Dunaújváros Hetilap

Petschnig Mária Zita szerint rossz irányba robogunk a zsákutcában

Fábos Zsolt - 2024. április 27. 18:30

Petschnig Mária Zita közgazdász tartott előadást a Dunaújvárosi Estek legutóbbi állomásán. A téma iránt érdeklődőket a Városháza „C” épületének emeleti dísztermében várta a szervező „Rajta, Újváros!” Egyesület.

Pintér Tamás polgármester, a „Rajta Újváros!” Egyesület elnöke köszöntötte a Dunaújvárosi Estek közönségét, akik ismét szép számmal gyűltek össze a Városháza dísztermében. A városvezető elmondta, ritka alkalom, hogy egymást követően köszönthetjük a programsorozatban egy ismert és közismert házaspár tagjait. Egy hónappal ezelőtt ugyanis Kéri László politológus, most pedig Petschnig Mária Zita közgazdász tartott előadást az érdeklődő dunaújvárosiaknak.

Ami a “közszolgálati” híradásból mindig kimaradt

Petschnig Mária Zita makrogazdasági kérdésekről, a magyar gazdaság növekedéséről, inflációról, költségvetésről, államadósságról beszélt az előadásában. A mondandóját pedig számokkal, statisztikákkal támasztotta alá, bár elmondása szerint sok esetben a számokat is úgy kell kibányászni, mert sok esetben nem egyértelműen elérhetőek az adatok. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az este folyamán hallhat olyat is az érdeklődő közönség, amit a közszolgálati hírekben soha.
– A tények azt mutatják sajnos, hogy lecsúszóban van a magyar gazdaság. A 20 évvel ezelőtti (2004-es) EU-csatlakozáskor a volt szocialista országok körében a harmadik helyen voltunk, jelenleg a nyolcadik helyen osztozunk a horvátokkal. Pedig a horvátok később léptek be, de a románok is, akik pedig már meg is előztek minket. Lényegében mi tudtuk a legtöbb uniós forrást bezsebelni és ennek ellenére nagyon nagy a lemaradásunk.

Pillanatnyilag a gazdaságunk egy elhúzódó recesszióban van, nagyon súlyos növekedési problémák vannak, aminek az oka, hogy a kormányzati politika nem segíti a piacgazdasági hajtóerőket. A tőke politikai igény szerint mozog, nem a nagyobb, jobb teljesítmény számít, hanem hogy ki van közelebb a tűzhöz. Ez pedig visszahúzza a magyar gazdaságot. A problémákat és a hiányosságokat az akkumulátorgyárakkal és az autóiparral próbálják pótolni, de ez teljes zsákutca. Mindezeket figyelembe véve egy olyan eladósodás következett be az elmúlt években, aminek nem látszik a vége.

Azért van, amiben jók vagyunk!

Ha találós kérdést tennénk fel, hogy miben teljesít jól a magyar gazdaság, mire költünk a legtöbbet, akkor az lenne a helyes válasz, hogy sportra! És sajnos eddig tartottak csupán a jó hírek. Petschnig Mária Zita szerint vannak nagyon elgondolkodtató adatok is:

Végh Zoltán felvételei

– A legrosszabb helyen vagyunk az egészségügy terén, a bruttó hazai termékből 4,4 %-ot fordítunk rá. Ezzel szemben a tavalyi kamatszolgálat 4,7 % volt, tehát többet fordítottunk kamatokra, mint az egészségügyre. Döbbenetes adat. Az oktatási ágazatban a tizedikek vagyunk. És van, amiben a legelsők vagyunk, ez a szabadidő-hitélet-sport tevékenység. Az elmúlt évtizedben megduplázódott az erre fordított tőke. Gondoljunk csak a stadionokra. De hosszan lehetne sorolni.

Merre tartunk?

Hogy merre tartunk? Zsákutcába! Petschnig Mária Zita szerint fontos, hogy a zsákutcában legalább ne fokozzuk a sebességet:
– Semmilyen alapja nincsen annak, amit egyébként folyamatosan kommunikálnak, hogy mondjuk nagyobb növekedés lenne Magyarországon. A nagyközönség ezeket a mutatókat nem ismeri és ez nem is érdekli. A kormány kommunikációja folyamatosan a sikerekről szól, hogy például legyőztük az inflációt. Dehogy győztük! Vagy arról beszélnek, hogy milyen fényes jövő áll előttünk. De szakmai érvek nincsenek, ami mindezt alátámasztaná. A kormányzati politika a következő választások megnyeréséről, a hatalom megtartásáról szól. A hatalom pedig a további vagyonszerzésre irányul.

A rovat további hírei: Közélet

Három szép nap európai barátainkkal

Három szép nap európai barátainkkal

2024. máj. 10.

Beszámoltunk már arról, hogy még áprilisban elstartolt városunkban a BiodiverCity projekt, ami 9 európai ország, 10 városával együtt, közvetlen európai uniós forrásból kíván válaszokat adni a városi ökoszisztémák kérdéseire.

Körforgalom lesz a Római körút és a Pince sor kereszteződésében

Körforgalom lesz a Római körút és a Pince sor kereszteződésében

2024. máj. 10.

Ha megversenyeztetnénk a város legtöbb dilemmát okozó kereszteződéseit, akkor egészen biztosan a dobogón végezne a Római, a Pince sor, illetve a Martinovics találkozása. Most még.

Rendkívüli közgyűlésen a menetrend módosítása

Rendkívüli közgyűlésen a menetrend módosítása

2024. máj. 09.

Hat napirendi pont megtárgyalására rendkívüli közgyűlést hívott össze csütörtök délelőtt 9 órára Pintér Tamás polgármester. A rendkívüliség oka, hogy több, határidős kérdésben vált szükségessé a közgyűlés állásfoglalása.

Új járda és felújított parkoló készült, a héten városrészi nap is lesz

Új járda és felújított parkoló készült, a héten városrészi nap is lesz

2024. máj. 08.

A választási körzethatárok átigazítása minden önkormányzati képviselőnek feladatot jelentett, és egyeztetést. Motyovszki Mátyás, a 3-as választókerület képviselője újabb területeket kapott a régiekhez, már el is kezdett dolgozni, ráadásul már kész munkálatokról tud beszámolni.

Már lehet cserélni, házhoz vitték az energiatakarékos LED-es izzókat

Már lehet cserélni, házhoz vitték az energiatakarékos LED-es izzókat

2024. máj. 06.

Önkormányzatunk pontosan egy évvel ezelőtt kezdte a CYEB Energiamegoldások Kft.-vel közösen azt a kezdeményezést, amivel szeretett volna segíteni a dunaújvárosiaknak, hogy csökkenthessék a villanyszámláikat. Az ingyenes akció jelenleg is tart, sőt!

Felújítás vár a város legrégebbi óvodájára

Felújítás vár a város legrégebbi óvodájára

2024. máj. 06.

A választókörzetek törvényi felülvizsgálata következtében a Csillagvirág tagóvoda átkerült a 6-os választókörzetbe. Szabó Zsolt, a körzet képviselője ezt követően felkereste az óvodát, hogy a jelen és a közeli jövő feladatait egyeztessék. És már vannak látható változások az óvoda környezetében.

Óriási sikert hozott a 38. Bringatúra (galériával)

Óriási sikert hozott a 38. Bringatúra (galériával)

2024. máj. 05.

Parádés időben, remek hangulatban tekerték le a hagyományos távot Dunaújvárostól Mezőfalváig, majd vissza a 38. Bringatúra résztvevői szombaton délelőtt.