Hasznos tanácsok, hogy elkerüld a tipikus lazúrozási hibákat!

doszerk - 2024. március 27. 8:15

Számos olyan kisebb-nagyobb munka van egy otthon kialakítása, felújítása során, amelyet magunk is elvégezhetünk, ugyanis nem igényel különösebb szaktudást, speciális szerszámokat és eszközöket. A felületkezelések is ilyenek. (X)

Sokan azonban anélkül vágnak bele, hogy utánaolvastak volna, mert úgy gondolják, a festés, a lazúrozás gyerekjáték, aztán menet közben vagy a nem kielégítő végeredmény láttán ébrednek rá, hogy talán mégsem. Utólag szembesülni vele pedig nemcsak bosszúság, de felesleges pénzkidobás is, így cikkünkben összeszedtünk néhány hasznos tippet, hogy segítsünk. 
 
Miért fontos a faanyagok felületvédelme?

A fát régóta használjuk az építészetben és a belsőépítészetben kedvező tulajdonságai, természetes szépsége okán, és ha megfelelően gondoskodunk róla, hosszú élettartamot garantál. Kültéren fokozottabb védelemre van szükség, mint beltéren, válassz a MesterekFutára kül- és beltéri fafestékeiből igényeid, céljaid szerint!

A tartósság érdekében felületvédelemmel kell ellátni a fából készült bútorokat, szerkezeteket, épületelemeket, építményeket, legyenek bel- vagy kültéren, hogy meggátoljuk az időjárás és az élő mikroorganizmusok okozta állagromlást. 

Ez ugyanis nemcsak az esztétikai problémát jelent, hanem a szerkezetet is veszélyezteti, gyengíti. Többféle módszer közül választhatunk, van, amelyikkel oly módon adhatunk színt a felületeknek, hogy megőrizhetjük a faerezet láthatóságát is: ez a lazúrozás. 

Az előkészületek fontossága

Mielőtt nekiállunk a felületek lazúrozásának, festésének, fontos, hogy megfelelően előkészítsük azt, még ha ez idő- és munkaigényes feladat is. Kizárólag száraz faanyag esetén, napos, száraz és nem túl hideg időben kezdjünk neki a festésnek!

Az előkészítés a hibák kijavítását célzó csiszolást, majd a felület tisztítását, zsírtalanítását és portalanítását jelenti, amely a festék tapadását hivatott szolgálni. Alapozásra nincs szükség, ugyanis a legkorszerűbb termékek már tartalmazzák, de a legjobb, ha elolvassuk a gyártó utasításait. Egyik fázis sem hagyható ki, az ugyanis nem megfelelő végeredményhez vezet. 

Mit ronthatunk még el?

A munkához lehetőleg új és jó minőségű, puha, rövid sörtéjű ecsetet használjunk, és ne mártsuk túlságosan mélyre a lazúrba, így elkerülhetjük a foltosodást. A festést szálirányba végezzük, hogy a faanyag erezete kirajzolódjon! Az első réteget alaposan dolgozzuk be, hagyjuk megszáradni a következő réteg felvitele előtt.

Soha ne kenjük a lazúrt vastag rétegben, ekkor ugyanis száradásnál bőrösödik, így a felület egyenetlen lesz, illetve hamarabb lemállik majd. A több vékony réteg jobb tapadást biztosít, és akár 5-10 évig is tartós marad. 

A nem megfelelő szín kiválasztásán is elcsúszhatunk, ugyanis mind a túl világos, mind a túl sötét árnyalatok érzékenyebbek az UV sugárzásra. A fakulást elkerülendő közepesen sötét árnyalatot válasszunk!

A lazúrozott felületeket tisztítás előtt puha kefével portalanítsuk, különben a szemcsék a felület mattulását, foltosodását okozhatják. 

 

A rovat további hírei: Mozaik

DSTV: a szabályos kerékpározásról

DSTV: a szabályos kerékpározásról

2024. ápr. 27.

Egyre többen választják közlekedési formának városunkban a kerékpározást, de ugyanúgy vonatkoznak rá a KRESZ szabályai, mint az autósokra. Hangkép.

"Mozdulj kékben!" – akció az autistákért (galériával)

"Mozdulj kékben!" – akció az autistákért (galériával)

2024. ápr. 25.

Szép sikert aratott az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezés – a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc akciójának a Liget közi sportpálya adott otthont múlt szombaton. Sokan mozdultak kékben és sikeres volt az online árveréses gyűjtőakció is!

Hogyan válasszunk megbízható fogorvost?

Hogyan válasszunk megbízható fogorvost?

2024. ápr. 25.

Az ideális fogorvos nemcsak egy jó szakember, hanem olyasvalaki, akiben megbízunk, aki megfelelően tájékoztat, rugalmas, emberi, és akihez összességében szívesen járunk el az éves ellenőrzésekre és az esetleges kezelésekre. De hogyan találjuk meg ezt az illetőt? (X)

Könyvet szeretnél, de nem tudod, mit válassz? Segítünk!

Könyvet szeretnél, de nem tudod, mit válassz? Segítünk!

2024. ápr. 24.

Sokan vannak, akik imádnak olvasni – ők azok, akik folyton folyvást gyarapítják könyvgyűjteményüket. Talán nekik nincs is szükségük tanácsra azzal kapcsolatban, mi legyen a következő mű, amit a kosárba raknak. (X)

A bázislakk fontossága körömápolási rutinunkban

A bázislakk fontossága körömápolási rutinunkban

2024. ápr. 23.

Mikor a hibátlan körömápolásról és manikűr eléréséről van szó, sokan csak a lakk színére, illetve a fényt és védelmet adó fedőlakkra helyezik a hangsúlyt. Nem érdemes azonban figyelmen kívül hagyni rutinunkban az alaplakk fontosságát sem, hiszen káros hatással lehet körmünk egészségére és megjelenésére is.  (X)

Milyen esetekben jöhetnek számításba az árnyékoló oldalfalak?

Milyen esetekben jöhetnek számításba az árnyékoló oldalfalak?

2024. ápr. 23.

A tavaszi-nyári időszakban különösen fontos, hogy védelmet biztosítsunk teraszunkon az erős napsugárzással szemben, ugyanis így a felmelegedés ellen is felvehetjük a harcot. (X)

Borongós, esős, szeszélyes áprilisi hetünk lesz

Borongós, esős, szeszélyes áprilisi hetünk lesz

2024. ápr. 22.

A szikrázó napsülésnek egyelőre lőttek a DO időjárási szakértőjének friss prognózisa szerint – és a csúcsértékek is inkább március második felét idézik majd, mint április derekát. De legalább nem sülünk meg.