, a gyermeknevelés nehézségeivel, de emellett elismerjük és fontosnak tartjuk az önmegvalósításhoz vezető út megtalálását is. 
A csapat még formálódik, mert folyamatosan igyekeznek alkalmazkodni a felmerülő igényekhez – áprilisra terveznek nyitott ajtós programokat, ami azt jelenti, hogy foglalkozásaikat és szolgáltatásaikat elköteleződés nélkül, ingyenesen lehet majd kipróbálni. 

A programokat még szervezik, de hosszú távra, sok-sok ötletet felvonultatva tervezik a jövőt – a segítségnyújtás jegyében.

(Fotó: Fészek Mentálhigiénés Központ)

A rovat további hírei: Közélet

Praktikus és hasznos felújítást végeztek a Technikum városrészben

Praktikus és hasznos felújítást végeztek a Technikum városrészben

2024. ápr. 27.

Eddig a füves területen kitaposott ösvények voltak, a lakók kérésének megfelelően most zúzott kővel alakítottak ki gyalogos utakat a Technikum városrészben, az Esze Tamás utca, Vörösmarty utca, Gábor Áron utca által határolt területen.

Rendszeres és kiemelt közbiztonsági ellenőrzések a város közterein

Rendszeres és kiemelt közbiztonsági ellenőrzések a város közterein

2024. ápr. 27.

Hajléktalan kérdésben tökéletes válasz valószínűleg nem létezik, megoldásra viszont szükség lenne. Amíg ez nem születik meg, addig a hajléktalanok problémát jelentenek a közterületeinken, és zavarják a mindennapjainkat. Szabó Zsolt alpolgármester a Technikum, és azon belül is a 6-os választókerület képviselője az egyenruhások segítségét kérte.

Gurisatti Gyula lett Dunaújváros díszpolgára

Gurisatti Gyula lett Dunaújváros díszpolgára

2024. ápr. 26.

A város 73. születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen vehette át a kitüntető címet a többszörös búvárúszó világbajnok és paralimpikon Pintér Tamás polgármestertől a felújított Mondbach-kúriában pénteken délután.

Bővíteni kívánják a jogosultak körét és az osztópontok számát is

Bővíteni kívánják a jogosultak körét és az osztópontok számát is

2024. ápr. 26.

Pontosan egy évvel ezelőtt kezdett működni városunkban a Szociális konyha szolgáltatás. Dunaújváros önkormányzata a nehéz helyzetben élőkön kívánt azzal segíteni, hogy minden 18. életévet betöltött városlakó egy tál meleg ételhez juthasson. A szolgáltatás sikeres, és a városvezetés a bővítésen dolgozik, Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester tájékoztatott a tervekről.

DSTV: sikerrel debütált Dunaújváros

DSTV: sikerrel debütált Dunaújváros

2024. ápr. 26.

A rotterdami tanácskozásról már olvashattak, de most itt a DSTV összeállítása arról, hogy városunk is kapcsolódott az Új Városok Nemzetközi Hálózatának munkájához. Az uniós pályázat részleteiről, az új városokkal kapcsolatos kutatásokról és tervekről Zsinka Gabriella és Gyöngyössy Csaba számolt be. Hangkép.

Másfél órán belül leadták az ajánlásokat

Másfél órán belül leadták az ajánlásokat

2024. ápr. 25.

Április 20-án hivatalosan is megkezdődött a június 9-én esedékes választások kampánya. A városban közlekedő állampolgárok ezt onnan is tudhatják, hogy elkezdtek plakátolni az utcákon, a két nagy jelölőszervezet (amelyek az önkormányzati választáson indulnak) pedig már össze is gyűjtötte, le is adta az ajánlásokat. 

Dunaújváros Díszpolgára: díjátadó a Mondbach-kúriában

Dunaújváros Díszpolgára: díjátadó a Mondbach-kúriában

2024. ápr. 25.

Új helyen rendezik az önkormányzat egyik legrangosabb elismerése díjátadó ceremóniáját: a Dunaújváros Díszpolgára cím büszke birtokosa a felújított Mondbach-kúriában veheti át a kitüntetést pénteken délután. Meghívó.