Dunaújváros Hetilap

Rendszeres és kiemelt közbiztonsági ellenőrzések a város közterein

Fábos Zsolt - 2024. április 27. 8:00

Hajléktalan kérdésben tökéletes válasz valószínűleg nem létezik, megoldásra viszont szükség lenne. Amíg ez nem születik meg, addig a hajléktalanok problémát jelentenek a közterületeinken, és zavarják a mindennapjainkat. Szabó Zsolt alpolgármester a Technikum, és azon belül is a 6-os választókerület képviselője az egyenruhások segítségét kérte.

Bizonyára sokan emlékeznek arra, amikor a Munkácsy utcában, a Kiskohász Étterem előtt átadták az közösségi teret, másnap a helyi internetes csoportokban megjelent egy fotó a kihelyezett okospadról, és a rajta fekvő hajléktalanról. Azonnal elindultak a poénkodások, pedig közel sem vidám a helyzet.

Ellenőrzések lesznek

Szabó Zsolt a körzet képviselője többször próbált már megoldást találni arra, hogy a belvárosban ne, vagy ritkán találkozhassunk hajléktalanokkal. És talán jobb is a helyzet. Most egy újabb lépés történt a megoldás felé. Szabó Zsolt szerdán a rendőrség és közterület felügyelők képviselőivel egyeztetett:
– Nekem az a feladatom ebben a városrészben, hogy élhető környezetet teremtsünk az itt lakóknak. Ehhez nem csak folytatni kell a megkezdett fejlesztéseket, hanem oda kell figyelnünk az itt élők komfort-, és biztonságérzetére is. Több fórumon felmerült már, hogy fokozni kellene az egyenruhások jelenlétét. Napokon belül beköszönt a jó idő, egyre aktuálisabb lesz, hogy közterületeinknek milyen az állapota, akár hajléktalan, akár egyéb más vonatkozásban. Ha bármiben is előbbre tudunk lépni, azzal javulna az itt élők biztonságérzete is.

Végh Zoltán felvételei

Éppen ezért ma egyeztettem a rendőrség illetékes vezetőivel, a közterület felügyelőkkel és a városőrség képviselőivel. Sikerült megállapodnunk abban, hogy májustól a Technikum városrészben havi szinten kiemelt közbiztonsági ellenőrzések lesznek. Ezek az ellenőrzések persze kiterjednek majd a köztéri italozásokra, de az egyenruhások a hangoskodás ellen is fel fognak lépni.  

A dohánybolti randalírozásra is figyelni fognak

Estefelé, nyáron, nyitott ablaknál nem lehet kellemes egy közeli dohánybolt beszűrődő hangjait hallgatni. Egy-egy dohánybolt környéke úgy tud kinézni és funkcionálni, mint egy kocsma, annak minden negatív velejárójával. Ez sem lenne megengedett, de az állampolgári jogkövetés sem kielégítő.  Szabó Zsolt ebben a kérdésben is változást vár.
– Sajnos a dohányboltok ellenőrzésére és működésére önkormányzatunk jegyzőjének nincs ráhatása. Én magam levélben kerestem meg a dohányboltok felügyeleti szervét az itt élők problémáival. Egy hosszú folyamat fontos állomásánál tartunk, mivel itt is elindulnak az ellenőrzések. Ahhoz, hogy nyárra nyugodt körülményeket teremthessünk mindenkinek, aki a környéken él, ahhoz el fogjuk indítani a kiemelt közbiztonsági ellenőrzéseket, amelyek a dohánybolt szolgáltatásait igénybe vevőkre is kiterjednek majd.

A rovat további hírei: Közélet

Új járda és felújított parkoló készült, a héten városrészi nap is lesz

Új járda és felújított parkoló készült, a héten városrészi nap is lesz

2024. máj. 08.

A választási körzethatárok átigazítása minden önkormányzati képviselőnek feladatot jelentett, és egyeztetést. Motyovszki Mátyás, a 3-as választókerület képviselője újabb területeket kapott a régiekhez, már el is kezdett dolgozni, ráadásul már kész munkálatokról tud beszámolni.

Már lehet cserélni, házhoz vitték az energiatakarékos LED-es izzókat

Már lehet cserélni, házhoz vitték az energiatakarékos LED-es izzókat

2024. máj. 06.

Önkormányzatunk pontosan egy évvel ezelőtt kezdte a CYEB Energiamegoldások Kft.-vel közösen azt a kezdeményezést, amivel szeretett volna segíteni a dunaújvárosiaknak, hogy csökkenthessék a villanyszámláikat. Az ingyenes akció jelenleg is tart, sőt!

Felújítás vár a város legrégebbi óvodájára

Felújítás vár a város legrégebbi óvodájára

2024. máj. 06.

A választókörzetek törvényi felülvizsgálata következtében a Csillagvirág tagóvoda átkerült a 6-os választókörzetbe. Szabó Zsolt, a körzet képviselője ezt követően felkereste az óvodát, hogy a jelen és a közeli jövő feladatait egyeztessék. És már vannak látható változások az óvoda környezetében.

Óriási sikert hozott a 38. Bringatúra (galériával)

Óriási sikert hozott a 38. Bringatúra (galériával)

2024. máj. 05.

Parádés időben, remek hangulatban tekerték le a hagyományos távot Dunaújvárostól Mezőfalváig, majd vissza a 38. Bringatúra résztvevői szombaton délelőtt.

Minden dunaújvárosi kedvezményesen buszozhat

Minden dunaújvárosi kedvezményesen buszozhat

2024. máj. 04.

Sokat hallottunk már róla, volt is néhány állomása, mostantól viszont elérkeztünk oda, hogy minden dunaújvárosi lakos kedvezményes buszbérletet vásárolhat. A dunaújvárosiak többsége 1800 forintért válthat éves bérletet, a nyugdíjasok és a diákok továbbra is 1200 forintért buszozhatnak.

Fontos hely és fontos épület: az első lakóházra és a városépítőkre emlékeztek

Fontos hely és fontos épület: az első lakóházra és a városépítőkre emlékeztek

2024. máj. 04.

A város első épülete a Május 1. utcában épült 1950-ben, és május 2. az a dátum, amikor elkezdték építeni az első lakóházat. Gyakorlatilag e ház alapjainak lerakásával kezdődött a városépítés. Hetvennégy éve.

Immár 52. alkalommal rendezték meg az elsősegély versenyt (galériával)

Immár 52. alkalommal rendezték meg az elsősegély versenyt (galériával)

2024. máj. 03.

A "Közbiztonsági Hónap" programsorozatának fontos állomása volt a felmenő rendszerű elsősegély verseny a Kultik Moziban és környékén. Komoly erőpróba várt az indulókra a közelmúltban rendezett rangos viadalon.