Dunaújváros Hetilap

A fűnyírás rendben lesz, több ember és gép dolgozik a köztereken

Fábos Zsolt - 2024. április 13. 9:00

Már jó ideje igazi tavasz van, és ez látszik a növényeken is, minden kizöldült. Természetesen nő a fű is. Éppen ezért már jó ideje dolgoznak és nyírják a füvet a szakemberek Dunaújvárosban. Az idei évben több emberrel és több géppel történik a fűnyírás.

Többféle helyzet létezhet/létezik Dunaújvárosban, amire mondjuk úgy, kicsit érzékenyebbek az emberek és egyben meg is osztja a városlakókat. Igen, az egyik ilyen a fűhelyzet. Tavaly volt egy extrém esős időszak, amikor úgy nőtt a fű, mint a bolondgomba, de vágni nem lehetett. Mezei Zsolt városüzemeltetési alpolgármesterrel a Szalki-szigeten, egy igazi vadvirágos mezei réten találkoztunk és kérdeztük meg tőle, hogy az idén mire számíthatunk: 
– Jól állunk az idén fűnyírás szempontjából, lassan túl vagyunk az első körön, azaz szinte mindenhol volt már. Nagy erőkkel dolgozunk, több emberrel és több géppel mint tavaly, azt szeretnénk, ha ez meg is látszódna majd.
A fűnyírás egyébként nem egyszerű dolog még a kiskertekben sem, hát még a városban, ahol 4 millió négyzetméter zöldfelületet kell kezelni. Gondolták volna, hogy egy fűszál ideális körülmények között akár 3 centit is tud nőni egy nap alatt? És persze ott a kérdés, hogy mikor legyen fűnyírás, meg lehetőleg mikor ne. Mezei Zsolt meséli, hogy felhívta egy fideszes képviselőtársa, hogy hangos a fűnyírás, zavarja a lakókat, tehát vásároljon a város olyan fűnyírókat, amiknek nincs hangjuk. Szóval, így nézve már nem is olyan egyszerű dolog a fűnyírás.

És akkor térjünk vissza a Szalki-szigeti vadvirágos környezethez, ami Mezei Zsolt szerint gyönyörű látvány:
– Itt a Szalki-szigeten, a régi nagyszínpad környékén jelenleg elképesztő látványt mutatnak a vadvirágok, a fű tele van apró virágokkal, fehérekkel, színesekkel, ezért úgy döntöttünk, hogy meghagyjuk most ezt a rétet addig, amíg virágoznak. És azt mondjuk az embereknek, hogy jöjjenek ki egy kicsit a természetbe és élvezzék annak az érintetlenségét is!

És tényleg jó idő van, lehet egy családi programot szervezni, sétálni, kifeküdni, igazi természetközeli programot szervezni. És mielőtt bárki készülne felemelni a szavát, hogy de miért is nem vágják le? Nagyjából 10 nap. Aztán sajnos elvirágzik. És lenyírják. És rend lesz. Itt is.

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Vidámság a szerető család körében

Vidámság a szerető család körében

2024. ápr. 29.

Mészáros Istvánné, Mária néni április 23-án ünnepelte a 90. születésnapját. Az önkormányzati köszöntésre pedig hetek óta készült: gondosan kiválogatta a ruháját, és még a fotózáshoz is instrukciókat adott, hiszen fontos volt számára, hogy előnyös képek szülessenek a jeles alkalomról. 

Új járda, felújított parkolók, újjá varázsolt szabadidős teniszpálya

Új járda, felújított parkolók, újjá varázsolt szabadidős teniszpálya

2024. ápr. 28.

Tavaly elkezdődött, idén pedig folytatták a Mátyás király utca járdafelújítását, sőt parkolókat is újítottak fel, két hete pedig egy régi teniszpálya születhetett újjá. Tóth Kálmán, a terület önkormányzati képviselője Pintér Tamás polgármesterrel találkozott a rekonstrukciók helyszínein.

Petschnig Mária Zita szerint rossz irányba robogunk a zsákutcában

Petschnig Mária Zita szerint rossz irányba robogunk a zsákutcában

2024. ápr. 27.

Petschnig Mária Zita közgazdász tartott előadást a Dunaújvárosi Estek legutóbbi állomásán. A téma iránt érdeklődőket a Városháza „C” épületének emeleti dísztermében várta a szervező „Rajta, Újváros!” Egyesület.

Praktikus és hasznos felújítást végeztek a Technikum városrészben

Praktikus és hasznos felújítást végeztek a Technikum városrészben

2024. ápr. 27.

Eddig a füves területen kitaposott ösvények voltak, a lakók kérésének megfelelően most zúzott kővel alakítottak ki gyalogos utakat a Technikum városrészben, az Esze Tamás utca, Vörösmarty utca, Gábor Áron utca által határolt területen.

Rendszeres és kiemelt közbiztonsági ellenőrzések a város közterein

Rendszeres és kiemelt közbiztonsági ellenőrzések a város közterein

2024. ápr. 27.

Hajléktalan kérdésben tökéletes válasz valószínűleg nem létezik, megoldásra viszont szükség lenne. Amíg ez nem születik meg, addig a hajléktalanok problémát jelentenek a közterületeinken, és zavarják a mindennapjainkat. Szabó Zsolt alpolgármester a Technikum, és azon belül is a 6-os választókerület képviselője az egyenruhások segítségét kérte.

Gurisatti Gyula lett Dunaújváros díszpolgára

Gurisatti Gyula lett Dunaújváros díszpolgára

2024. ápr. 26.

A város 73. születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen vehette át a kitüntető címet a többszörös búvárúszó világbajnok és paralimpikon Pintér Tamás polgármestertől a felújított Mondbach-kúriában pénteken délután.

Bővíteni kívánják a jogosultak körét és az osztópontok számát is

Bővíteni kívánják a jogosultak körét és az osztópontok számát is

2024. ápr. 26.

Pontosan egy évvel ezelőtt kezdett működni városunkban a Szociális konyha szolgáltatás. Dunaújváros önkormányzata a nehéz helyzetben élőkön kívánt azzal segíteni, hogy minden 18. életévet betöltött városlakó egy tál meleg ételhez juthasson. A szolgáltatás sikeres, és a városvezetés a bővítésen dolgozik, Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester tájékoztatott a tervekről.